Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 07, 2026 9:30 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
PostNapisane: N lut 03, 2013 3:56 pm 

Na początek starczy dobry model. Najlepszy (typowo zawodniczy) jest Ci niepotrzebny. Po zakupie trophy także możesz wyskoczyć na tor albo wystartować w miejskich zawodach. Oczywiście nie będzie to samo co jazda team losi, mugenem, asso, ofną i maszynami do wygrywania, ale przy jeździe przed domem nie odczujesz zbytnio tej różnicy, a w portfelu owszem :)
To są Twoje pieniądze i zrobisz z nimi co będziesz chciał, ale na cho**** wydawać kase na coś z czego się nie skorzysta (przynajmniej nie w tym momencie).
Pozdrawiam :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: N lut 03, 2013 8:01 pm 

No powoli tez do takich wnioskow dochodze.
A roznica w kasie jest i to spora. Zastanawiam sie jeszcze nad tym mantisem, bo z tego co "ludzie gadaja" ma lepsze serwa, i lepsza apke, no i w zestawie jest kilka rzeczy ktore i tak musialbym dokupic do trophy wiec cenowo prawie na jedno wyjdzie. Moze to jednak lepsza opcja? Tylko ze nie ukrywajac trophy wizualnie bardziej cieszy moje oko. Wydaje mi sie tez ze jest wiecej dostepnych czesci do niego niz do mantisa (normalnych zamiennych, jak i tuningowych) a co wazniejsze sa one od reki lub na drugi dzien w tym sklepie w Gdansku do ktorego mam w sumie niedaleko. A zeby byc sprawiedliwym, to goscie tam pracujacy naprawde byli ok i nie naciagali i w sumie pierwsza opcja jaka mi zaproponowali byl wlasnie trophy, a dopiero jak ich zapytalem o mantisa to pokrecili glowami i powiedzieli ze to juz lepiej jeszcze dolozyc i kupic tego losi 8eight, a w mantisa kazali mi sie nie pchac. Niby to sprzedawcy i wiadomo ze chca zarobic, ale znac to sie znaja bo jezdza na zawodach...

Losi Micro SCT 1:24 BL
Sakura D3 BL
Vaterra Ascender - żółw błotny

chcialem dobrze - wyszlo jak zawsze :)

PostNapisane: Śr lut 20, 2013 10:02 am 

Witam ponownie.
Tak to juz jest jak czlowiek za duzo czyta i kombinuje :wink:
Kupilbym od razu tego trophy i bylo by z glowy.
A tak to mi wpadl kolejny szatanski pomysl ... moze lepiej kupic uzywana baje???
Z tego co wyczytalem na forum to:
- koszty eksploatacji petrola wychodza zdecydowanie nizsze niz nitro ,
- czesci zdecydowanie drozsze niz w nitro,
- baja jest ponoc bardzo wdziecznym modelem i jak sie dba to malo sie psuje.
Pozostaja tylko pytania:
- czy taki duzy model to dobry wybor na poczatek?
- czy poradze sobie z obsluga (wydaje sie byc prostsza niz w nitro, ale to moje subiektywne zdanie, biorac pod uwage ze bedac jeszcze gnojkiem mialem motorowery 2T i sam przy nich grzebalem)?
- no i chyba najwazniejsze jak poznac ktora uzywana baje warto kupic, zeby nie wsadzic sie na mine (w sensie na co zwracac uwage)?

Nie bede po raz kolejny zmienial tematu watku, bo chyba nie ma to sensu, ale mam nadzieje ze wypowiecie sie w kwestii moich nowych przemyslen.
Pozdrawiam

Sakura D3 BL

PostNapisane: Śr lut 20, 2013 3:50 pm 

siwytd napisał(a):
Witam ponownie.
Tak to juz jest jak czlowiek za duzo czyta i kombinuje :wink:
Kupilbym od razu tego trophy i bylo by z glowy.
A tak to mi wpadl kolejny szatanski pomysl ... moze lepiej kupic uzywana baje???
Z tego co wyczytalem na forum to:
- koszty eksploatacji petrola wychodza zdecydowanie nizsze niz nitro ,
- czesci zdecydowanie drozsze niz w nitro,
- baja jest ponoc bardzo wdziecznym modelem i jak sie dba to malo sie psuje.
Pozostaja tylko pytania:
- czy taki duzy model to dobry wybor na poczatek?
- czy poradze sobie z obsluga (wydaje sie byc prostsza niz w nitro, ale to moje subiektywne zdanie, biorac pod uwage ze bedac jeszcze gnojkiem mialem motorowery 2T i sam przy nich grzebalem)?
- no i chyba najwazniejsze jak poznac ktora uzywana baje warto kupic, zeby nie wsadzic sie na mine (w sensie na co zwracac uwage)?

Nie bede po raz kolejny zmienial tematu watku, bo chyba nie ma to sensu, ale mam nadzieje ze wypowiecie sie w kwestii moich nowych przemyslen.
Pozdrawiam

1. Tak, jeśli chodzi o paliwo
2. Części droższe, jednak rzadziej się psują
3. Tak
4. Jeśli masz dużo miejsca do jazdy - tak
5. Silnik jest prostszy w regulacji, reszta obsługi jest bardziej skomplikowana. Gorszy dostęp do np. dyfra.
6. Szukaj od kogoś z forum

PostNapisane: Cz lut 21, 2013 7:37 am 

Dzieki za odpowiedz.
Czyli w wiekszosci moich spostrzezen sie nie mylilem - jednak czytanie forum cos daje :wink:
Eksploatacja - mialem na mysli wlasnie paliwo, bo czesci to juz jak sie zepsuja to wiadomo ze trzeba. Ale nie trzeba grzalki kupowac, butelki do paliwa i innych rzeczy na poczatku.
Jesli chodzi o czesci to wiem wlasnie ze drozsze, ale jak by mogl mi ktos na jakims przykladzie podac roznice to bylo by super, np. ten sam element w modelu nitro 1/8 i petrol 1/5 jaka jest roznica w cenie (oczywiscie zeby mialo to sens to na tym samym poziomie jakosciowym)
Dbac raczej bym dbal, bo chyba tak samo jak jezdzenie bawilo by mnie grzebanie przy modelu (wiem jak lubie grzebac przy samochodach nawet jak nic sie nie psuje, a ze teraz po przeprowadzce nie mam garazu to mialbym substytut grzebania w piwnicy ktora akurat jest dosc duza i mam w niej miejsce na warsztat modelarski) wiec model raczej powinien byc dla mnie wdzieczny :wink:
Czy mam duzo miejsca do jazdy - hmm, no mam blisko dosc duza polanke na morzem (ale tam ludzie z psami niestety chodza), poza tym niedaleko stary i juz praktycznie nie uzywany tor crossowy, no i w Gdansku jest tor off road sklepu helipad, a z tego co mowili jak sie jest ich klientem to bez problemu mozna na nim sobie smigac (mam do niego jakies 20km obwodnica wiec nie daleko).
Najwazniejsze wlasnie ze ten silnik nie jest tak problematyczny z ustawianiem jak w nitro i ze chcac pojezdzic nie trzeba co chwile przy nim krecic na dworzu. A ze gorszy dostep do elementow - tak jak napisalem lubie grzebac i nie boje sie "raczek pobrudzic".
Tak wlasnie myslalem zeby od kogos z forum, ale poki co to sa tylko przymiarki, bo jak pisalem mialem miesiac temu przeprowadzke i generalny remont calego mieszkania, wiec raczej model kupie jakos wiosna/lato jak sie troche z kasa odbije.
Mysle o uzywanej baji bo cena nowej jest delikatnie mowiac przesadzona, a poza tym w uzywanej ( oczywiscie z dobrych rak) moze byc juz duzo czesci tuningowych wstawionych i poprawione usterki po fabryce wiec chyba sie bardziej oplaca.
Poki co na aledrogo sa trzy i moim zdaniem zielonego w temacie to tak:
http://allegro.pl/hpi-baja-5b-2-7-benzy ... 36483.html - ladna, ale cena zdecydowanie przesadzona
http://allegro.pl/hpi-baja-5b-i3039170101.html - wyglada na jakas strasznie zapuszczona
http://allegro.pl/oryginalna-baja-ss-29 ... 72023.html - chyba najlepsza z tych trzech, doinwestowana, ale nie wiem na co zwracac uwage, a poza tym jakas strasznie brudna i nie wiem czy ten brud nie kryje rdzy albo uszkodzen?
Wypowiedzcie sie jak mozecie. Co prawda do kupna jeszcze mam czas, ale lubie zbierac opinie i poczytac zanim sie zdecyduje.
p.s. - Jednak zmienie ten temat watku.
Pozdrawiam

Sakura D3 BL

PostNapisane: Cz lut 21, 2013 8:06 am 

Baję polecam, sam jeżdżę i radocha jest nieporównywalna z nitrusami !
Dorobiliśmy też wyłącznik na kluczyk ;) http://www.rctrax.pl/news/read/Odbierz-kluczyki-do-swojej-HPI-BAJA-juz-dzis/?id=73

PostNapisane: Cz lut 21, 2013 9:38 am 

Ze radocha to tak podejzewam, zreszta dla mnie kazdy model bedzie radocha jako ze bedzie to moj pierwszy :wink:
Moze ktos jeszcze sie wypowie?

Sakura D3 BL

PostNapisane: Cz lut 21, 2013 2:45 pm 

Bierz Baję.

Tylko mówię (z autopsji :mrgreen: ): o ile rozłożenie baggusa, serwis i złożenie "do kupy" ogarniałem w jeden wieczór, o tyle z Bają jest gorzej czasowo.

I dochodzi ten typowy dla HPI "opór materii" :lol:

PostNapisane: Cz lut 21, 2013 3:53 pm 

Mysle ze czasowo akurat nie bedzie mi sie spieszylo, wiec moze to i lepiej ...
Wiecie jak jest, wraca czlowiek ze statku do domu, zona w pracy, znajomi w pracy, i co tu robic codziennie od rana do 16-17 przez kilka miesiecy? A tak zajecie bedzie :wink:
Hmm- o co chodzi z tym oporem materii w hpi? Bo jakos nie skumalem?

Sakura D3 BL

PostNapisane: Cz lut 21, 2013 4:15 pm 

Miałem Sava, miałem Baję, miałem też modele bardziej "zawodnicze".

Opór materii - są niedopracowane czasem te modele z HPI, coś czasem nie pasuje idealnie, trochę rzeźbić trzeba. Ale tragedii nie ma.

PostNapisane: Pt lut 22, 2013 7:07 am 

A to spoko. Ja jestem "specjalista od napraw nietypowych" :wink:
A odnosnie tych linkow, ewentualnie na co zwracac uwage przy zakupie baji moze ktos sie wypowie?

Sakura D3 BL

PostNapisane: Pn lut 25, 2013 7:44 am 

Witam.
No i stalo sie :wink:
Wczoraj w poznych godzinach wieczornych zakupilem uzywana baje 5b ss :D
Teraz to dopiero bede Was meczyl pytaniami :wink:
Zaczne od tego ze wraz z baja dostalem aparature Sanwa MX-3FHSS - tylko ze nie bylo do niej instrukcji. Znalazlem taka http://www.rc.info.pl/aparatury/MX3.html wyglada niby identycznie, ale czy opis funkcji bedzie taki sam jak do mojej? I wogole czy dobra ta apka jest czy jakies dziadostwo?
I druga sprawa - w odbiorniku jest piramidka skladajaca sie z 5 ogniw i na tych ogniwach jest napisane RC HOBBY PL, NIMH SC-HP 4200 mAh 1.2V .
Jako ze nie bylo w zestawie ladowarki to biorac pod uwage co jest napisane na tych ogniwach to jaka ladowarke musze zakupic do tej piramidki? Moge na nia wydac max 150zl, wiec moze byc uzywana. A moze ktos akurat ma jakas pasujaca na sprzedaz? Jesli ma to jakies znaczenie to wtyczka/gniazdko do ladowania tej piramidki to taki nieduzy plastikowy prostokat podzielony na pol :wink:
Pozdrawiam i czekam z niecierpliwoscia na odpowiedzi

Sakura D3 BL

PostNapisane: Śr lut 27, 2013 12:42 am 

Witaj , ładowarkę kup turnigy accucel 6 około 120zł nowa , pakiet masz z akumulatorków , każdy ma 1.2v , łącznie 6v , ładujesz programem dla nimh , prąd ładowania ustawiasz 2.0 amper , nie więcej , pozdrawiam i życzę wielu udanych jazd bają , naprawdę super maszyna .

OSŁONA FILTRA
TŁUMIK Dom v2
NAKLEJKA W OGNIE
NOWY SILNIK FUELIE 26S

PostNapisane: Śr lut 27, 2013 7:39 am 

Dzieki za odpowiedz. Napisales niestety troche za pozno bo wczoraj na allegro juz kupilem ladowarke. Prosta taka, ma rozladowywanie i zmiane pradu ladowania 1A/2A i sama sie wylacza jak naladuje. Nic wiecej mi na ta chwile nie potrzeba. Oczywiscie parametry pasuja :wink:

A co z moim pytaniem o ta sanwe? Znosna jakas ta apka, czy dziadostwo? Nie moge znalesc nigdzie czy ma ten fail safe czy jak to sie tam nazywa?

Wczoraj byla juz pierwsza jazda :D :shock: :D
Troche po plytach na parkingu i troche po sniegu. Wiedzialem ze mi sie to spodoba :wink:
Tylko musze dzisiaj ustawic fabrycznie gaznik, bo przy przyspieszaniu jest taka dziura w pewnej chwili. Na poczatku normalnie, tak do polowy gazu, potem jakby sie lekko zadlawia i potem dalej przyspiesza. Nie mam porownania jak powinno byc, ale wydaje mi sie ze napewno nie tak, wiec ustawie fabrycznie zeby miec jakis punkt odniesienia.
Moglby mi ktos napisac jakie sa ustawienia fabryczne dla tej trzeciej sruby od obrotow? Bo L i H to wiem, chodzi mi o ta co jest nizej?
Jak narazie zmienilem wydech na oryginalny bo nie chcialem "sluzb mundurowych" wkurzac, i rozebralem i wyczyscilem szarpanke bo sie zacinala (oczywiscie przy rozbieraniu ja rozwalilem, i potem mialem zabawe ze zlozeniem sprezyny, ale dalem rade po kilku probach). Silnik zimny prawie zapalil po trzech szarpnieciach na ssaniu i potem od razu od pierwszego bez ssania, wiec chyba ok.
W komplecie oprocz standartowych kol, dostalem tez kompletne tylnie kola na piach i kompletne tylne na asfalt (wszystkie w prawie idealnym stanie), a w kartoniku kupe srubek, zapinek, jakies nowe lozyska, troche plastikow, kluczy, koncowki olei, wydech normalny i ten z wersji ss, filtry, itp. Bede musial podlug instrukcji skumac co do czego jest.
Szkoda tylko ze pogoda troche malo sprzyjajaca, bo wczoraj po 40 minutach jezdzenia to mi tak rece zmarzly ze ich juz nie czulem, ale "banan na twarzy" rekompensowal to w 100% :D

Sakura D3 BL

PostNapisane: Śr lut 27, 2013 3:43 pm 

Witam , tą 3cią śrubę od obrotów ustawiasz na ...oko... ma chodzić na niskich obrotach ani nie gasnąć , i jak dodasz troszkę gazu ma z obrotów nie spadać .

OSŁONA FILTRA
TŁUMIK Dom v2
NAKLEJKA W OGNIE
NOWY SILNIK FUELIE 26S

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona