Przy ustalonym napięciu zasilania np.: 7V
Silnik o mniejszym Kv ma więcej zwoi i jak już napisano mniejsze obroty biegu jałowego (bez obciążenia) przy przyłożonym napięciu zasilania. Ma za to większy moment obrotowy (potrafi z większa siłą obrócić wał) oraz ma mniejszą moc.
Silnik o większym Kv ma mniej zwoi, większe obroty biegu jałowego, mniejszy moment obrotowy i większą moc.
Silników o większym Kv nie dlatego nie stosuję się w off road, że są słabsze (bo mają mniejszy moment) tylko dlatego, że nie można dobrać w modelu takich przełożeń, które by wysokie obroty przełożyły na większy moment - jest to ograniczenie modelu. Drugim jest fizyka, w off-road w warunkach ograniczonej przyczepności stosowanie tak mocnego silnika nie przyspiesz modelu, tylko zwiększy pobierany prąd oraz ilość oddawanego ciepła.
Jak już jesteśmy przy cieple to nie można generalizować, ale silniki tej samej klasy (np.: ta sama seria półka cenowa danego producenta) mają mniejszą sprawność ze wzrostem Kv.
Jeśli silnik ma sprawność 90% przy mocy elektrycznej 250W to oznacza, że 25W ciepła trzeba rozproszyć (a sprawność maleje też ze wzrostem temperatury, więc dość łatwo jest silnik przegrzać jak nie ma chłodzenia)
Dla silnika o mocy 600W i sprawności 88% (wyższe Kv) w ciepło zamienia się 132W. Dla porównania procesory SandyBridge Intela oddają około 90W ciepła i mają takie radiatory:
http://pclab.pl/art44739.htmlDobór silnika do modelu to nie tylko Kv, to także:
- rozważenie jakiej mocy potrzebuję;
- jakie są zdolności trakcyjne mojego modelu/modeli
- jaką moc cieplną jestem w stanie rozproszyć;
- ile czasu trwa wyścig/jazda;
- jakie przełożenia ma model;
- jaki moment obrotowy jest potrzebny;
- jakie mam zasilanie;
- jaki mam budżet;
- jaka ma być żywotność tego silnika.