Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 06, 2026 8:22 am

Autor
PostNapisane: Śr cze 20, 2012 10:06 pm 

Witam Was!
Mimo braku odpowiedniego tematu postanowiłem się przywitać, gdyż uważam to za element dobrego wychowania.

Mam 26 lat, lecz moja przygoda z rc zaczęła się niedawno od zakupu helikoptera z serii T-11.

Od około miesiąca intensywnie czytam fora i zgłębiam wiedzę, a od kilkunastu dni jestem posiadaczem nowiutkiego pomarańczowego MTA-4 S28 RTR 1:8 2,4 GHz, uznałem cenę 1260zł (teraz na modelarni 1600 http://www.sklep.modelarnia.pl/index.ph ... nder-tiger ) za uczciwą w stosunku do parametrów i potencjalnego przeznaczenia auta tylko do amatorskiej zabawy.
Silniczek już dotarłem i wyregulowałem na paliwku meccamo 25%. Podczas ostatniej weekendowej zabawy w upalny dzień nie przekraczał 118 stopni przy ostrej jeździe, więc chyba jest optymalnie wyregulowany... aczkolwiek było troche z tym zabawy (gaśnięcie, problemy z rozruchem itp.).

Niestety swoją wiedzą się nie popiszę, ale mam nadzieje spotkać tu ciekawych ludzi i zgłębić temat modeli RC.

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz cze 21, 2012 9:23 pm 

offroad napisał(a):
Witam Was!
Mimo braku odpowiedniego tematu postanowiłem się przywitać, gdyż uważam to za element dobrego wychowania.

Mam 26 lat, lecz moja przygoda z rc zaczęła się niedawno od zakupu helikoptera z serii T-11.

Od około miesiąca intensywnie czytam fora i zgłębiam wiedzę, a od kilkunastu dni jestem posiadaczem nowiutkiego pomarańczowego MTA-4 S28 RTR 1:8 2,4 GHz, uznałem cenę 1260zł (teraz na modelarni 1600 http://www.sklep.modelarnia.pl/index.ph ... nder-tiger ) za uczciwą w stosunku do parametrów i potencjalnego przeznaczenia auta tylko do amatorskiej zabawy.
Silniczek już dotarłem i wyregulowałem na paliwku meccamo 25%. Podczas ostatniej weekendowej zabawy w upalny dzień nie przekraczał 118 stopni przy ostrej jeździe, więc chyba jest optymalnie wyregulowany... aczkolwiek było troche z tym zabawy (gaśnięcie, problemy z rozruchem itp.).

Niestety swoją wiedzą się nie popiszę, ale mam nadzieje spotkać tu ciekawych ludzi i zgłębić temat modeli RC.

Pozdrawiam

Witaj na forum ;) powiem ci że troszkę źle zrobiłeś kupując model firmy thunder tiger, ponieważ możesz mieć kłopot z kupnem części. W tej kwocie mogłeś kupić coś z traxxasa lub hpi np. traxxas: nitro sport, hpi: bullet lub firestorm 10t. Modele te są znanych firm i praktycznie w każdym sklepie lub serwisie modelarskim dostaniesz do nich części od ręki. POZDRAWIAM.

PostNapisane: Pt cze 22, 2012 1:57 pm 

Siemanko ;) Części są i to dość sporo jak się ma tylko trochę czasu do poświęcenia na stronach internetowych. Co prawda może się zdarzyć że na stronie sklepu jest, a w rzeczywistości nie ma :P Jedyny problem z częściami do mta4 jest taki, że za nowe w sklepie dość dużo chcą :/ (no i nigdzie nie znalazłem do niego tłumika jak szukałem, jak coś mam na sprzedaż używany :D ). Ja mam mta4 i dobrze mi się jeździło, dopuki nie zmieniłem paliwa z 16% na 20%, nie dałem sobie rady z regulacją,więc przerabiam (a właściwie już przerobiłem) sobie go na elektryka :P Mnie się ten model podoba, solidnie zrobiony ;)

PostNapisane: Pt cze 22, 2012 3:40 pm 

Kurcze właśnie wiem, że ta firma nie zalicza się do czołowych producentów... jeśli chodzi o części sugerowałem się stroną modelarni http://www.sklep.modelarnia.pl/index.ph ... 3&metoda=2 i tym, że jest to bliźniak modelu Team Associated - MGT 4.6, a do tego wszystkie części mam tu na miejscu http://www.rc-team.pl/mgt-46-se-c-46_47_113_122.html Mam nadzieję, że są dostępne nie tylko na stronie. :)

Sttigg też miałem problem z regulacją, ale po intensywnej lekturze i kilku zbiornikach paliwka udało mi się go ogarnąć. Najlepiej dostrajać wg oryginalnej instrukcji po angielsku, bo polska dołączona jest jakaś standardowa, a silniki w zaleznie od okresu produkcji różniły się końcówkami i `ustawieniami podstawowymi`.

Pozdrawiam

PostNapisane: Pt cze 22, 2012 5:18 pm 

Łał, nic co kupiłem z dziedziny rc nie miało instrukcji po polsku :D A trochę tego było

PostNapisane: Pt cze 22, 2012 9:48 pm 

No tutaj była, ale do niczego nie przydatna.

Ciekaw jestem jak jeździ Twoja przeróbka mta4, masz jakieś filmiki?

PostNapisane: Pt cze 22, 2012 10:29 pm 

z internetem jest tak że jest wszystko, ale jak przyjdzie co do czego, to nic nie ma. POZDRAWIAM.

PostNapisane: So cze 23, 2012 8:28 am 

Damianbmw12345 napisał(a):
z internetem jest tak że jest wszystko, ale jak przyjdzie co do czego, to nic nie ma. POZDRAWIAM.

No niestety się o tym kilka razy przekonałem :/
Jeszcze Ci nie powiem jak się jeździ, bo dziś dopiero będą pierwsze testy, jeszcze nie do końca skończonej wersji :P