Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 06, 2026 11:27 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pn maja 11, 2009 2:23 pm 

Witam
Zawody uważam za stosunkowo udane.
W zawodach Agata zajęła 11 miejsce .
Propozycja przeprowadzenia testów była dość spontaniczna więc poza uruchomieniem modelu nie mieliśmy czasu na trening ani dokładniejsze zapoznanie się z zachowaniem modelu na torze.
Uważam więc że pozycja zajęta na podwoziu za 600 zł w rywalizacji z innymi dużo droższymi modelami to dobry wynik.
Model przejechał całe zawody bezawaryjnie poza drobnym uszkodzeniem w czasie eliminacji.
Naszym zdaniem po zmianie wałka napędowego na metalowy oraz odpowiedniego dobrania opon, modelem Brama 10B można spokojnie rozpoczynać przygodę z wyścigami w klasie 4 WD.
Nie jest to konstrukcja która pozwoli walczyć o podium niemniej model jest wyjątkowo tani w stosunku do swoich możliwości.
Konkurencja jeździła na znacznie mocniejszych silnikach co nie oznacza że po kilku treningach nie można by z nimi powalczyć o lepsze miejsca.
Jutro opublikujemy dokładniejsze dane
Czasy okrążeń i zdjęcia.

Pozdrawiam
Marek

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt maja 15, 2009 8:49 am 

Zdjęcia z testów HPI Brama 10B w Dywitach

PostNapisane: Pt maja 15, 2009 9:34 am 

a czy dały się we znaki problemy z wyważeniem modelu w czasie skoków?

Robert

PostNapisane: Pt maja 15, 2009 10:01 am 

Link do wyników jednego z wyścigów

PostNapisane: Pt maja 15, 2009 10:45 am 

Festiwal Modelarstwa napisał(a):
Link do wyników jednego z wyścigów

hmm zastanawiam się czy to pokazuje jak brama jest dobra czy co, bo jak mniemam strata 2 okrążeń do pierwszego, 20-30s straty na 1 kółku oraz ostatnie miejsce z tych co ukonczyli to dobry wynik ?

no nie powiem - dziwna reklama ;)

PostNapisane: Pt maja 15, 2009 10:55 am 

ten link nie jest odpowiedzią w tym temacie,

zawodnicy wyprzedzający Agatę zrobili większą ilość okrążeń, mieli lepsze czasy średnie i best na okrążeniu (44s i 45s vs 1.04 Agaty czasy best oraz średnie 48s i 51s vs. 1.12s Agaty). Natomiast zawodnicy którzy ulokowali się na pozycjach po Agacie mieli lepsze czasy średni i best tylko mniejszą ilość okrążeń, co sugeruje nie ukończenie wyścigu (ostatni w stawce wcale nie wystartował?)

Zaś z rozpiski czasów okrążeń widać, że Agata pomimo równej jazdy (czyli nie jest to kwestia słabego zawodnika, coś jak Kubica w BMW) odstaje od reszty zawodników przeciętnie 10sec na okrążeniu. I co widać nawet na zdjęciu, model z kretesem przegrywa start (warto zobaczyć czas pierwszego okrążenia). Czyli o nawiązaniu walki z innymi na torze nie ma mowy.

Czy w pozostałych wyścigach model też nie zajmował ostatnie pozycji, tylko wtedy jak inni nie kończyli wyścigu z tytułu awarii lub kraksy?

Robert

PostNapisane: Pt maja 15, 2009 12:08 pm 

Nikt nie mówi że Brama wygra z modelami trzykrotnie droższymi wyposażonymi również w mocniejsze silniki.
Celem testu było praktyczne sprawdzenie jak zachowa się model w prawdziwej rywalizacji a nie w czasie jazdy pod blokiem.
Głównie chodziło o to i taki również jest temat tego postu i pytanie kolegi czy Brama 10B wytrzyma silnik bezszczotkowy.
Model wyposażyliśmy więc w silnik bezszczotkowy 9,5 T a o ile się nie mylę w przepisach MP klasy 4WD nie ma ograniczeń więc można stosować mocniejsze silniki.
Moim zdaniem wynik Agaty nie ma większego znaczenia.
Zamieściliśmy wyniki jednego przypadkowego wyścigu. Nie jest to klasyfikacja zawodów. Na stronie LOK nie ma jeszcze kompletnych wyników zawodów.

Agata jechała w tej klasie po raz pierwszy nie mając wcześniej doświadczenia z modelami elektrycznymi 1:10 4WD.
Nie była ostatnia na zawodach rangi Mistrzostw Polski a jechała na dużo tańszym sprzęcie podejmując skuteczną rywalizację.
Nie miała poważnej awarii i ukończyła zawody.
Wnioski można wyciągać różne.
Dla mnie model sprawdził się pomimo że nie jest dedykowany przez producenta do zawodów tej klasy.
Testy pokazały że jest to wystarczający model aby tanio zacząć przygodę z elektrykami 4WD i taki był cel tego testu. :)

Ostatnio edytowano Pt maja 15, 2009 3:25 pm przez HPI Polska, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt maja 15, 2009 12:32 pm 

idąc za ciosem, co prawda jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale widać, że Brama w rywalizacji najlepiej czułaby się w towarzystwie modeli Brama 10b.
Pytanie czy kupujący będą mieli szanse na takie współzawodnictwo, ale nie do mnie pytanie i nie moje pytanie :).

Wszyscy też wiemy, że od bezszczotki po jednych zawodach się nie rozleci, by cokolwiek powiedzieć, trzeba zobaczyć stan kielichów, przekładni i satelit.

Ciekawe też co by się stało, jakby włożyć solidny pakiet i spróbować na tej bezszczotce dotrzymać innym kroku dając model w ręce doświadczonego zawodnika. Choć IMHO to nie Agata była tu hamulcowym :)

DF-02 bardzo zbliżony model konstrukcyjnie wymagał jednak częstego serwisu na mocnym silniku BL. A dodatkowo awaryjność była potęgowana niemożnością utrzymania się w torze jazdy przy prędkościach serwowanych przez ten silnik. Nawet skoki wyglądały podobnie, model na skutek momentu obrotowego od kół leciał na dziób.

Robert

PostNapisane: Wt sty 05, 2010 3:03 pm 

Nie wiem dla czego wszyscy mają takie złe zdanie o bramie mam już ją ponad rok żaden element się nie zepsuł ani nie złamał . Myślę że wytrzyma ona zestaw bezszczotkowy , i wydaje mi się że najlepszy faktycznie będzie EZrun 9T

Oto dwa filmiki .
1.Brama 10b EZrun 9T [pakiet 7,2 standard]
http://www.youtube.com/watch?v=8KEqkdc3ZxQ&translated=1
2.E-firestorm z silnikiem EZrun 9T
http://www.youtube.com/watch?v=SV1uxt5Vffg&translated=1

PostNapisane: Wt sty 05, 2010 7:58 pm 

Miałeś jakiś inny model? Bo pierwszy zawsze wydaje się być idealny...
Na czym jeździsz w tej Bramie, że sądzisz że wytrzyma bezszczotkę?
Sam kiedyś zastanawiałem się nad Bramą, ale posiedziałem trochę w internecie i zrezygnowałem. Większość posiadaczy pisałe, że do bezszczoty jak i do skoków się nie nadaje. Taki model-zabawka.

PostNapisane: Wt sty 05, 2010 8:40 pm 

Jakość, możliwości i przeznaczenie modelu są związane z jego ceną.
Jeden model kosztuje 400 zł a inny 4000 zł.
Nie można ich porównywać choć jeden i drugi model w swojej klasie mogą mieć bobry parametr cena możliwości.
Decyzja który model wybrać często zależy od możliwości finansowych.
Jeśli chcecie komuś doradzać to podajcie jaki inny model RTR w podobnej cenie może który konkurować z Bramą.
Z naszej oferty jako alternatywę można rozważać jeszcze modele Strada.

PostNapisane: Wt sty 05, 2010 11:10 pm 

KiT napisał(a):
...Brama w rywalizacji najlepiej czułaby się w towarzystwie modeli Brama 10b.
Pytanie czy kupujący będą mieli szanse na takie współzawodnictwo, ale nie do mnie pytanie i nie moje pytanie...

Obserwowałem jazdę Agaty modelem "Brama" i nie odniosłem wrażenia by miejsce jakie zajęła było akurat wynikiem parametrów modelu.
Model był "wyjęty prosto z pudełka", czego więc spodziewasz się?.
Panowie Marek i Dariusz wyłożyli sedno sprawy, zbędne jest więc dalsze rozbieranie problemu (którego nie ma) na czynniki pierwsze.
KiT napisał(a):
...DF-02 bardzo zbliżony model konstrukcyjnie...Nawet skoki wyglądały podobnie, model na skutek momentu obrotowego od kół leciał na dziób.

Jak widać nie wiesz co robić z gazem i skrętem w czasie skoku.
Właśnie ten moment obrotowy wykorzystuje się w kontroli "lotu" modelu z czterema kołami.
Jak to się robi? - wystarczy być na zawodach off-roadów również elektrycznych i popatrzeć co robią zawodniczki i zawodnicy.

PostNapisane: Śr sty 06, 2010 12:36 am 

wątek trochę już się zakurzył :)

tak na marginesie to będę się jednak upierał, że wiem, i dodam że w B44 to działa, w DF-02 nie, sprawdź to zobaczysz jak powolna i nieadekwatna do pozycji spustu jest reakcja tego modelu w locie, boczna lepiej a ale góra dół, słaba, dodając do tego brak sprzęgła przy lądowaniu po wcześniejszym dodaniu gazu w powietrzu by wyrównać model przed lądowaniem (nawet jak puścisz gaz to rozpędzone dwie odlane z żeliwa zębaki dyferencjałów robiły swoje w mieleniu napędu). Inercja układu... nie wiem jak jest w Bramie 10b bo już jakiś czas temu wyleczyłem się z kupowania tanich modeli, teraz kupuję dobre.

I to chyba nie mówimy o momencie obrotowy bo ten jak jest stały to odpowiada tylko za efekt żyroskopowy ( i dlatego jest określany jako wektor osiowy w osi obrotu koła) tylko reakcyjny (ten z III prawa Newtona) a tutaj będący rezultatem zmiany obrotów, nieprawdaż (takie coś co w śmigłowcach musi być neutralizowane przez śmigło ogonowe :) ), nie mylić ze zjawiskiem Coandy :), które w buggy jest do pominięcia :)

dla wnikliwych w miarę poprawnie :)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Moment_si%C5%82y

Robert

PostNapisane: Śr sty 06, 2010 5:42 am 

KiT napisał(a):
...chyba nie mówimy o momencie obrotowym ...

ale wcześniej napisałeś
KiT napisał(a):
...DF-02 bardzo zbliżony model konstrukcyjnie...model na skutek momentu obrotowego od kół leciał na dziób...

Temat nie dotyczy DF-02 tylko Bramy i do niej się odniosłem tym bardziej, że miałem ją w "rękach".
KiT napisał(a):
...nie wiem jak jest w Bramie 10b...

I w tym jest sedno sprawy - nie porównuj DF-02 do modelu, o którym nic nie wiesz.
"nie miałem, nie używałem, ale wiem lepiej" - gdzieś już to czytałem.

PostNapisane: Śr sty 06, 2010 8:48 am 

Leci brama na dziób wyraźnie to było widać w załączonym materiale.. tak samo leci DF-02. Leci w rękach zawodnika... nie w moich znaczy zawodnik nie umie? Czy model nie pozwala? Która odpowiedź jest prawidłowa?

Tak to w życiu jest, że nieznane zjawiska opisuje się w odniesieniu do znanych doświadczeń i to się nazywa wnioskowaniem... . By inteligenty czytelnik wiedział, czy są oparte na bazie własnego doświadczenia czy nie, to się to zaznacza w tekście.

Jak ktoś zapyta czy może 5kg modelem on-road startować w 540 i uzyska odpowiedź, że nie bo jak jeździłem tak samo cieżkim modelem ale innej firmy i nie ma to sensu to taki wniosek jest nieuprawniony, do czasu jak się nie sprawdzi 5kg modelu którego dotyczy pytanie? Czy jednak z góry wiadomo, że to bez sensu?

Na każdym silniku trzeba pojechać zawody by stwierdzić, że się nie nadaje, czy wystarczy pomierzyć parametry, albo porównać do podawanych? Hmm?

Próbujesz udowodnić, że to dobry model, bo miał słabsze czasy, leciał na dziub i przegrywał start? Ale dostrzegać te wady i o nich pisać można dopiero po zakupie, tak?

Czepiać się też się trzeba nauczyć, tak by to przynajmniej robić z wdziękiem...

matizz napisał(a):
Nie wiem dla czego wszyscy mają takie złe zdanie o bramie mam już ją ponad rok żaden element się nie zepsuł ani nie złamał . Myślę że wytrzyma ona zestaw bezszczotkowy , i wydaje mi się że najlepszy faktycznie będzie EZrun 9T
Oto dwa filmiki .
1.Brama 10b EZrun 9T [pakiet 7,2 standard]
http://www.youtube.com/watch?v=8KEqkdc3ZxQ&translated=1

a mnie zawsze ciakawi dlaczego to czego ktoś nie chciał pokazać na filmie, np.: dlaczego ani razu nie wykonał pełnego zakrętu na gazie?

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona