To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich sympatyków RC.
Po padzie ostatniej zdalnie sterowanej zabawki moich synków, przyszedł czas aby rozejrzeć się za czymś "lepszym".
Nie chciałem za dużo wydawać pieniędzy, więc wstępnie brałem pod uwagę: Rally Monster, Maverick STRADA i właśnie SWORDA.
Podobny przedział cenowy. Przejeżdżałem kiedyś obok sklepu modelarskiego i trochę może spontanicznie zakupiłem SWORDa, bo akurat on jeden z całej trójki był fizycznie na sklepie.
No cóż, młodzież zachwycona nie ma porównania do zabawek. Model fajnie się prezentuję jest szybki, ma w pełni działające zawieszenie. Ogólnie wygląda dość solidnie chociaż nie mam porównania bo to tego typu pierwszy. Zdaję sobie sprawę że to model "budżetowy".
Co do braku różnic między SWORD a BLADE poza zestawem bezszczotkowym to byłbym bardziej ostrożny. Po przyjrzeniu się modelowi i instrukcji wynika że SWORD w porównaniu do BLADE to łożyskami nie grzeszy. W całym modelu znalazłem ich 5 szt. Pozostaje jeszcze 12 panewek. Więc przed przeszczepem na bezszczotkę zalecałbym wymianę panewek na łożyska, co zresztą mam zamiar zrobić (łożyska już zamówione, koszt niewielki).
SWORDa głównie ujeżdża młodzież, choć nie powiem żebym ja nie odczuwał przyjemności z tej zabawy

. Tatuś głównie zajmuje się serwisem co też sprawia "mu" wiele frajdy.
Niestety po niespełna 3 tygodniach wczoraj umarł standardowy blaszak. Dzień wcześniej jeździliśmy w plenerze korzystając z suchej pogody. Model śmigał bez problemu. Wczoraj po włączeniu silnik tylko drgnął na moment i koniec

. Po przemierzeniu wszystkich elementów padło na blaszaka. Czas włożyć w niego coś lepszego. Ale najpierw łożyska, smarowanie.
Oczywiście mamy apetyt na więcej bo ta zabawa wciąga jak diabli, więc liczymy fundusze i może jakiś zestaw BL ?
Teraz mając na uwadze już jakieś minimalne doświadczenia nie wiem czy nie lepiej było dołożyć i kupić coś lepszego. Ale z drugiej strony model nie drogi, do nauki zaznajomienia się z tematem uważam za odpowiedni. Chętnie wymienię doświadczenia z właścicielami podobnych.
Pozdrawiam