Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 07, 2026 4:53 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: Pn lip 22, 2013 8:40 pm 

dopiero teraz doczytałem w komentarzach (nie wiadomo na ile to prawda)
axis : 2mm
lengh : 9mm
diam 8mm
15tooth
module 0.5
więc wychodzi, że atak musiał by być 48 pitch wchodzę na HK i co w "zakładce" 48 pitch nie ma nić na 3,17mm tylko na 5mm :( ale mniejsa o zębatkę najpierw muszę porządnie przykręcić silnik, a wracając do poprzedniego pytania to czy mogę wymienić tą śrubę imbusową na "krzyżaka?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pn lip 22, 2013 8:52 pm 

Jeśli pasuje to można.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt lip 23, 2013 8:49 pm 

Silnik i zębatki (zarówno atak jak i odbiór) są oki tego jestem już pewien natomiast tylny dyfer jest do wymiany cały (zębatki + obudowa) gdyż jak postawie auto na przednich kołach to nawet leciutko jak pokręcę rękoma razem oba koła tylne to słychać jak przeskakuje na zębatce w dryfie (jedna śrubka w obudowie dryfa ma chyba zjechany gwint i nie trzyma mocno i to chyba jest przyczyna po za tym jak przeskakuje to pewnie ciut spiłowana jest choć jak ją obejrzałem to wygląda super).
Na razie tak będę jeździł tyle, że delikatniej, a jutro lub w niedługim czasie zrobię zakupy na HK zamówię:
- dwa komplety zębatek do dryfa,
- dwie obudowy dryfa,
- serwo skrętu Corona CS238MG Metal Gear Servo 4.6kg/ 22g/ 0.14sec (oryginalne jest jakieś słabe i denerwuje mnie to ciągłe bzyczenie :/
- atak 18T/3.175mm 48 Pitch Steel Pinion Gear (niestety na razie jest na niedostępny :( poczekam jak się pojawi to kupie jak nie to będę musiał odłożyć to na później przy okazji jakiś zakupów w HK)
- nowe mocowanie silnika bo ma śruby "krzyżak" cena całe 0,4$ :P

do pełni szczęścia potrzeba mi jakiegoś smarowidła do dryfu. Otóż w oryginalne wątpię żeby kiedykolwiek był jakiś olej no bo to nie ten typ przekładni itp wg mnie - na zębatce odbioru (w dryfie) i w trochę w obudowie oryginalnie jest jakiś smar. Wszystkie zębatki są plastikowe wszystko złożone w całości wygląda tak
Obrazek
w środku składa się to z takich zębatek
Obrazek
Obrazek

czy coś z tego działu się nada?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__619__416__Cars_Parts-Oils_Grease_Fluids.html
Moje doświadczenie w tej kwestii jest zerowe, nie znam się na firmach nie wiem jak właściwie dobrać gęstość itp. (chce coś "uniwersalnego") żeby smarowało ale nie powodowało za dużych oporów

Ostatnio edytowano Wt lip 23, 2013 9:22 pm przez kiu86, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt lip 23, 2013 9:15 pm 

Cyfrowe serwa mają to do siebie, że brzęczą.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt lip 23, 2013 9:27 pm 

no ale jak poruszam kołami to serwo cichnie

a co do smarów to widzę, że dużego wyboru nie mam :( dostępne są dwie sztuki

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__24460__TrackStar_Pro_AW_Grease_5g_.html
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__24457__TrackStar_White_Grease_5g_.html

jeden pisze że do driff ale znowu pisze, że metal a w drugim nie pisze, że do Driff, ale pisze, że do plastiku, który będzie lepszy?
szczerze powiem że zawsze miałem do czynienia z analogowymi serwami i one tylko podczas pracy wydawały dźwiek a to cyfrowe mnie denerwuje i chyba jest słabe a korona z siła 4kg spokojnie sobie poradzi z autkiem jest nie droga i ma metalowe zębatki

PostNapisane: So lip 27, 2013 1:17 pm 

Na tył dryfra to daj grafitowy smar i juz. kupisz go za małe pieniądze w jakieś castoramie czy obi.
Przód polece jakoś utwardzić lub zablokować. Model jest bardziej przewidywalny.

PostNapisane: So lip 27, 2013 3:10 pm 

kupiłem kompletny tylny dyferencjał razem z zębatką odbioru (niby metal gear) wiec jest ze smarem nowe łożyska itp (wyszło cenowo podobnie może 1$ drożej niż miał bym kupić na części i osobno smar (a z łożyskami to drożej by wyszło na części), a przód na razie działa to zostawię tak jak jest. Od razu w zapasie wziąłem zębatki (komplet) do dryfów i zębatki ataku 17T i 19T oraz nowe serwo skrętu Corona (też metal Gear) na razie delikatnie jeżdżę na tym co mam i czekam na wysyłkę z chin pewnie będzie za jakieś 10 dni akurat dobrze się składa bo niedługo jadę na wakacje to jak wrócę to paczuszka już będzie :D

PostNapisane: Pn sie 12, 2013 8:14 pm 

Panie i Panowie dzisiaj w końcu złożyłem autko do kupy:
- nowe zębatki obu dyferencjałów
- nowy odbiór 60T
- nowy atak 15 T (oryginalna zębatka 2mm rozwiercona na 3,2 mm :P)
- silnik S2445-3200 Brushless Inrunner (3200kv) (14T)
- regiel HobbyKing Brushless Car ESC 30A w/ Reverse

autko jeździ super normalnie trzyma się asfaltu jest wolniejsze ale bardziej przewidywalne 4800kV to przesada, teraz można sterować bez problemu no i silnik i regiel po wyjechaniu pakietu jest ledwo ciepły (jakieś 40-45 stopni Celsjusza max regiel wręcz "zimny" :P). dokupiłem zębatki ataku 17 i 19T 48 pitch jednak jak przymierzałem okazało że nie pasują chyba w samochodzie jest 42 pitch. więc obie wystawię na sprzedaż ale to w innym dziale. Jednak żeby nie było kolorowo padło mi serwo skrętu :( otóż szalałem na betonie i w pewnym momencie kołami skręciłem na maksa w prawo i tak zostało myślałem, że to kamień coś blokuje, ale nie. Wymontowałem serwo podłączyłem pod odbiornik włączyłem zasilanie i serwo od razu idzie na maksa w prawo jak kręcę kółkiem to reaguje lecz słychać coś jak by zębatka przeskakiwała podejrzewam, że tryby plastikowe poszły. Oczywiście jak to w chińczyku na serwie nic nie pisze nie wiadomo jakie ma parametry itp. No i zastanawiam czy zastępczo mogę wykorzystać serwo CYS S0009 9g 1,3Kg. autko z pakietem waży 765g. Dodam, że chodzi my o rozwiązanie zastępcze zanim nie zrobię zamówienia w HK wtedy wezmę serwo coś o udźwigu 2-2,5kG jest to około 3 krotność wagi samochodu powinno starczyć. Kupiłem serwo Corony które również sprzedaję bo nie zauważyłem i serwo jest szerokie na 55mm, chyba do skali 1/10 a w moim autko max to 33mm typowe serwo 9-12g :P z góry dzięki za pomoc

Edit

autko prowadzi się super. serwo na razie wsadziłem zwykłe analogowe najtańsze bo takie miałem CYS S0009 9g 1,3Kg spisuje się super oczywiście serwo saver nie pasował więc zastosowałem zwykły orczyk do którego wkręciłem "tą kulkę". Wszystko działa super. silnik i regulator ledwo ciepłe po jeździe. Nowe dyferencjały również super się sprawują. Najbardziej denerwujące jest to że zębatka ataku i odbioru nie są osłonięte w pełni i ostatnio jak jak jeździłem po ubitej ziemi i trochę szlaki mały kamyczek mi się dostał i zablokował odbiór i zębatka starta do wymiany :/. Na szczęście w domu mam jeszcze 3 zębatki odbioru (60T) i 2 ataku (15T) w zapasie :D muszę to jakoś osłonić tylko nie mam pomysłu jak skoro silnik i regiel się nie grzeją to może zrobić zabudowane podwozie? ewentualnie wezmę klejem na gorąco lub silikonem z zewnątrz tam gdzie są szpary przy obudowie zębatek odbioru i ataku choć utrudni to znacznie konserwacje modelu (wymianę zębatek dyferencjału, odbioru, ataku itp.). Jakieś pomysły?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2