Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 07, 2026 5:26 am

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
PostNapisane: Wt lip 13, 2004 7:25 pm 

Nie wiem moze sie myle, ale mam takie odczucia co raz czesciej. Jezeli moderator tego forum uzna ten temat za nie potrzebny to niech go usunie, nie mam nic przeciwko, tylko mam nadzieje ze pare osob to przeczyte i wezmie sobie to do serca.
Moze nie jestem doswiatczonym modelarzem, poniewaz mam dopiero 17 lat, modelarstwem zajmuje sie do zawsze, ale dopiero od 3 lat zajmuje sie autkami r/c. Po wczorajszej rozmowie z jednym mlodym "samochodziarzem" naszedl mnie wlasnie taki smutny nastruj, ze duch prawdziwego modelrstwa gine w Polsce :( Wczoraj podaczas rozmowy z ww. osoba padlo pytanie pod moim adresem czy jak jezdze gdzies w parku to jest duzo skupisko ludzi. Odpowiedzialem ze tak, nawet mnie to cieszy ze ludzie sie zatrzymuja i ogadaja jak samochody r/c jezdza. Potem padlo kolejne pytanie czy oni podchodza i rozmawiaja. Powiedzialem ze owszem i to tez dobrze bo moze sie tym zainteresuja. No to ta osoba powiedziala ze bedzie jezdzic tylko na swoim podworku zeby inni ludzie tego nie widzieli. No i to mnie "dopilo", jak mozna byc taka osoba? Jak ktos mnie pyta o samochody, czy to "na zywo" czy np. na gg to zawsze poswiecam moj czas i rozmawiam, nawet jezeli mi sie nie chce, bo za wszelka cene chce propagowac ten piekny sport, a tu taki delikwent sie trafia. Podobna sytuacja "dopadla" mnie na zawodach w Jelczu rok temu. Pojechalem tam i zabralem swoje modele czyli TRAXXAS 4-TEC i T-MAXX. Pierwszy model to kupilem tylko tak dla siebie do nauki, a drugi to zabawy;). I jak pokazalem to jedemu panu, ktory potem okazal sie dystrybutorem pewnej firmy produkujacej elektryczne torowki, to zostalem "zjechany" z gory na dol za to ze takie modele kupilem. Doslownie ten pan mnie zaczal obrazac, tak jakbym kupil je za jego pieniadze. Ale po glebszej analizie jego wypowidzi i ofert samochodow, doszedlem do wniosku ze jemu chodzilo tylko o to zeby kupil od niego autko :!: To juz wedlug mnie przesada.
W mojej modelarni, ktora nie jest samochodowa i raczje jeszcze przez dlugi czas nie bedzie, sa prawdziwi modelarze, ktorzy zawsze pomagaja jak tylko moga, a nie krytykuja mnie za to ze mam samochody chociaz nikty inny w moim miescie ich nie ma i jezdze przewaznie sam.
Sprawa ma sie calkiem inaczej w Stanach Zjednoczonych, gdzie mialem przyjemnosc zaczac bawic sie autkami R/C. Co prawda tam modelarstwo wyglada inaczej, bo nie ma dorabiania czesci we wlasnym zakresie bo tam sie idzie do sklepu i kupuje taka czesc. Ale chodzi mi o atmosfere na zawodach. W Polsce dobijaja mnie niektore przepisy, jak np. ze wydech nie moze byc skierowany do dolu. Komu to przeszkadza? W USA sa co prawda ostre przepisy ale to tylko na takich zawodach rangi ogolnokrajowej a nie "miejskiej". Tam gdzie mieszkalem byl sklep modelarski przed ktorym byl duzy parking, na tym parkingu odbywaly sie co sobote zawody, co prawda mozna bylo wygrac karoserie do autka ale to nie byly typowe polskie zawody. Tam chodzilo tylko o to zeby to byl samochod a nie cos innego. Nawet jak nie bylo duzo autek to elektryczny monster scigal sie z spalinowa torowka i wszystko bylo super. Tam chodzilo tylko o dobra zabawe a nie o to zeby za wszelka cene wygrac. Jak poszedlem tam pierwszy raz ze swoim 4-TEC to nikt mnie nie wysmial, jakby tego bylo malo dali mi wygrac :!: :!: :!: Dali wygrac komus kto byl nowy, zeby go zachecic a nie zrazic jak to mialo miejsce w moim przypadku w Jelczu.
Mysle ze powinnismy sie na wzajem od siebie uczyc. A takie sprzeczki, jak to nie raz ma miejsce ze moj Savage jest lepszy od twojego T-maxx, powinnismy odstawic na bok. Kazdy model jest dobry, nie wazne czy to Mugen czy to Tamiya, wazne zeby miec frajde z jazdy a nie z tego jaka to firma. Ostation jeden chlopak powiedzial mi ze sprzedaje swojego Terra Crushera bo juz nie chce nim jezdzic bo kumple ktorzy maja Savage smieja sie z niego ze ma tylko Tamiye, pytam sie jaki to ma sens? Dla mnie to jest chore :!:
No ale dobrze, chyba pobilem rekord dlugosc postu ale chcialem to wyrzucic z siebie. Mam tylko nadzieje ze chociaz pare osob skusi sie na to zeby to przeczytac, i zeby chociz kilka procenta z tych osob wzielo sobie to do serca, to naprawde to nasze modelarstwo bedzie jeszcze lepsze.
Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 13, 2004 7:42 pm 

Po co te porównania do USA?? Taki stan rzeczy jaki opisujesz to normalka w Polsce i nie tylko w modelarstwie....a przyczyna tego prosta....w USA przeciętnego zjadacza hamburgerów bez problemu stać na model u nas modele maja tylko zamożni albo ludzie którzy zbierają kase na swe upragnione autko nawet pare lat ! Kilakaset zł za model to u wiekszości ludzi cała pensja....Boli mnie to bo gdyby inaczej to wyglądało więcej ludzi interesowało by sie modelarstwem! A jeżeli ktos wysmiewa drugą osobę że ma takie a nie inne autko to albo jest dzianym frędzlem albo zazdrości :?

GG:5061472

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 13, 2004 7:47 pm 

przeczytałem całość :) nie moge zbyt wiele powiedzieć ponieważ dopiero zaczynam przygodę z modelarstwem rc ale jedno wiem ... postawa Petera jest godna pochwały :D Nie znam go zbyt długo ale po kilku rozmowach ... jeszcze bardziej podoba mi się to! wszystko mi wytłumaczył, doradził, poświęcił swój czas ... oby więcej było takich ludzi ... prawdziwych modelarzy!
pozdrawiam :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 13, 2004 7:53 pm 

shy4 napisał(a):
Po co te porównania do USA?? Taki stan rzeczy jaki opisujesz to normalka w Polsce i nie tylko w modelarstwie....a przyczyna tego prosta....w USA przeciętnego zjadacza hamburgerów bez problemu stać na model u nas modele maja tylko zamożni albo ludzie którzy zbierają kase na swe upragnione autko nawet pare lat ! Kilakaset zł za model to u wiekszości ludzi cała pensja....Boli mnie to bo gdyby inaczej to wyglądało więcej ludzi interesowało by sie modelarstwem! A jeżeli ktos wysmiewa drugą osobę że ma takie a nie inne autko to albo jest dzianym frędzlem albo zazdrości :?

Zgadzam sie ze ta sytuacja, jak wiele innych jest spowodowana pieniedzymi, niestety w takim kraju zyjemy, ale to nie forum o polityce. Ja na swoje modele tez dlugi czas zbieralem pieniadze poniewaz jeszcze nie pracuje, ale nie zdarzylo mi sie cos takiego zeby kogos zbyl jak ma gorszy model albo o cos sie mnie pyta, chociaz czasami nie jest mi to na reke ale probuje pomoc.
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 13, 2004 7:55 pm 

shy4 napisał(a):
Po co te porównania do USA??

Ano po to ze u nas ludzie niektorzy biora to zabardzo profesionalnie do siebie i trakutuja to jak Mistrzostwa swiata i zawszelak cene liczy sie tylko wygrana, a wedlug mnie nie oto chodzi... to ma byc dobra zabawa i oderwanie sie od codziennego szarego zycia..

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 13, 2004 8:02 pm 

Jak najbardziej jestem za tym co mówisz bugi :D
A ja w Polsce zamiaru siedzieć nie mam i biadolić! we wrześniu rusza losowanie zielonych kart na 2006 rok, kto wie moze szczęście mi dopisze :P

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 13, 2004 8:28 pm 

Bugi napisał(a):
shy4 napisał(a):

Ano po to ze u nas ludzie niektorzy biora to zabardzo profesionalnie do siebie i trakutuja to jak Mistrzostwa swiata i zawszelak cene liczy sie tylko wygrana, a wedlug mnie nie oto chodzi... to ma byc dobra zabawa i oderwanie sie od codziennego szarego zycia..

Pobieram wypowiedz Bugiego. Bugi na prezydenta :lol: Przynajmniej potrwierdzil to o czym tak sie rozpisalem.

Tytuł:
PostNapisane: Wt lip 13, 2004 11:59 pm 
Raflee

Zgadzam sie z Toba Pater... Teamt jest jaknajbardziej tutaj potrzebny, bo jest dokaldnei tak jak psizesz... Niektrozy mysla, ze jak beda meic niewiadomo jaki mdoel to bedz najlepsi - a tu sie przejada... Jak chodzi o ten przyklad z np. tym savagem... ja nie rozumiem dlaczego niektorzy mysla, ze savage jest jakis najlepszy... to ze jest do neigo mase czesci tuningowcy i niektorzy robia z niego jakeis potworzy ktore maja jakeis silniki po 7.5 ccm to jest poprostu marnowanie kasy... Wazne jest to, zeby model byl niezawody i jezdzilo sie wiecej niz go naprawialo :)

Jesli chodzi o to zeby reklamowac to hobby to jestem jak najbardziej za... Ale jedno musze pwoedziec: denerwuja mnei takie dzieci ponizej 10 lat, dla ktorych ot jest jakas zabawka. Kiedys bylame na tj. poakzie i jak jechalem to buaeglo za moim modelem takie "bydlo" i wkoncu mi na model wlazlo - wtedy sie "troche" zdenerowwalem. Ale jesli chodzi o osoby troche powazniejsze to jestem za... oni zrozumieja co sie do nich mowi i beda mieli pojecie ze takim modelem mozna sobie cos zrobic. I jeszcze jedno jest wazje - zadaja sensowne pytania, a nie cos w stylu: "jak szybko jedzie" (jak takie cos slysze to ten co pyta juz jest stracony :D ) Czesto na zaowdach jest duzo osob... kiedys byly zawody w tarnowie (off road) bylo to przy supermarkecie Nomi i kolo stacji Shell. Na pcozatku pogoda nie byla zbyt cieakawa, ale pzoenij zrobilo sie ciepolo i sporo ludzi ogaldalo te zawody. Takie cos mi sie podobalo...

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 14, 2004 9:36 am 

shy4 napisał(a):

Ja mysle ze po to, zeby pokazac jak bardzo nasz kraj jest zacofany ze wszystkim i jacy sa tutaj ludzie.

Jezeli chodzi o zbiorowiska, to ja wole raczej tego unikac. Nigdy nie wiadomo kto sie trafi, chociaz bardzo lubie gadac z ludzmi o modelach.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 14, 2004 10:32 am 

Paweł napisał(a):
Jezeli chodzi o zbiorowiska, to ja wole raczej tego unikac. Nigdy nie wiadomo kto sie trafi, chociaz bardzo lubie gadac z ludzmi o modelach.

No właśnie bo byc moze akurat trafi sie pan dres z kolegami po sprzet za friko :evil:

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 14, 2004 10:41 am 

shy4 napisał(a):
Paweł napisał(a):

No właśnie bo byc moze akurat trafi sie pan dres z kolegami po sprzet za friko :evil:

Dokladnie, teraz nie wiadomo na kogo sie trafi :evil: Ale ja zawsze chodze sobie do miejskiego parku i tam zawsze znajda sie rozsadni ludzie ktorzy podejda i zagadaja. Zadaja czasami glupie pytania, ale wiekszosc pytan jest sensowan i warta doglebnej odpowiedzi

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 14, 2004 1:22 pm 

Szanowny kolego m-peter jestem tym zgredem który na zawodach w Jelczu, które były eliminacją do Mistrzostw Polski "zjechał Cię z góry do dołu to że taki model kupiłeś".
Zawody tej rangi charakteryzują się określonymi przepisami. Przepisy te muszą znać i do nich się stosować uczestnicy.
Przykro mi że poczułeś się obrażony (nie wiem czym). Jeżeli Cię obraziłem to ja Jerzy Oleńczk Cię przepraszam.
Modele które miałeś nie są dopuszczone do startów w zawodach rangi ogólnopolskiej. Za pieniądze które na nie wydałeś o czym właśnie wtedy rozmawialiśmy mogłeś sobie kupić model spełniający wymogi naszych przepisów. Ja wtedy przedstawiłem Ci jak dobrze zresztą pamietam oferty innych firm, między innymi Rojny.
W przyszłości jeżeli będzież szukał porady to nie obrażaj się na tego który Ci jej udzieli.
Jeżeli w Polsce będą duże sklepy modelarski, to może będą przy nich również tory do wyścigów.
Na zawodach ogółnopolskich nie ma czasu na przeprowadzenie 5 eliminacji.
Sprubuj zrobić zawody "miejskie" w mieści Brzego. Regóły do nich ustalisz sam.
Zawody wygrywają modelarze a nie ich modele.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 14, 2004 2:03 pm 

Jurek O napisał(a):
Szanowny kolego m-peter jestem tym zgredem który na zawodach w Jelczu, które były eliminacją do Mistrzostw Polski "zjechał Cię z góry do dołu to że taki model kupiłeś".
Zawody tej rangi charakteryzują się określonymi przepisami. Przepisy te muszą znać i do nich się stosować uczestnicy.
Przykro mi że poczułeś się obrażony (nie wiem czym). Jeżeli Cię obraziłem to ja Jerzy Oleńczk Cię przepraszam.
Modele które miałeś nie są dopuszczone do startów w zawodach rangi ogólnopolskiej. Za pieniądze które na nie wydałeś o czym właśnie wtedy rozmawialiśmy mogłeś sobie kupić model spełniający wymogi naszych przepisów. Ja wtedy przedstawiłem Ci jak dobrze zresztą pamietam oferty innych firm, między innymi Rojny.
W przyszłości jeżeli będzież szukał porady to nie obrażaj się na tego który Ci jej udzieli.
Jeżeli w Polsce będą duże sklepy modelarski, to może będą przy nich również tory do wyścigów.
Na zawodach ogółnopolskich nie ma czasu na przeprowadzenie 5 eliminacji.
Sprubuj zrobić zawody "miejskie" w mieści Brzego. Regóły do nich ustalisz sam.

Przepraszam bardzo nigdy nie nazwalem Pana "zgredem" i nie zamierzam. Modele ktore mialem ze soba to byla elektryczna torowka< ktora w pelni spelnia regulamin zawodow, a drugim modelem byl T-maxx. I jesli dobrze pamietam to pan za niego mnie krytykowal, ze nikt nie posiada takiego modelu w Polsce, ze nie ma takich zawodow i ze jazda "z samym soba" znudzi mi sie po pewnym czase. Mial Pan racje przyznaje, ale tylko w tej czesci ze w Polsce nie ma zawodow monsterow. Owszem w swoim miescie nie znajde kogos z podobnym autkiem, ale jazda "dla samego siebie" jeszcze mi sie nie znudzila. Moze jazda torowka sememu sie nudzi ale monsterem nigdy. Poza tym jest coraz wiecej modelarzy posiadajacych takie samochody, w Opolu powstaje teraz tor przystosowany do jazdy monsterami, gdzie beda odbywac sie zawody, a wiec ta dyscyplina modelarstwa rozkreca sie, i to mnie wlasnie cieszy. Cieszy mnie to ze sa ludzie, ktorzy za "dziekuje" robia tor na wlasnym gruncie, wlasnymi rekami i nie oczekuja od ludzi zaplaty tylko tego zeby sie dobrze bawili. Mysle ze to jest wlasnie postawa prawdziwego modelarza, co prawda jest ona trudna do osiagniecia w owczesnym czasa, ale sprobujmy, moze sie uda i moze na modelarski "swiat" stanie sie lepszy i przyjazniejszy.
P.S. Nie przedstawial mi Pan oferty Pana Rojny, jedynie firmy X-Ray.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 14, 2004 2:05 pm 

Jurek O napisał(a):

Jeszcze jedna sprawa. Milo mi ze niektore osoby, tak jak Pan tak uwazaja. Ale niestety duza liczba osob w Polsce, ktora mogly sobie pozwolic na drozsze modele, tak nie mysli, i to jest moim zdaniem najgorsze.

Tytuł:
PostNapisane: Śr lip 14, 2004 2:16 pm 

Rzeczywiście a mogłem Ci przedstawić tylko ofertę XRAY.
Mówiłem Ci, że są inni przedstawiciele w Polsce innych firm.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 65 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona