Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 06, 2026 7:00 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: So sty 29, 2011 8:34 pm 

no ja nie próbowałem, ostatnio dziecko na głowie, to trzeba się ograniczać:) swoją drogą zawsze mówiłem, że to papierosy szkodzą - holendrzy coś o tym wiedzą:)

E-revo, mamba na pokładzie:)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So sty 29, 2011 8:49 pm 

Lepiej zająć się wydmuchiwaniem wody z łepków śrubek niż trawką :twisted: :twisted: :twisted:

PostNapisane: N sty 30, 2011 10:46 am 

A ja mam pytanie odnośnie tego co koledzy wcześniej pisali o WD-40 ostatnio zakupiłem sobie i w moim E10 przesmarowałem części ruchome, teraz boję się, że trochę źle zrobiłem ponieważ wd-40 wypłukuje smary, a ja psiknąłem w łożyska kół i z zewnątrz bez rozkręcania w miejsca gdzie obraca się wałek i tam pewnie jak dostało się do środka to w tych przekładniach jest jakiś specjalny smar :( co wy na to ?

PostNapisane: N sty 30, 2011 11:43 am 

teraz jesteś skazany na psikanie wd40:)

E-revo, mamba na pokładzie:)

PostNapisane: N sty 30, 2011 2:54 pm 

Ale przecież Wd-40 konserwuje elementy ruchome , to w czym problem ?

PostNapisane: N sty 30, 2011 3:04 pm 

WD-40 wypłukuje smar z łożysk przy okazji wpłukując pod uszczelkę brud z niej.
W E10 oprócz dyfrów nie musisz nic smarować. Są oczywiście specjalne smary (do modeli zawodniczych) do sworzni, o-ringów, wałków napędowych, ale do zabawy nie musisz nic takiego smarować. Wymień łożyska na nowe - będziesz miał spokój. I już ich nie pryskaj niczym ;) Ogólnie do tych tłustych rzeczy przykleja się brud, robi się fajna pasta ścierna. Jedynym zastosowaniem WD-40 w moim modelu jest wykąpanie w nim raz na sezon wałków napędowych, półosiek, stalowych sworzni, pinów i śrubek. Potem wszystko dokładnie wycieram, zostawiam na kilka dni na papierze, żeby obciekło i to co trzeba dopiero smaruję. Drugie zastosowanie to spryskanie całego modelu unikając okolic łożysk, silnika i wydechu przed jazdą w deszczu. Łatwiej wtedy schodzi zaschnięte błoto. Jednak zamiast WD-40, lepszy jest zwykły silikon w spreju albo popularny Plak - waniliowy oczywiście :mrgreen:

PostNapisane: N sty 30, 2011 5:00 pm 

Wiem, że nie ten dział ale nie będę zakładał nowego tematu żeby napisać jednego posta :) a mianowicie jak wygląda konserwacja modelu nitro ?? Oczywiście tak jak piszesz nie można smarować łożysk a co można smarować a co nie ? I czym smarować skoro WD-40 nie wolno to czym wolno i gdzie smarować co i kiedy ?

PostNapisane: N sty 30, 2011 5:32 pm 

Łożyska można oczywiście smarować, ale nie WD-40 tylko olejem/smarem do łożysk :) Trzeba po pierwsze dobrze wyczyścić łożysko z zewnątrz, zdjąć gumowe osłonki, umyć dokładnie wszystko, nałożyć smar lub olej (olej po powrotnym uszczelnieniu osłonkami).

Ogólnie smarujemy:
- zębatki atakującą i odbierającą dyfra - to, co siedzi zamknięte w obudowie - smar teflonowy lub ewentualnie zwykły do łożysk samochodowych - z tym, że ten łożyskowy 'odwirowuje' z zębatek na obudowę dyfra
- kielichy dyfrów od strony, z której wchodzą w kubek - tym samym smarem co wyżej
- dyfry (olejem)
- półośki i wałki napędowe - wymaga to jednak bardzo dobrego uszczelnienia - jeśli tak, wydłuża życie kielichów i wałków/półosiek - smar typu Losi High Pressure Grease albo HPI Heavy Duty Grease
- niektórzy smarują o-ringi w amortyzatorach - smarem do o-ringów (Kyosho ma chyba taki smar)
- można smarować sworznie wahaczy i c-hubów/hubów smarem miedzianym

Wbrew pozorom i przekonaniom NIE smarujemy:
- otwartych elementów przeniesienia napędu - zębatki atak/odbiór, nieosłonięte wałki i półośki

Co do smarów teflonowego i miedzianego - teflon polecam Ultimate'a, miedziany też mam tej firmy, ale mogę tylko powiedzieć, że wygląda fajnie - jeszcze nie testowany.

PostNapisane: Pn sty 31, 2011 5:27 pm 

Rozumiem, że model typu RTR kupiony w sklepie jest przesmarowany odpowiednio w momencie składania. Po jakim czasie trzeba zrobić kolejny serwis z wymianą olei i przesmarowaniem wymienionych przez Ciebie podzespołów i jak ma się zabrać do tego całkowity laik ?

PostNapisane: Pn sty 31, 2011 6:02 pm 

Tak, jest nasmarowany.
Nie ma konkretnego momentu, kiedy trzeba przejrzeć model. Ja lubię być pewny, że wszystko gra i robię to jak najczęściej.
Ale można przyjąć, że po sezonie wypada rozłożyć model na części pierwsze, posprawdzać wszystko, powymieniać zużyte części, pomyć, na spokojnie złożyć i przesmarować.
- Przygotuj się dobrze - kup kilka pędzli, trochę benzyny ekstrakcyjnej, wszystkie narzędzia, smary, oleje. Ważna też będzie instrukcja do modelu.
- Nie bój się rozłożyć go na części - jeśli masz choć trochę mózgu w głowie, to z pomocą instrukcji dasz sobie radę z rozkładaniem i późniejszym składaniem.
- Po rozłożeniu, poukładaj sobie części na jakimś ręczniku, albo czymś - wszystko zwalone na kupę nie ułatwia składania.
- To samo ze śrubkami - posegreguj sobie te o takich samych długościach, skokach gwintu i typie łba. Użycie nie tej śruby co trzeba też nie zawsze jest fajne - za krótka - coś może się wyrwać, za długa - wkręcając na siłę albo zerwiesz gwint w plastiku, albo ukręcisz łeb śrubie (co w Lightningu/Trophy często się zdarza ;)).
- Zanim zaczniesz składać, posprawdzaj takie rzeczy jak pęknięcia, luzy na kulkach w końcówkach drążków, stan łożysk.
- Przed składaniem dobrze jest zaopatrzyć się we wszystkie nowe części wymagające wymiany.
- Składaj dokładnie według instrukcji.
- Pamiętaj, że wszystkie części typu zębatki, kubki czy obudowy dyfrów muszą być bardzo czyste. Stary smar dobrze czyści w.w. benzyna.
- Nie spiesz się ze składaniem - jak coś nie idzie to zostaw, zrób kiedy indziej. Jest zima, do wiosny masz jeszcze trochę czasu.
- Nie oszczędzaj na łożyskach - jeśli będą sprawne, silnik będzie miał lżej i będzie Ci mniej palił. Jeśli gdzieś łożysko się zatrze, istnieje możliwość wytarcia plastikowego elementu, w którym jest osadzone. Szczególną uwagę zwracaj na łożyska na sprzęgle - one padają najczęściej.
- Pamiętaj, że w modelu wszystko musi chodzić równo, luźno, bez zacięć.
- Podczas składania sprawdzaj sobie, czy np. dyfer chodzi luźno, czy amortyzator gdzieś nie cieknie, czy dobrze dokręciłeś śruby. Im wcześniej znajdziesz błąd tym lepiej, później będziesz musiał rozbierać pół modelu :)
- Używaj kleju do gwintów na połączenia metal - metal.
- Śruby z wyrobionym łbem wyrzuć i zastąp nowymi - najlepiej tymi dedykowanymi do modelu, albo jakimiś na prawdę twardymi z normalnego sklepu. Przy zakupie pamiętaj o rodzaju gwintu. Jeśli będziesz miał wklejoną na klej śrubkę z wyrobionym łbem, istnieje ryzyko, że już jej nie odkręcisz.
- Używaj dobrych jakościowo narzędzi. W przypadku normalnych krzyżaków nie ma problemu, natomiast do kręcenia śrubami z łbem imbusowym, podstawowe imbusy w kształcie 'L' nie nadają się.

Z praktycznych rad, nie traktuj benzyną ekstrakcyjną uszczelek ani o-ringów. Są na tyle małe, że można je wytrzeć papierem.

PostNapisane: Pn sty 31, 2011 7:31 pm 

Dodam jeszcze że to iż model jest RTR to nie znaczy że każda śrubeczka została dobrze dokręcona i wszystkie amortyzatory porówno wypełnione olejem... To tak z doświadczenia.
Dobrze jest przejrzeć nowy model czy wszystko jest poskręcane tak jak być powinno ;)

PostNapisane: Pn sty 31, 2011 7:34 pm 

Tak MasterB w 100% się z tobą zgodzę , zwłąszcza w modelach typu Bonzer , Brontosaurus i sword :cry: :cry: :cry:

PostNapisane: Pn sty 31, 2011 7:56 pm 

To nie byłoby takie dziwne, ale ja miałem na myśli HPI MT2 oraz Asso TC3...

PostNapisane: Pn sty 31, 2011 7:58 pm 

No to troche poważniejsza sprawa :roll: Płacisz tyle kasy za rc , a ty nie nasmarowany :evil:

PostNapisane: Pn sty 31, 2011 8:06 pm 

Ja również popieram 2 ostatnie posty:)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona