Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 07, 2026 3:02 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz mar 18, 2010 5:49 pm 

Witam od jakiegoś czasu zastanawiam się nad rozpoczęciem mojej przygody z modelami RC. Zawsze lubiłem składać różne rzeczy (jak i je rozkręcać ;P), a więc myślę, że modelarstwo to coś dla mnie, i tu pojawia się moje pytanie a mianowicie szukałem jakiegoś fajnego nie drogiego modelu RC (spalinowego). Moją uwagę zwrócił model Firestorm lecz jestem ciekaw czemu większość modeli spalinowych kosztuje po ok. 1200 zł a ten niecałe 900? Proszę o szczerą odpowiedź najlepiej tych, którzy mieli w rękach ten konkretny model jak i inne. Pozdrawiam Missp.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz mar 18, 2010 6:05 pm 

Po pierwsze jest to model w skali 1:10 a nie 1:8 tak jak większośc spalinek :wink: J firek ma stosunkowo mały silnik

http://allegro.pl/zawodniczy-model-team ... 76477.html

PostNapisane: Cz mar 18, 2010 6:30 pm 

a czy kolega napisał coś o skali?

PostNapisane: Cz mar 18, 2010 7:32 pm 

Bender napisał(a):

Nie, ale to była chyba odpowiedź na to pytanie:
Missp napisał(a):
Moją uwagę zwrócił model Firestorm lecz jestem ciekaw czemu większość modeli spalinowych kosztuje po ok. 1200 zł a ten niecałe 900?

PostNapisane: Cz mar 18, 2010 8:07 pm 

A moglibyście mi powiedzieć czy opłaca się go kupić czy raczej nie. Sugeruję się także tym, że do tego modelu jest wiele części zamiennych, a więc nie będzie o nie problemu. A jeśli chodzi o ten silnik to jak dla kogoś początkującego (takiego jak ja ;P) on wystarczy?

PostNapisane: Cz mar 18, 2010 8:19 pm 

Powiem ci tak. Ja mam E-Firestorm 10T. Jest to brat Firestorm'a tyle, że elektryk. Jestem zadowolony i tu mówię ci żebyś się zastanowił, czy na pierwszy model spalinę.

A Jeśli już spalinkę to tak: Ostatnio pojawił się w śród nas (w moim mieście) kolega, który również zaraził się modelarstwem. Wiadomo każdy chce kupić jak najtaniej i znalazł sobie Sava 4.6 full alu tuning ;). Firestorm to koszt (samego modelu bez paliwa itp.) do 1000zł. Myślę, że nie warto kupować model spalinowy 2WD. Za tą kwotę możesz dorwać spokojnie jakiegoś Sava (mówią, że jest awaryjny dlatego sam podejmij decycję) jak nie Sav to może Jammin zawodniczy model, ten akurat tańszy od E-F no i na pewno lepszy ;)

No dobra, takie jest moje zdanie, ale resztę niech napiszą posiadacze spalinek i bardziej doświadczeni modelarze :D

P.S
Cytuj:
A jeśli chodzi o ten silnik to jak dla kogoś początkującego (takiego jak ja ;P) on wystarczy?

Myślę, że tak.Te w porównaniu do elektryków można zawsze jakoś inaczej przestawić, podkręcić itp. :)

Ofna Jammin X1 CRT (2010-13)
HPI E-Firestorm 10T (2009-10)

GG:5508782

PostNapisane: Cz mar 18, 2010 8:24 pm 

Gensior napisał(a):
Bender napisał(a):

Nie, ale to była chyba odpowiedź na to pytanie:
Missp napisał(a):
Moją uwagę zwrócił model Firestorm lecz jestem ciekaw czemu większość modeli spalinowych kosztuje po ok. 1200 zł a ten niecałe 900?

No to dlatego pisze że jest w mniejszej skali i ma slabszy silnik dlatego jest w takiej cenie .A co do firka faktycznie nie lepiej dolożyć i mieć spaline z napędem na 4x4 a nie 2wd.Ale jeżeli ma to być twoj pierwszy model to może będzie ok,tylko dolicz sobie paliwo ,butelke,i grzalke do świec,przydaly by się też klucze

http://allegro.pl/zawodniczy-model-team ... 76477.html

PostNapisane: Cz mar 18, 2010 8:43 pm 

Gdy czytam wasze odpowiedzi umacniam się w tym, że firek to dobry wybór jak dla mnie. Nie za bardzo chciałbym pchać się w modele używane. Więc raczej kupię ten model tylko za jakieś parę tygodni bo czytałem, że silnika spalinowego nie powinno się docierać w temperaturze poniżej 10 stopni. Dzięki za wszystkie odpowiedzi pzdr. ;P

PostNapisane: Cz mar 18, 2010 8:44 pm 

No właśnie do nowego zawsze coś musisz doliczyć ;) A jak kupisz dobrą używkę to i może się trafić z paliwem i jakimiś narzędziami :twisted:

PostNapisane: Cz mar 18, 2010 8:48 pm 

Tak wiem, że używany model mogę kupić w niższej cenie, ale jak te chwilę obecną niezbyt znam się na modelarstwie i trochę boję się, że w przypadku jakiejś większej awarii mogę nie dać sobie z nią rady.

PostNapisane: Cz mar 18, 2010 9:17 pm 

Ja bym dołożył te 200 czy 300 zł i kupił e-firka fluxa, moc będziesz miał większą niż w spalinie i wydatki w trakcie eksploatacji będą znacznie niższe.

PostNapisane: Cz mar 18, 2010 10:12 pm 

Wyso52 napisał(a):
Ja bym dołożył te 200 czy 300 zł i kupił e-firka fluxa, moc będziesz miał większą niż w spalinie i wydatki w trakcie eksploatacji będą znacznie niższe.

Cytuj:
...mianowicie szukałem jakiegoś fajnego nie drogiego modelu RC (spalinowego).

...więc rozmawiamy o spalinkach ;]

Moim zdaniem model jak na początek całkiem ok. Jeśli Cię to wciągnie, to napewno będziesz chciał coś mocniejszego, ale na początek "styknie" ;)

Wiadomo, że jak przydzwonisz gdzieś to wahacz może się złamać czy coś, ale nawet jeśli, to jest to dość popularny model, więc z wymianą części nie będzie problemu :)

PostNapisane: Pt mar 19, 2010 1:20 pm 

kubala13 napisał(a):
Powiem ci tak. Ja mam E-Firestorm 10T. Jest to brat Firestorm'a tyle, że elektryk. Jestem zadowolony i tu mówię ci żebyś się zastanowił, czy na pierwszy model spalinę.

A Jeśli już spalinkę to tak: Ostatnio pojawił się w śród nas (w moim mieście) kolega, który również zaraził się modelarstwem. Wiadomo każdy chce kupić jak najtaniej i znalazł sobie Sava 4.6 full alu tuning ;). Firestorm to koszt (samego modelu bez paliwa itp.) do 1000zł. Myślę, że nie warto kupować model spalinowy 2WD. Za tą kwotę możesz dorwać spokojnie jakiegoś Sava (mówią, że jest awaryjny dlatego sam podejmij decycję) jak nie Sav to może Jammin zawodniczy model, ten akurat tańszy od E-F no i na pewno lepszy ;)

No dobra, takie jest moje zdanie, ale resztę niech napiszą posiadacze spalinek i bardziej doświadczeni modelarze :D

P.S
Cytuj:
A jeśli chodzi o ten silnik to jak dla kogoś początkującego (takiego jak ja ;P) on wystarczy?

Myślę, że tak.Te w porównaniu do elektryków można zawsze jakoś inaczej przestawić, podkręcić itp. :)

wracając do tego jammina co podałeś - to jest wersja kit więc jescze dużo rzeczy będzie musiał dokupić, więc wyjdzie dużo drożej :wink:

PostNapisane: Pt mar 19, 2010 4:23 pm 

Oj to sorki, jeśli tak, to nie zauważyłem :D Ale za 700zł na pewno jakąś używkę też można dostać ;)

PostNapisane: Pt mar 19, 2010 6:45 pm 

Wielki dzięki wszystkim którzy odpowiedzieli na moje pytanie ;]. A więc reasumując ten model jest dlatego trochę tańszy od pozostałych bo jest po prostu mniejszy? A i jeszcze jedno pytanie a mianowicie niedawno na youtube oglądałem filmiki Hpi i była tam mowa o docieraniu. było pokazane aby 1 zbiornik przepalić z kołami w górze na małych obrotach a następnie trochę pojeździć wolno na niskich obrotach. Z tego co na forum czytałem to podają, aby docierać model z kołami uniesionymi, wypalając kilka zbiorników paliwa (zwiększając obroty). Co o tym myślicie czy słuchać się specjalistów z Hpi czy raczej zrobić tak jak było to tutaj zamieszczone?

posłuchałem tych, którzy mówili o tym, aby poszukał jakiegoś fajnego używanego modelu i wynikiem moich poszukiwań jest: http://allegro.pl/item966228192_auto_zd ... i_mt2.html co o nim myślicie, czy jest on coś wart czy lepiej dać sobie z nim spokój?

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona