Michał Głąb napisał(a):
Ładuj maksymalnie prądem 1C czyli takim jaka jest pojemność pakietu.
Często gęsto producenci pakietów podaja w parametrach aku np zalecany prąd ładowania i maksymalny prąd ładowania... Zalecany , by się pokrywał z tym co napisałeś, la z tego wpisu producentów wynika, że można pakiet potraktować większym prądem, pytanie, o ile większym...? ?
Czy np. mogę lipo 1000 , 2s ładować np. 2A..czy 3 A to max...? Pakiet się szybciej zniszczy przy większym prądzie, czy rośnie ryzyko pożaru?
Co do pakietów nimh. Wiem, że 5 A przegiąłem pałę (mam nadzieję ,że nie uszkodziłem pakietó... :-/ ) Ale czy moge np. łądować je prądem 1,5 A... a może 2 to max..? (wiem ,że zalecany to 1,1 A, ale chciałbym szybciej ale bez zniszczeń).
Michał Głąb napisał(a):
Rozładowujesz do napięcia 0.9V na cele. Czyli pakiet 7.2v ma 6 cel.
Ale dla nimh jest to konieczność takie rozładowywanie częste pakietów..? (ewentualnie jak często?) I jeszcze dla tego mojego , 1100 jakim prądem rozładowywać..? 1A..(tyle może maksymalnie moja ładowara, czy niższym..?) i ustawić by rozładował się do 5,4 V...Dobrze kminię?

Ps. Prosiłbym jeszcze o jakąś radę co do pakietu lipo 1300 2s, do szczoty, by nie spalić ponownie silnika. .. Po prostu muszę jakoś uważać, czy dać sobie spokuj z lipo do szczoty..
E. Sorki za dubla