Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 06, 2026 9:34 am

Autor
PostNapisane: Cz paź 31, 2013 9:15 am 

Cześć :) Potrzebuje twardsze sprężyny w szczególności na przód do mojego Ansmanna Terrier 2.0 Nitro, gdyż przód w ogóle nie pracuje. Nie jest to wina oleju - winowajcą mogą być tylko sprężyny. Filmik obrazujący mój problem: http://www.youtube.com/watch?v=l-wYb2GSMsg Słyszałem, że czarne sprężyny ansmanna są twardsze od tych moich białych? Może jakieś inne? Cena jak najniższa :)

Pozdrawiam.

Ostatnio edytowano Cz paź 31, 2013 9:39 pm przez PIOTREK_383, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz paź 31, 2013 10:49 am 

Kiedyś było inaczej ? Źle Ci się prowadzi ?
Jak dasz za twarde to będzie Ci model skakał a nie wybierał wyboje.

PostNapisane: Cz paź 31, 2013 11:12 am 

A jaki tam kolega ma olej? Albo nie są uszkodzone te amory? na filmiku to tak wygląda jak by były zatarte lub mechanicznie uszkodzone jak wyjmiesz amor i zdemontujesz sprężyne to w rękach ruszasz tłoczkiem i działa lekko?

PostNapisane: Cz paź 31, 2013 11:53 am 

Ja miałem podobnie gdy: oleju było za mało i sprężyny były za miękkie.
Rozwiązanie: wymiana oleju plus podkładki dystansowe 4mm w moim przypadku pomogło.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Cz paź 31, 2013 9:36 pm 

To tak: kupiłem go kilka dni temu i od początku tak się dzieje. Po zdjęciu sprężyn chodzą lekko i powoli wychodzą do mniej więcej połowy. Myślałem, że olej jest zbyt gęsty, więc go odlałem do pojemniczka (oczywiście trochę zostawiłem na smarowanie), lecz nic to nie pomogło - chodzą tak jak na początku. Raczej nie są zatarte, oglądałem je i wszystko wygląda na ok. Problem jest w tym, że według mnie te sprężyny powinny spokojnie wystarczyć - są b. twarde (według mnie ;)) Nie wydaje mi się, żeby zmiana oleju na inny pomogła. Zostały tylko te sprężyny. Jeżeli to one są tutaj winowajcom, to jakie wybrać, aby były jeszcze twardsze? Od zakupu wyjeździłem jakiś bak, więc nie mogę za dużo powiedzieć, ale na prostej drodze nie robi to problemu, bo po dodaniu gazu i tak przód się podnosi, ale nie wyobrażam sobie np. ostrego hamowania na dziurach czy skoki w płask - z taką amortyzacją bałbym się. Tył też zresztą nie lepszy - na moje oko to jest to stanowczo za miękkie. Już sam nie wiem co z tym fantem robić.

Będę pisał w tym temacie też inne moje zapytania o rc. Tak więc, skąd dokładnie może delikatnie cieknąć z silnika? Po jeździe jest trochę syfu, bo brud się przylepia. Ile powinien jeździć na piramidce 4,8v 1500 mAh Ansmann? Czy cały układ kierowniczy musi chodzić idealnie lekko po wyjęciu serwa? Stanowi to mały opór, jednakże Towepro mg995 to wyczuwa i jest mu jeszcze ciężej skręcić do końca w miejscu. Czy można nim jeździć w niższym temperaturach, np. 5 stopni C? Co może być powodem gaśnięcia po rozgrzaniu? Czasem na hamulcu potrafi zgasnąć, co mogę wyregulować?

Zawieszenie udało mi się zrobić (http://www.youtube.com/watch?v=dN8StYubU00), jest już w miarę ok - zawsze mogłoby być nieco twardsze. Przestawiłem mocowanie na wieżyczce i wachaczu oraz odkryłem, że u góry było zbyt mocno skręcone i nie odbijało.