Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 07, 2026 9:30 am

Autor
PostNapisane: N paź 02, 2005 9:41 pm 

Witam
Mam pytanie do użytkowniów aparatury airtronics MX-3. Czy do odbiornika wchodzą normalne wtyczki. Hitec multiplex itd.?? Czy aparatura jest awaryjna??

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 03, 2005 2:09 pm 

wtyczki normalne są.
Aparatura bezawaryjna (kolega zrzucił mi ją ze stołu) .
Polecam

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 03, 2005 10:17 pm 

Ja też ją mam i nigdy nie mialem żadnych problemów :D .

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 03, 2005 11:15 pm 

Radujecie mnie, bo właśnie taką zakupiłem.

Potwierdza to mój wybór

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 04, 2005 12:37 pm 

Ja z złozyłem zamówienie już w Niedziele.

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 04, 2005 1:10 pm 

hmn ja wlasnie niedlugo swoja dostane (pewnie dzis pojade po nia) i pytalem sie wiele osob i nikt nie nazekal.... mam nadieje ze niebede pierwszym ktory zacznie :lol:

Tytuł: Sanwa mx-3
PostNapisane: Wt paź 04, 2005 9:25 pm 

Ja mam od niedawna, dla mnie jest bardzo dobra, lecz jak ktoś rozgryzie menu, to prosze o info na forum lub gg 3625580. Pozdrawiam.
Acha, ja mam na 40 MHz, ale wiem, ze sa jeszcze na 27 MHz.

gg: 3625580
SS 4.6 + Sanwa mx 3 - 40.375 MHz
Kawasaki KFX 700
Micro RS4 - dla syna.
http://www.rcpics.net/member/olowaw

Tytuł: Re: Sanwa mx-3
PostNapisane: Śr paź 05, 2005 10:18 pm 

olowaw napisał(a):
Ja mam od niedawna, dla mnie jest bardzo dobra, lecz jak ktoś rozgryzie menu, to prosze o info na forum lub gg 3625580. Pozdrawiam.
Acha, ja mam na 40 MHz, ale wiem, ze sa jeszcze na 27 MHz.

Też jestem z tej aparatury bardzo zadowolony, ma wszystko co jest mi potrzebne. Co do częstotliwości to są też na 75 MHz.
Co chcesz rozgryzać w menu ? :)

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 06, 2005 7:01 am 

Ponieważ u mnie z angielskim jest krucho, to mam problem z rozgryzieniem funkcji, która do czego służy, poza reversami, geometrią i poziomem baterii nie mogę rozszyfrować, pozostałych funkcji.
Aparaturę, ktoś mi ustawił i obawiam się, że jak zacznę się bawić - to ją "rozkręcę". Która funkcja do czego?????.Pozdro

Kawasaki KFX 700
Micro RS4 - dla syna.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 06, 2005 11:28 am 

olowaw napisał(a):
Ponieważ u mnie z angielskim jest krucho, to mam problem z rozgryzieniem funkcji, która do czego służy, poza reversami, geometrią i poziomem baterii nie mogę rozszyfrować, pozostałych funkcji.
Aparaturę, ktoś mi ustawił i obawiam się, że jak zacznę się bawić - to ją "rozkręcę". Która funkcja do czego?????.Pozdro

-D/R zakres wychyleń serwa. W tym menu masz trzy podmenu ST -sterowanie prawo-lewo, TH- gaz-hamulec, AUX- trzeci kanał na. wsteczny w Savage
Każde z tych menu ma swoje podmenu.
--Pierwsze ST ma trzy podmenu.
Pierwsze to sama wartość w %, następne to wartość poprzedzona literą L dla skrętu w lewo, trzecie z literą R dla skrętu w prawo. Pomiędy L a R przechodzisz kręcąc kołem od skrętu w prawo lub lewo.
Tu ustawiasz sobie jak mocno mają skręcać koła, żeby np. po dojściu do ogranicznika serwo dale nie ciągło bo nic to nie da, a jedynie przeciąża serwo i powoduje dodatkowy pobór prądu z akumulatorków. W pierwszej pozycji z % ustawiasz wartość ogólną dla skrętu , a w pozycjach L,R już dokładnie dla skrętu w prawo i lewo. Jest to po to, że czasami po wytrymowaniu modelu kiedy już jedzie prosto okazuje się że z powodu niedokładności wykonania , luzów , bicia opon, wyważenia, niedokładności pracy serwa itp model nie skręca jednakowo w obydwie strony, wtedy ogólne ustawienie zakresu trzeba skorygować jeszcze dokładnymi ustawieniami L,R.
--Następne TH ,to gaz H i hamulec L (przejscie przez poruszanie spustem gaz-hamulec) Tu są dwie pozycje. Ustawiasz zakres ruchu osobno dla gazu i hamulca np. żeby serwo po otwarciu przepustnicy nie ciągło dalej , albo żeby poprawić albo osłabić hamulec (przy odpowiednio mocnym serwie)
--Trzecie to AUX i ustawia się analogicznie jak TH

Kolejne menu to ARC ma dwa podmenu ST i TH.
Tu ustawiasz reakcję serwa na np. dodanie gazu (TH) . Wartości na "+" powodują że reakcja serwa jest bardziej gwałtowna i szybsza niż ruch palca na spuście gazu. Wartości na "-" powodują że reakcja jest spokojniejsza i bardziej łagodna. Wartości na"-" sprawdzają się bardzo dobrze przy jeżdzie po śniegu i lodzie albo w czasie driftu (przynajmniej w moim przypadku) gdzie trzeba łagodnie obchodzić się z gazem i skrętem.

Dalej masz menu MODEL. Są to pamięci ustawień. Możesz zaprogramować 5 pamięci np. dla pięciu modeli. Jak boisz się żeby nie skopać ustawień które masz to ustaw sobie inną pamięć modelu np.2 i możesz śmiało eksperymentować. Potem przełączysz tylko 1 bo pewnie w tej pamięci masz teraz swoje ustawienia i już masz wszystko jak do tej pory

Kolejne menu to trymery ,reversy i stan baterii, ale to pisałeś ,że masz opanowane.

Zmiany wartości dokonujesz przyciskami "+", "-"

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 06, 2005 12:02 pm 

SEDAR, dzieki za opis - zabieram się do czytania, mam nadzieje, że ten opis rozwieje moją niewiedzę dotyczącą obsługi mx - 3. Jeszcze raz dzięki

P.S. Jeszcze jedno pytanie, mianowicie, czy jest jakaś funkcja "mniej" czułości skrętu. Po torze jest pół biedy, bo jest piach i nie zawsze się daje maxa, natomiast na asfalcie przy dużej predkości skręty są tak czułe, że trudno utrzymać tor jazdy. Czy jest zmniejszenia czułości?

Kawasaki KFX 700
Micro RS4 - dla syna.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 06, 2005 1:13 pm 

Sedar Brawo!!!

Mi tez ten opis bardzo sie przyda.

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 06, 2005 4:57 pm 

olowaw napisał(a):

P.S. Jeszcze jedno pytanie, mianowicie, czy jest jakaś funkcja "mniej" czułości skrętu. Po torze jest pół biedy, bo jest piach i nie zawsze się daje maxa, natomiast na asfalcie przy dużej predkości skręty są tak czułe, że trudno utrzymać tor jazdy. Czy jest zmniejszenia czułości?

Do tego jest właśnie funkcja ARC podmenu ST . Jak ustawisz wartość na "-" to w początkowej fazie ruch serwo będzie reagowało wolnie (będzie mniej czułe). Będzie się tak działo do połowy zakresu ruch potem zacznie reagować szybciej. Im większą wartość na "-" ustawisz tym reakcja będzie łagodniejsza np. wychylenie koła sterowego o 50% spowoduje skręt tylko o 20%. Ta wartość wyznacza tzw krzywą gazu lub skrętu. Normalnie gdy jest ustawiona na "0" to przebieg jest liniowy, czyli 50% wychylenia np. spustu gazu jest równe 50% wychylenia serwa. Punkt który ustawiasz funkcją ARC jest połową tej prostej. Jeżeli ma wartość "0"
Kiedy zmienisz jego wartość np. na 50 z prostej zrobi się krzywa o kształcie "piramidy". Takie wykresy powinieneś znależć w instrukcji.
Taka "piramidka" na "+" oznacz że do połowy zakresu ruchu spustu gazu TH czy koła kierowniczeso ST serwo wykona np. 70% ruchu czyli "przyśpieszy" lub jak kto woli zwiększy czułość ,a po wykonaniu drugiej połowy ruchu przemieści się już tylko o 30% czyli będzie zwalniało.
Jak ustawisz takom samą wartość na "-" to serwo po wciśnięciu np. gazu do połowy pokona tylko 30% drogi czyli będzie mniej czułe a potem w drugiej połowie ruchu przesunie się o 70%. Sumaryczna wartość musi zawsze osiągnąć 100%. Oczywiście to "zwalnianie" i "przyśpieszanie" zaczyna i kończy się na wartości "0". O ile zmniejszenie czułości odczujesz zawsze o tyle zwiększenie przy bardzo szybkich ruchach może być nie odczuwalne ze względu na bezwładność (szybkość) serwa, bo może ono przy szybszych ruchach nie nadążać za twoim palcem.

1/16 Slash/Revo

Jammin CRT.5 electric

Tytuł:
PostNapisane: Cz paź 06, 2005 7:45 pm 

No teraz to już napewno dam radę ustawić sobie radio. Dzięki i pozdro.

Kawasaki KFX 700
Micro RS4 - dla syna.