Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 07, 2026 7:27 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz sty 31, 2013 12:59 pm 

Bylem dzisiaj w jedynym w Trojmiescie sklepie z rc w Gdansku - helipad.
Pogadalem z pracujacymi tam ludzmi i nie zeby mnie jakos mocno przekonywali(co dziwne bo to w koncu ich zarobek) ale co powiecie na kupno truggy Losi 8ight 2.0 1:8 4WD RTR ?
Maja go tam za 2999zl a w komplecie jest ponoc bardzo dobra apka DX3S z telemetria w komplecie, starterbox, pakiet do odbiornika itp.
Jakies opinie na temat tego modelu? Wiem ze cena jest prawie 2 razy taka jaka zakladalem z poczatku za model (bo chcialem sie w 2ooo zmiescic), ale wyglada na to ze warto.
Podobno tam sie juz nie ma za bardzo do czego przyczepic jesli chodzi o materialy i wykonanie - znaczy tak mi powiedzieli.
A w ogole to mowili ze na pocztek lepszy byl by dla mnie jakis elektryk, ale z tym akurat mnie nie przekonali :)

Losi Micro SCT 1:24 BL
Sakura D3 BL
Vaterra Ascender - żółw błotny

chcialem dobrze - wyszlo jak zawsze :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sty 31, 2013 3:33 pm 

Jedno z najpopularniejszych podwozi wygrywających zawody na całym świecie, świetna konstrukcja zwrotnic powoduje, że ma troche większy prześwit niż konkurencja(wahacze bliżej półosi). Ogólnie myśle, że to bardzo dobra opcja, w szczególności na zawody, ale na pewno też jedna z droższych. Jak zależy Ci na naprawde dobrym gotowym do jazdy zestawie i nie chcesz się bawić w dobieranie części,składanie i jak najszybciej zacząć jeździć to czemu nie. Czy warto to już sam musisz sobie na to odpowiedzieć.

PostNapisane: Pt lut 01, 2013 7:21 am 

Z tym "czy warto" chodzilo mi o to czy brac tego losi za 3k czy moze jednak mantisa (ktory tez ma ponoc dobra apke i wszystko w zestawie) za 2k ?
Wiem ze losi jest pewnie duzo lepszy, ale czy ja jako pocztkujacy zauwaze ta roznice w apce i samym modelu?
Bo wydac tysiac wiecej dla samego szpanu ze mam losi to mnie raczej nie rajcuje - juz nie te lata :)

Sakura D3 BL

PostNapisane: Pt lut 01, 2013 6:13 pm 

Jak Cię stać na model za 3000zł. to bierz, czemu nie.
Może ktoś wyjaśnić różnicę między modelami Mantis, a Trophy Truggy? Który jest lepszy i dlaczego?

PostNapisane: Pt lut 01, 2013 6:21 pm 

Oba nie są najwyższych lotów, chociażby dlatego, że w opisie mantisa nie napisali z jakiego alu są wieżyczki i podłoga, amory nie są gwintowane, żadnych elementów cnc. Z tych dwóch moim zdaniem lepiej brać trophy, bo przynajmniej coś o nim wiadomo i części bez problemu, a o tym mantisie mało kto słyszał w Polsce, już tym bardziej nie mówiąc o dostępie do części.

PostNapisane: Pt lut 01, 2013 11:37 pm 

Może Mantis nie jest znany, ale kolega Jakub P. kilka lat temu w swoim pierwszym sezonie z powodzeniem startował Mantisem w wersji RTR w mistrzostwach Polski z powodzeniem i zawsze trafiał do finału A, więc Trophy w porównaniu do Mantisa to niebo a ziemia, w mantisie masz oryginalnie serwa Savoxa, aparaturę Sanwy pod logiem Robitronica, jest wytrzymały, napewno lepszy od trophiego, części są w Łodzi w Proximie wszystko czego potrzebujesz, jeździ w Łodzi parę osób Mantisami i blizniaczymi Protosami i są naprawdę zadowoleni, z trophym są zle doświadczenia jeżeli chodzi o zwrotnice z pseudo aluminium i pękają od dość słabych uderzeń, wiadomo Losi będzie lepszy od Robitronica, bo jest modelem typowo zawodniczym, plusem 8ighta jest apka dx3s, kupowana oddzielnie kosztuje 1000 zł, wszystko zależy czy chcesz wydać trochę więcej, oba modele są przyszlosciowe.

Spektrum DX4S

Team: RC-Bazarka

Ostatnio edytowano So lut 02, 2013 10:33 am przez zych07, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: So lut 02, 2013 8:22 am 

Dzieki za odpowiedzi :)
Tylko nadal zostaje pytanie czy jako kompletny nowicjusz odczuje roznice miedzy mantisem a losi?
W losim oprocz ceny troche martwia mnie jeszcze wymiary calowe a nie metryczne.

Sakura D3 BL

PostNapisane: So lut 02, 2013 8:52 am 

Wydaje mi się że na początku nie odczujesz jakbyś kupił mantisa i potem zmienił na losiego to byś odczuł, klucze calowe to problem gdy jesteś już wyposażony w metryczne, a jak nie masz ani takich ani takich to nie ma różnicy, kupujesz sobie cztery klucze titana 0,05" 1/16" 5/64" i 3/32", na siłę można nawet pominąć ten pierwszy bo nim odkrecisz tylko parę rzeczy w modelu, a w zestawie i tak są L-ki, mi ogólnie lepiej sie wykreca srobki calowe od metrycznych.

Spektrum DX4S

PostNapisane: So lut 02, 2013 9:37 am 

Co do zwrotnic to faktycznie nie są zbyt wytrzymałe, ale ja na nich przejeździłem cały sezon zawodów. Jeździłem w Łodzi, (ModelCars, a każdy wie co to za tor i jakie ma hopy i HPI), jeździłem także w Murowanej Goślinie i żadna zwrotnica, ani C-Hub nie pękły, a kierowcą idealnym nie jestem i jeszcze sporo błędów popełniam.

PostNapisane: So lut 02, 2013 2:22 pm 

Z kluczami to faktycznie racja - jak nie mam zadnych to bez roznicy ktore kupie :)
Nie wiem jak mam zadac to pytanie tak abyscie zrozumieli o co mi chodzi?
Mam swiadomosc ze nikt nie napisze mi wprost - "bierz to czy tamto", ale chodzi mi o to czy lepiej wziasc mantisa za 2k czy losi za 3k? Czy ten losi jest faktycznie warty dolozenia tego tysiaca do zakupu modelu? No nie wiem - parametrami, wykonaniem, zastosowanymi materialami jest o ten 1k lepszy od mantisa czy nie? Czy to tylko placenie za firme?

Sakura D3 BL

PostNapisane: So lut 02, 2013 6:54 pm 

Kolego, który tak polecasz mantisa, powiedz co tam są konkretnie za serwa (model, a nie frima) oraz apka.
Losi to losi, firma mówi sama za siebie, ale tyle osób wytłukło się ligtningami (dzisiaj trophy) i nikt nie narzekał. Według mnie trophy 4.6 będzie dla Ciebie najlepszym rozwiązaniem. Model twardy,a te zwrotnice możesz sobie wymienić jak się rozwalą, wybacza wiele błędów, a i silnik jest dość przyjazny użytkownikowi. Miałem lightninga buggy i zajmowałem się serwisem truggy przez długi okres czasu więc wiem co pisze. Jedyne co może Cie denerwować to standardowa elektronika lecz jest to nieuniknione przy zakupie modelu rtr.
Jeszcze przyjdzie czas aby wydać te 3000zł na model.
Teraz przyznać który z Was zaczynał od modelu za 2/3tyś zł ? osobiście pierwszy porządny model kupiłem za 500zł a po dwóch latach za ok 2000zł. Nie ma co się od razu rzucać na głęboką wodę :) pozdrawiam

PostNapisane: So lut 02, 2013 9:46 pm 

Widzę że do dyskusji włączają się sami spece w temacie, Ja się wyłączam bo się nie znam, jak coś to proszę na priv.

Spektrum DX4S

PostNapisane: N lut 03, 2013 8:56 am 

Cholera juz caly glupi jestem :(
Niby na poczatku chcialem tego hpi, potem dzieki poleceniom nastawilem sie na mantisa, w sklepie spodobal mi sie losi - tak kurde mozna w nieskonczonosc a cena rosnie. Moze faktycznie kupic tego hpi a jak sie juz naucze jezdzic to zmienic na losi? Albo odrazu kupic mantisa i nic nie zmieniac? A moze od razu tego losi bo to niby najlepsze? Tylko szkoda mi chyba troche wydac tyle kasy na poczatek, zwlaszcza ze tak naprawde nie wiem czy mi sie spodoba to hobby, a w razie sprzedazy uzywanego to wiecej strace. Naprawde juz nic z tego nie wiem i im wiecej tu czytam i pisze tym wiecej mozliwosci i wiecej problemow z wyborem. Moze pierwszy pomysl najlepszy i zostac przy hpi tylko te serwa zmienic?
Zachcialo mi sie cholera :)

Sakura D3 BL

PostNapisane: N lut 03, 2013 11:51 am 

W sklepie dobrze Ci nie doradzą. Będą próbowali wepchnąć towar na którym jest zysk. Wiadoma rzecz, że za tą cene będzie najlepszy, ale jestem zdania by kupić tańszego hpi, nauczyć sie na nim "z czym to się je" a w przyszłoście sprzedać i kupić team losi albo inny zawodniczy model. Będziesz już miał pojęcie o rc to będziesz mógł sobie pomyśleć o zestawie KIT i samemu dokupisz silnik, elektronikę i inne buble.
Jaki jest sens porównywać trophy z 8ight? to tak jak zestawić ze sobą hyundaia i mercedesa. Hyundai dobry, ostatnio coraz lepszy, ale nadal sporo mu brakuje do droższego mercedesa.

PostNapisane: N lut 03, 2013 12:05 pm 

Nie chodzilo mi porownanie, tylko o sens wydawania takiej kasy na lepszy model na poczatek.
Czyli twoim zdaniem pierwszy pomysl najlepszy czyli kupic trophy i sie uczyc. No jest to jakis pomysl, zwlaszcza ze chociaz moze glupio to zabrzmi, ale wizualnie najbardziej mi sie wlasnie trophy podoba :) Wiem ze wyglad to nie wszystko, ale tez jest wazny zwlaszcza na poczatku zabawy. A jak stwierdze po jakims czasie ze serwa, czy apka, czy wogole caly model mi z jakiegos powodu nie odpowiada to zawsze mozna cos zmienic, albo sprzedac caly i kupic inny. Moze to faktycznie dobry pomysl... ?

btw - mercedesa nie polecam bo mam juz druga c-klasse i mechanicznie ok, ale rdzewieja na potege :)

Sakura D3 BL

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona