Mam model Tamiya Nitro Thunder. Silnik w nim ma 2,5 ccm. W gazniku sa 3 srubki do regulacji: glowna od skladu mieszanki- w jej obudowe wkrecony jest krociec zasilania paliwem, druga to srubka regulujaca polozenie przepustnicy podczas pracy na biegu jalowym, i trzecia wkrecona w przepustnice wzdluz jej osi.
Ostatnio zaczely sie problemy z praca silnika. Czasami potrafil zgasnac i nie chcial odpalic. Wykrecalem wtedy srubke od regulacji skladu mieszanki i przedmuchiwalem go. Pomagalo ale na niedlugie okresy czasu. Dzis wymontowalem silnik i zabralem do pracy gdzie mam mozliwosc przemyc gaznik przeparatem do tego przewidzianym (pracuje w ASO Opla). I zobaczylem te trzecia srubke- wkrecana w przepustnice. Wykrecilem ja, ale zanim to zrobilem wkrecilem do oporu, zeby wiedziec ile obrotow wykrecic po zalozeniu jej spowrotem. Byla wykrecona 3 obroty.
I teraz: rola dwoch pierwszych srubek jest dla mnie oczywista: przez zmiane polozenia przepustnicy uzyskujemy zmiane obrotow, przez zmiane skladu mieszanki tez wiem co sie uzyskuje- wikesza moc i gorsze chlodzenie i odwrotnie.
A co z ta trzecia srubka? Co ona robi, przeplyw czego reguluje i jakie sa objawy zlego jej utawienia?????
Pomozcie, bo powoli zaczynam zalowac ze pozbylem sie elektryka