Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 07, 2026 12:37 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz gru 03, 2009 12:29 am 

Witam jestem nowym użytkownikiem, sporo czytałem na temat zdalnie sterowanych samochodów, to też garstkę wiadomości przyswoiłem :).

Wiem na pewno że już męczą was tego typu zakładane tematy przez nowych użytkowników, ale wole dowiedzieć się od posiadaczy aut, jaki model był by dla mnie najlepszy.

Przejdę do setna sprawy:

Szukam samochodu OFF-Road/owego, tylko nie chce aby był to jakiś monster-trak, wybór padł na Buggy.

Wybrałem na chwilę obecną model:
-Strada XB (Maverick)
http://www.sklep.rcmonster.pl/strada-buggy-p-1475.html
Jest to z tego co się orientuje taki sam model jak:
XSTR
http://www.rcwroblik.pl/Model+elektrycz ... 01,i2.html
i tu pytanie czy faktycznie tak jest, czy może w rzeczywistości droższy XSTR posiada większą moc, lub lepszą sterowność, wydaje mi się że jest to taki sam model wydany jedynie przez inną firmę, jak to jest w rzeczywistości.

Wiem że jest to model dość tani i dobry dla początkującego, ale ciekawi mnie jak go oceniają bardziej zaawansowani użytkownicy.

Co mogę z nim w przyszłości zrobić... jaki silnik wrzucić i tu mam pytanie:
-Na początku ambicje mnie pociągnęły mnie aż do takiego stopnia że chciałem aby mógł pojechać nawet z 80-90km/h, ale uświadomiłem sobie że z taka prędkością nie dam rady panować nad nim, tym bardziej jak chce nim jeździć np. po jakimś niezbyt wymagającym bezdrożu (piach, las, trawa itp.)
Wystarczy mi jak max poleci z 55-65km/h, i tu się zastanawiam czy to też nie będzie zbyt szybko?

Pytanie co do silnika:
Jaki silnik będę mógł wsadzić do tego modelu nie chcąc ingerować w inne elementy, po prostu wymiana samego silnika (540) na jakiś mocniejszy, aby poprawić moc i V-max.

Pytanie odnośnie akumulatora:
-Na samym początku znalazłem coś takiego:
PROFITEX® RC - 4350 mAh + ładowarka
http://www.allegro.pl/item825262487_meg ... ad_rc.html
i poczytałem trochę że taki zestaw jest słaby, aha i jak oceniacie ładowarkę w zestawie, o kant obić czy jest jakaś znośna? :)
Pytanko:
Czy jak kupię taki zestaw:
NOSRAM 7,2 V 5000 mAh
http://www.allegro.pl/item838100121_mar ... _5000.html
MOC i V-max samochodu wzrośnie?
Jakie są różnice pod względem jazdy, chodzi mi tu o moc, v-max i czas śmigania, pomiędzy standardowym dodawanym do zestawu (MBP22 7.2V 1800mAh NiMH), PROFITEX® RC - 4350 mAh, a NOSRAM 7,2 V 5000 mAh?
-Czy mogę naładować standardową ładowarką jaką dostane do zestawu ten zestaw NOSRAM 7,2 V 5000 mAh?

Pytanie dotyczące ładowarki:

Mam na oku taką:
raytronik C8
http://rcwroblik.pl/Ladowarka+raytronik ... 21,i2.html
Czy jest mi potrzebna aż taka droga czy wystarczy mi jakaś tańsza? Zależy mi aby posiadała możliwość podłączenia pod 230V.

A tu już pytanko do posiadaczy Strady XB:
-Jaka jest V-max po wyciągnięciu z pudełka?
-Ile można pośmigać?
-Jest jakaś możliwość podkręcenia (podania większej mocy na silnik przez regulacje Regulatora obrotów)?
- i jakieś ogólne spostrzeżenia na temat tego modelu.

Trochę się rozpisałem i zalałem was masą pytań, mam nadzieje że nie znienawidzicie mnie za to ;).
Jak już zakupię sobie maszynę i wszystko poukładam, mam nadzieję że spotkamy się na jakimś torze dla RC-ków.

Z góry bardzo dziękuję wam za pomoc, po model mam zamiar jechać jakoś na dniach, mam nadzieję że dobrze wybiorę :).
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz gru 03, 2009 1:15 am 

Nie jestem specjalistą bo nadal dopiero zbieram na e-firestorma (i to auto ci polecam).

Natomiast mogę ci powiedzieć co to za akumulator. To co pokazałeś to totalny szajs, i było już o nim na tym forum. Mam ten akumulator i ładowarkę, a sprawuje się gorzej niż stary aku kumpla a o wiele mniejszej pojemności. Nie wiem po co kupiłem to coś, chyba byłem głupi, ale ty nie bądź i tego nie rób. Mój chyba gdzieś teraz leży w stertach śmieci w garażu...

GG:5569666

PostNapisane: Cz gru 03, 2009 1:26 am 

Czytałem trochę o nim, ale chciałem się upewnić jaki on jest, bo niektórzy pisali że jest nawet dobry... :shock:
Dzięki za przestrogę.

Też bym pewnie z chęcią kupił coś droższego, ale niestety pieniądze tak szybko pękają że żal trochę wydawać jeszcze teraz święta i prezenty wypadało by kupić Rodzince.
Jestem baaardzo ciekawy czy ten Strada XB jest dobry, niedługo się pewnie przekonam.
W sumie to chyba nikt go nie krytykuje, czekam na dalsze odpowiedzi :)
Pozdrawiam

PostNapisane: Cz gru 03, 2009 8:41 am 

Czy strada jest dobra się nie dowiesz bo prawie nikt nią nie jeździł.

IMHO jeździj na tym co jest w zestawie. Jak uzbierasz pieniądze to kup Li-xx z dobrą ładowarką.

I daj sobie spokój z archaizmem NiHM

Wkładanie mocniejszych silników to tego modelu (i mocniejszych regulatorów) stawia pytanie:
- czy ten model jest sterowny przy większych prędkościach;
- czy jest tak wyważony by dał radę większemu momentowi obrotowemu silnika;
- czy przeniesienie napędu wytrzyma.

Modele które jeźdzą 70km/h i przy tym skręcają nie dla tego kosztują 1000zł bez elektroniki, że modelarze to bogaci ludzie, tylko dlatego, ze taniej się nie da. A jak się próbuje to płaci potrójnie w serwisie.

Robert

PostNapisane: Cz gru 03, 2009 9:08 am 

Cytuj:
Wkładanie mocniejszych silników to tego modelu (i mocniejszych regulatorów) stawia pytanie:
- czy ten model jest sterowny przy większych prędkościach;
- czy jest tak wyważony by dał radę większemu momentowi obrotowemu silnika;
- czy przeniesienie napędu wytrzyma.

Jakieś filmiki widziałem na youtube, i np. z silnikiem Mamba Max Brushless 6900KV, no 3s Lipo 5000mAh lata jak szalone, ale co do sterowności to raczej już tak kolorowo nie jest, dlatego prędkość 60km/h na jakimś słabszym silniku by mi spokojnie wystarczyła.

Czekam na dalsze odpowiedzi...:)
Pozdrawiam

PostNapisane: Cz gru 03, 2009 9:20 am 

filmik trwa 3 minuty jak na tyle kupujesz model to możesz wkładać mocne silniki, jak na dłużej i chcesz włożyć mocny silnik to kup drugi model na części. W sumie też wyjdzie z 1000zł

Robert

PostNapisane: Cz gru 03, 2009 9:23 am 

60 km/h w terenie to juz baardzo szybko jak na e-bagusa 10 zeby to jakos jezdzilo i znosilo moc poszukaj czegos firmowego xxx-4 b44 etc nawet w uzywce sie przewijaly b44 po 500-700zl. Bo jazda strada przy takiej predkosci szybko sie skonczy pamietaj ze filmiki pokazuja tylko chwile jazdy, chlopcy sie zazwyczaj niechwala co padlo co trzebabylo przerobic zeby podwozie wytrzymalo kilka pakietow pod rzad.

PostNapisane: Cz gru 03, 2009 9:45 am 

Ja wiem że tak pewnie jest bo, 80km/h dla takiego samochodu to tak jakby porównywać 120km/h dla skutera, taka prędkość przy takim zestawieniu po prostu nie da rady.

Dla tego pisałem że nie chce osiągać takiej prędkości i wiem że na pewno wiążą się z tym pewne przerobienia, lecz wydaje mi się że strada xb wytrzyma te 50-60km/h, oczywiście nie mowie że będę latał po terenie z prędkością 60km/h ale zawsze ten zapas mocy się przyda.
Starałem się trochę czytać o stradach na amerykańskich forach, ale tam to ciężko wyrwać jakąś ciekawą informację, każdy posiadacz pisze że jest rewelacyjna, no ale wiadomo każdy chwali swoje, dla tego cieszę się że tu mogę dostać realniejsze odpowiedzi.

Dzięki za info,
jeszcze kilka pytań które zadałem w pierwszym poście zostały nie ruszone będę bardzo wdzięczny za jakieś rady.

PostNapisane: Cz gru 03, 2009 12:49 pm 

moim zdaniem ścieżka rozwoju nie najtańsza będzie taka:
kupisz stradę RTR, nie spodoba Ci się sprzedaż za 200zł zakończysz zabawę w modelarstwo;

spodoba Ci się modelarstwo ale Strada da wrażenie niedosytu, kupisz:
pakiet (200zł) , regulator(300zł), silnikBL(200zł), łądowarkę (200zł)

wydasz 250-350zł na części w międzyczasie...

zobaczysz, że masz zakłócenia i słabo skręca.... kupisz:
aparaturę i dobre serwo (300-600zł i 200-400zł);

wydasz kolejne 300-400zł na części....

Stwierdzisz, że jeździsz lepiej niż umożliwia Ci to Strada sprzedaż Stradę i części do niej za 200zł, jak się uda... ze (starą aparaturą, silnikiem, pakietem, itp)

Już będziesz wiedział, że warto lepszy model i kupisz w zależności od portfela zawodniczy model nowy lub używany (1100zł, 500zł).

Tempo dochodzenia do tego ostatniego wniosku jest różne bywa, że trwa to miesiąc (wtedy na części nie zdąrzysz tyle wydać) bywa, że dwa lata (wtedy na części wydasz więcej :) ).

Ale tak to mniej więcej w praktyce wychodzi.

Uważam, że jeśli warto przed zakupem przejść się na zawody i odpowiedzieć sobie czy chcę się tak bawić (mam na myśli zawody) jeśli tak to jednak kupujesz inny model (nie żeby dużo droższy, inny)

Robert

PostNapisane: Cz gru 03, 2009 1:22 pm 

Ale ogólnie wybór strady XB jest dobry na początek?

PostNapisane: Cz gru 03, 2009 1:33 pm 

Takie chinskie tanie modele rtr sa dobre tylko do tego zeby sprawdzic czy to hobby kogos interesuje wydajesz 400 potem jakies uzywane pakiety po 40-60zl zeby pobawic sie ~20-30 min zamias 10. I potem albo sprzedajesz i bawisz sie dalej albo sprzedajesz i sie niebawisz ;) Ale generalnie jesli wiesz ze jazda bagusem ci sie spodoba to lepiej zainwestowac w cos lepszego.

PostNapisane: Cz gru 03, 2009 1:43 pm 

Przeraża mnie trochę ich cena i nie chce się pakować od razu w takie koszta, wole ostrożnie kupić najpierw tą stradę a potem zobaczymy.

Mogę do strady XB wrzucić jakiś mocniejszy silnik nie ingerując w inne elementy modelu?

I jak kupie sobie jakiś pakiet nawet może to być używka za 60zł np. o pojemności 3500 to do jego naładowania wystarczy ładowarka którą dorzucają mi w zestawie?

PostNapisane: Cz gru 03, 2009 2:05 pm 

Silnik mozesz wymienic najbezpieczniej byloby zamienic na saturna 20T lub jakis rozbieralny uzywany pow 20T model napewno bedzie szybszy i zrywniejszy moze dojdzie do predkosci rzedu 30-33 km/h jednak monitorowalbym wtedy temp silnika i regulatora jesli bedzie sie szybko grzal to podniesc przelozenie i lub zastosowac radiator/radiator+wentylator.
Pakiet ladowarka z zestawu bedziesz mogl ladowac ale licz sie z czasem ladowanie na poziomi 10-12h.

PostNapisane: Cz gru 03, 2009 5:27 pm 

Ile 30-33km/h?
To ile on pojedzie po wyciągnięciu z pudełka, sprzedawca w sklepie powiedział że pojedzie spokojnie 40km/h, a na niektórych stronach podają że spokojnie 50km/h.
Myślałem że poleci te 40km/h, sprzedawca tez powiedział że jak dokupię mocniejszy zestaw np. 7,2 V 5000 mAh, to V-max i moc się podniosą.

PostNapisane: Cz gru 03, 2009 5:29 pm 

Cytuj:
Pakiet ladowarka z zestawu bedziesz mogl ladowac ale licz sie z czasem ladowanie na poziomi 10-12h.

A ta ładowarka standardowa nie ma czegoś takiego że np. ładuje do max 2000mAH, bo o taką informacje też dostałem i zaproponowano mi ładowarkę za 190zł która jest z tego co czytałem na prawdę dobra.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona