Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 07, 2026 8:25 am

Autor
PostNapisane: Wt lis 23, 2010 11:34 pm 

Witam, jako że jestem nowy, nie przeniosło mnie jeszcze do forumowiczów, a moje pytanie jest takie do "starych wyjadaczy" z wiedza tak ogromną ze mnie aż przytłacza :)

pytanie moje jest jak w temacie, a mianowicie VRX1 posiada centralny dyfer, i chciałym go troche "przyblokować" czyi zrobić szpere, by na mosty szła bardzie wyrównana moc, bo poco przenosić obroty na przednie koła które są w górze to na tył idzie mniej mocy niżeli 20% dlatego chciałbym zrobić takie pewne 60% na 40%

jakis pomysł by to zrobić ?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lis 24, 2010 12:03 am 

Dyfer w modelu spinasz olejem. Czym gęściejszy, tym bardziej spięty. Możesz go tez spiąc na stałe, czyli zablokować ruch satelit jakimś klejem, czy innym paskudztwem.
Zalej centralny dyfer 20k i będzie OK. Na tragusy, to i tak gęsty olej, jak na środek. Skala gęstości sięga d0 500k, więc jest z czym kombinować. Ja swego czasu chciałem zalać środek takim 300k i zobaczyć jaki będzie efekt, niestety jakoś z tego później zrezygnowałem . Ale, "co sie odwlecze to nie..." :D Chyba sobie zamówie taki olej i zobaczę, co będzie.

Możesz też zainwestować w Torsena, ale myśle, że w tym przypadku cena takiego dyfra jest nie adekwatna do ceny vrx-a.

PostNapisane: Śr lis 24, 2010 6:17 am 

Zajrzyj Tutaj przewiń kilka wypowiedzi i tam znajdziesz coś pewnie ciekawego dla siebie;)

PostNapisane: Śr lis 24, 2010 11:40 pm 

Dziekowac, sporo tego tam, nie mogłem za bardzo tego konkretnego w wyszukiwarce znaleźć, była to dla mnie czarna magia z tymi cyferkami :)

pojawił sie inny problem :( a mianowicie mam przednią półoś trzaśnietą z lewej strony, do przodu pojade ale z hamowaniem będzie gorzej, tylko u nitroteka znalazłem część V86017

za ten czas jak nie przyjedzie nowa część, to sie pobawie z centralnym dyfrem, bo strasznie słaby :) a powodem pęknięcia podejrzewam złe ustawienie hebelka, jakies 80/20, na czas testów chyba zrobie na odwrót ;D będe latał jak na rękawie ;)

a jeszcze powie mi ktoś jak dobierać części do tego ? bo na allegro tylko do Revo ;/ a nitrotek za tani nie jest, nawet na moją kieszeń, ale postaram sie coś ogarnąć by móc w niedziele zrobić dziewiczy rejs po terenie

przypominam ze kupiłem model używany, nie za wiele ale ktoś zdążył popsuć półośke :( i zbieran na aparature bo ta to faktycznie lipnik jest :)

PostNapisane: Cz lis 25, 2010 12:43 am 

Tu masz małą skarbnice wiedzy na temat VRX-a
viewtopic.php?f=18&t=51047&start=15
Co prawda, temat dotyczy wersji elektro, ale moje wypowiedzi oparte są głównie o wrażenia z jazd wersją nitro. Masz tam opisane dokładnie, na co zwrócić uwagę i jakie stosować zamienniki.
Jeśli chodzi o dostęp do części, to Nitrotek ma chyba największe zaplecze.
Przy zakupie kardanów, zapytaj, czy to te srebrne? Są 100x bardziej wytrzymałe, niz oryginalnie montowane, czarne.
Jakby nie patrzeć cena tych kardanów nie jest taka zła. W bardziej markowym podwoziu, na kardany musisz wydac, jeszcze raz tyle co w vrx-ie. Zamów je sobie jutro, poproś o rabat (ok10%), a w weekend będziesz miał zamontowane nowe półosie.
Jesli miałbyś za dużą siłe hamowania ustawioną, to prędzej powinien Ci model wykonać koziołka do przodu, niż urwać półoś. Bardziej prawdopodobne jest to, że albo przecieło pin spinający kardan, albo sie kardan rozpadł, bo był słabo skręcony.
Pozdrawiam.