Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Wt cze 09, 2026 6:43 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz lut 25, 2010 2:20 pm 
Administrator forum

Panie Marcinie, pomysł wraz z kolegami podkradliśmy nieśmiertelnym czechom :)

Dzieki temu oni są tam gdzie my będziemy za ..... lat (każdy sobie wstawi za ile)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 2:27 pm 

Marek to co pisałem.Oznakować taki model z Li-Fe i trzymać w niepewności delikwenta wyrywkowymi kontrolami losowo wybranych zawodników,oczywiście tych z "piętnem " Li-Fe.Brak oznakowania ,dyskwalifikacja.To się wychwyci w kontroli po biegu.Można też metodą Pana Janka i przeprowadzać tz.kontrole lotne pomiędzy stolikami.Wystarczy odpowiedni patrol. :D
Ale powracając to myślę,że samo napiętnowanie naklejką np.czerwone koło wystarczy...

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 2:47 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Robert,
Lepiej karać na torze za niebezpieczna jazdę niż za pakiety :)
Naprawde puściłbym to luzem. Tak jak pisałem wyżej: i tak 95% zawodników przesiądzie sie na LI-FE z powodu braku dobrych i tanich selekcji na rynku. Trzeba tylko zacisnąć zęby w pierwszym, przejściowym sezonie.

Oczywiście, że tak ale jak ktoś ma ochotę na karanie na podstawie napięcia to musi je dokładnie mierzyć. Tyle i tylko tyle

Robert

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 2:50 pm 

Marcin Jeżak napisał(a):
...Podoba mi się Panie Marku pomysł z dwoma klasami zbliżonymi do 540-tki jedna z Saturnem druga z bezszczotką.
To jest prawdziwa szansa wyboru i daje wyrównanie szans. Szkoda że wcześniej nikt na to nie wpadł.

Na ostatnich zawodach w Pabianicach wprowadzono oddzielne klasyfikacje dla silników bezszczotkowych i szczotkowych.

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 3:01 pm 

a nie na przedostatnich?

Robert

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 3:06 pm 

Dokladnie juz 2 eliminacje z BL w 540 sie odbyly w Pabianicach... Takze to nie jest pomysl Marka ;)

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 4:07 pm 

Marek napisz jeszcze raz WIELKIMI literami, że to nie jest Twój pomysł, bo jak nie to.....
Panowie na temat proszę!
Myślę, że teraz czekamy na wypowiedzi większej liczby forumowiczów na temat:
1. Saturn czy Excel czy obydwa - do tej pory z tego co naliczyłem większość za Saturnem
2. NiMH +LiFe z badaniem każdorazowo, oznakowaniem i badaniem losowym, bez badania

Tomasz Wójcik - Tarnów

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 4:14 pm 

Jan Matukin napisał(a):
Marcin Jeżak napisał(a):
...Podoba mi się Panie Marku pomysł z dwoma klasami zbliżonymi do 540-tki jedna z Saturnem druga z bezszczotką.
To jest prawdziwa szansa wyboru i daje wyrównanie szans. Szkoda że wcześniej nikt na to nie wpadł.

Na ostatnich zawodach w Pabianicach wprowadzono oddzielne klasyfikacje dla silników bezszczotkowych i szczotkowych.

A co to dokładnie oznacza? W rankingu Albert Jeżak ma 78 pkt. więc był 8 czy 5?

dwie odzielne klasy to chyba jednak nie to samo co odzielna klasyfikacja, moją intencją nie jest krytykowanie organizatora tych, czy innych zawodów.
Na Proximę będziemy jeździć, bo z Pabianic przywozimy zawsze miłe wspomnienia. Zwracam tylko uwage na zdublowanie klasy, to świetny pomysł na okres przejściowy, słabsze rozwiązanie umrze w naturalny sposób.

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 4:19 pm 

Tomasz Wójcik napisał(a):
1. Saturn czy Excel czy obydwa - do tej pory z tego co naliczyłem większość za Saturnem

A może jeden i drugi dystrybutor zaproponują obniżoną cenę i ona zdecyduje - wybierzmy tańsze rozwiązanie

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 9:21 pm 

Dokładnie jak się chce ograniczać silnik do jednego producenta na zawodach (ciekawe jakie byłoby larum gdyby inny organizator na to wpadł i wybrał innego producenta), to kryterium powinna być cena oferowana przez dystrybutora i dostępność, bo powtarzalność parametrów można wymusić w inny sposób.

Jawny przetarg super pomysł Marcin.

Robert

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 9:51 pm 

Polska mentalność .Na zawodach zagranicznych jedne opony,na ETS jeden silnik i nie ma larum....

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 10:04 pm 

Jeśli mogę się wtrącić,

nie jeżdżę co prawda w klasie 540, ale chciałbym dorzucić swoje 3 grosze.

Silniki bezszczotkowe - Tak, LiXX - Tak. Tylko gdzie miejsce dla młodych? Gdzie Top-Stock (Kadet)?

Na zawodach w Krakowie, pomagałem początkującemu, którzy nie chcą inwestować w bezszczotki, Lixx, ładowarki, drogie model, itd. Takim początkującym łatwiej kupić stare tt-01 lub tl-01, włożyć pakiecić za 50-60 zł i jazda. A tutaj 6 cell to już za dużo, kłopot z dopuszczeniem do zawodów, niektóre oryginalne budy nie spełniają wymogów, a czasami rodzic, jeżeli dzieciak jest niezdecydowany, nie chce inwestować, albo po prostu go nie stać.

Zmiany w 540 jak - TAK!, Skończy się przeciążanie silników na zawodach i kupowanie co bieg silnika. Ale niech do cyklu Mistrzostw Polski wróci Top-Stock. Ja nie wyobrażam sobie jakbym miał zaczynać w innej klasie niż Top-Stock.

Tylko z drugiej strony, nie lepiej wejść w Speca? 9.5 do 13.5 to nie jest różnica której zawodnik by nie pokonał, a koszty te same.

Mammoth Racing Concepts - www.mammothrc.pl

lukasz7-92@tlen.pl
kom 607534977

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 11:12 pm 

Łukasz ale przecież jest klasa Kadet czy Junior właśnie taka stworzona przez ATA.Tam jedynie słuszne modele.Ta klasa startuje z Off-road elektrycznymi.To są równoległe EMP bardziej skoncentrowane na ATA.
Dlatego wielu rozsądnych ludzi uciekło z tej zawłaszczonej klasy.

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 7:42 am 
Administrator forum

Łukasz,

W cyklu Polskich Mistrzostw Modeli Samochodów RC zaczynn jeździć klasa E-10TC HOBBY JUNIOR - własnie pod modele takie jak tt-01, tb-01, strada, hsp, himoto, carson czy inne wanienki.
Napęd to silnik saturn 27T - koszt 30zł, zasilanie to pakiet TYLKO typu stick pack - 7,2V NI-CD lub NI-MH - koszt ok. 40-70zł

Nowy model strada czy hsp to koszt do max 420zł.Mówie o wersji RTR
Jest tanio?

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

PostNapisane: Pt lut 26, 2010 8:11 am 

KiT napisał(a):
Dokładnie jak się chce ograniczać silnik do jednego producenta na zawodach (ciekawe jakie byłoby larum gdyby inny organizator na to wpadł i wybrał innego producenta), to kryterium powinna być cena oferowana przez dystrybutora i dostępność, bo powtarzalność parametrów można wymusić w inny sposób.

Jawny przetarg super pomysł Marcin.

Nie wiem Robert czy dobrze odczytuję Twój post ale jeśli jest jeszcze jakiś inny dostawca silników 20T, który chciałby coś zaoferować to nie ma problemu. Najważniejsze parametry oceny to dostępność, cena, dobre/trwałe oznakowanie. Na dziś nasze doświadczenie wskazuje na Saturna i Excela (tu oznakowanie to nie do końca najlepsze). Ansmanna i Hackmoto wyłączyliśmy ze względu na fatalne/nietrwałe, łatwe to oszukania oznakowanie.

Coś mi się wydaje jeśli byłby taki silnik to pojawiłby się na eliminacjach HMP, chyba, że jest trzymany w skrytości i czeka na finały :-) i wiesz nie byłbym zaskoczony.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 96 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona