Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 07, 2026 7:35 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 13, 2008 11:54 pm 

no to tak.
zrobilem jak mi kazano,lecz skonczylem na etapie zapalenia sie czerwonej lampki,model wogule nie reaguje na ruchy "cyngla" :(

nie mam juz kompletnie pojecia co robic. :cry:

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 16, 2008 7:48 pm 

Witam !

Dzis po spotkaniu z moim kolegą,doszlismy do tego,ze nie jest to wina regulatora. Na jego apce ladnie sie programowal,takze na mojej aparaturze AM.
Teraz mam pytanie, posiadam aparature spektrum MX3-FHSS, problem wyglada nastepujaco. Otoz,model reaguje na skrecanie kol,lecz nie ma odzewu jesli chodzi o cyngiel gazu :(
Dodam,ze aparatura jest nowa,do tego dodam rowniez,ze za pierwszym razem gdy wszystko ze soba podlaczylem,model reagowal na gaz.

Moze mi ktos wytlumaczyc,o co tutaj chodzi ? :(

Pozdrawiam !!

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 16, 2008 9:31 pm 

Ta MX3 jest jakaś dziwaczna, aż nie mogę uwierzyć, że Sanwa wypuściła ją na rynek. Sporo serw z nią nie działa, i teraz takie numery z Twoim regulatorem..

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 16, 2008 9:59 pm 

taaa ;/

tutaj akurat serwo dziala ;)

czy moze ktos w 3Miescie posiada ta aparature?
Albo moze ktos wie,gdzie to wyslac zeby sprawdzili.

Albo ktora funkcja w tej aparaturze moglaby powodowac,po jej wlaczeniu, za brak gazu/wstecznego ??

Pozdrawiam !!!

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 16, 2008 10:00 pm 

Podłacz wtyczke od regla do odbiornika odwrotnie. Też miałem takie przypadek jak twój, że nie reagował na cyngiel. Podłaczyłem odwrotnie (odwróciłem) i działa. Dodam że też mam Sanwe MX-3 FHSS i żadnych problemów z nia nie mam.

Mój regiel Novaka natomiast jest walnięty w inny sposób. Bo mam dokłądnie taki sam zestaw bezszczotkowy jak Ty, tyle tylko że mój łądnie kręci dopóki silnik sie nie zatrzyma. Gdy sie zatrzyma, nie ma mowy żeby ruszył. Trzeba model popchnąć (żeby sielnik sie minimalnie poruszył) i wtedy jedzie dalej. I tak sie dzieje na każdej apie. Ewidentnie regiel mój jest do kosza...

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 16, 2008 10:25 pm 

podpinalem i nic,kolega tak samo,raz tak,raz inaczej.
Pozatym,kable sa 3 roznych kolorow,wiec chyba Novak nie robil by psikusa i zamiast dac odpowiedni kolor do plusa,dal inny? ;>

Tak czy siak,nadal nie dziala. Wyslalem maila do Airtronics,zobaczymy czy to cos da.

A tak btw,to jak masz podpiete? Serwo pod "S" a regiel pod " T" tak ??

ano i moglem w apce wlaczyc jakas funkcje,ktora by nie "gazowala" modelu ? Bo mowie,odbiornik dzialal poki nie zastosowalem sie do Waszych rad :wink: :lol: :lol:
nie mowie ze byly zle :D bo wiele mnie nauczyly :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Pt maja 16, 2008 10:42 pm 

Podpietam mam tak jak pisałeś, S dla serwa i T dla regla. Moze ustaw trymerami żeby nie gazował odrazu? Moze masz revers właczony? Sprawdź w instrukcji która to opcja w menu i spróbuj przestawić. To tego moze masz ustawioną zbyt dużą procentową moc silnika? To też mozesz ograniczyć gdzieś w menu.

Tytuł:
PostNapisane: So maja 17, 2008 11:52 am 

A o to,co mi powiedzial Pan z Aistronicsa :

Hello,

Most often if your steering servo will work, but the speed control will not supply power the motor the speed control needs to be calibrated. This is a safety feature on most speed controls, so that it will not apply power until it sees a neutral throttle position. Calibration will tell the speed control what the full reverse, neutral, and full forward positions are. Please follow the directions that came with your Novak setup on how to perform the calibrations.

-Farrell

Z tego co dobrze zrozumialem,chodzi mu,zebym "zaprogramowal" regiel,z tym ze u kolegi na apce FM,wszystko dziala.

Editka:

male pytanie,czy kalibracja regla to jest to samo,co programowanie ?? :oops:

Tytuł:
PostNapisane: N maja 18, 2008 1:00 pm 

I tak i nie - kalibracja polega na programowaniu, ale programowanie to
niekoniecznie kalibracja :D w tym wypadku chodzi o to, co Ci wczesniej
pisalem ;) czyli mozna napisac, ze ustawienie regla pod nowa apke, bo
programowanie to tez np. zmienianie sily hamulca czy mocy na starcie...

P.S. czyli serwo Ci dziala, a regiel nie? To sprobuj wpiac serwo tam
gdzie dajesz regiel, i jak bedzie dzialac, to masz problem z reglem.

Tytuł:
PostNapisane: N maja 18, 2008 7:57 pm 

moze napisalem cos nie wyraznie i malo klarownie,co mi sie zdarza,wiec jeszcze raz :D

otoz, najpierw wydawalo mi sie,ze jest to wina zestawu brushless,lecz podczas spotkania z moim kolega,podpielismy regiel i serwo pod jego odbiornik,FM i wszystko dzialalo,programowanie,potem model normalnie reagowal,serwo dzialalo,gaz/wsteczny rowniez.
Gdy ja podpinam regiel i serwo pod moj odbiornik spektrum,dziala tylko serwo,model wogule nie reaguje na "cyngiel" gazu !
Wyglada to tak,jakby wlasnie w miejscu gdzie sie podpina regiel,nie ma stycznosci? Cos sie zepsulo. Nie wiem,po prostu,rownie dobrze moglbym tego nie podpinac.
Sprawdzalem jeszcze raz ustawienia w apce,az sie ich na pamiec nauczylem,to raczej nie jest ich wina...

pozdrawiam !!!

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 19, 2008 2:24 am 

punkt neutrum cyngla gazu na twojej aparaturze i kolegi jest inny.
W przypadku aparatury kolegi pokrywa się z oczekiwaniami regulatora.

W przypadku twojej aparatury nie i regulator uważa, że cyngiel gazu jest wciśnięty (tylko nie wiem czy w pozycji do przodu czy hamulec). Ponieważ po załączeniu oczekuje pozycji neutralnej jako pierwszej spodziewanej wartości nie pozwoli na uruchomienie silnika do czasu gdy nie otrzyma poprawnej wartości.

Aby wartości neutrum, full throttle i full brake z aparatury pokrywały się z oczekiwaniami regulatora przeprowadza się procedurę kalibarcji. Jest ona zawsze opisana w każdej instrukcji regulatora i polega na podaniu regulatorowi w pewnej określonej kolejności gdy w umówiony sposób do nas zagra lub zamruga, właśnie tych trzech wartości (naciskając full gaz, neutrum i full brake).

Dodatkowo aparatury działające w paśmie 2.4GHz mają taki feler, że po załączniu zasilania (czyli włączniu regulatora) najpierw negocjują kanał i odbiornik nawiązuje połączenie z nadajnikiem. W tym czasie odbiornik nie czyta wartości ustawionej na aparaturze, ale prawdopodobnie "podstawia" wartość którą uważa za neutrum. Ponieważ część regulatorów aby wejść w procedurę kalibracji oczekuje zaraz po włączeniu zasilania wartości np.: full throttle (a w tym przypadku dostaje coś w okolicach zera) to niemożliwa jest do przeprowadzenia procedura kalibracji.

Ciekawe który przypadek z powyższych jest twoim. Bo niestety z treści postów jakie napisałeś to nie wynika.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 19, 2008 1:47 pm 

A gdyby regiel włączyć lub podłączyć dopiero po starcie odbiornika i aparatury?

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 19, 2008 2:05 pm 

są dwa sposoby rozwiązania tego problemu. Jak masz Mambę to ustawiasz w menu czas opóźnienia konieczny dla aktywacji odbiornika, po którym to czasie regulator zaczyna "czytać" sygnał z aparatury.
Jak masz inny to prawdopodobnie musisz zasilić odbiornik z koszyczka, wypiąc BEC z wtyku regulatora i właczyć regulator już bo po procedurze "uzbrojenia się" odbiornika.

Robert

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 19, 2008 4:15 pm 

z tym ze w instrukcji odbiornika jest napisane,zenie posiada on BEC i musze miec regulator z ta opcja,bo max moge odbiornik zasilac 6.0V.... ;/
Moj zestaw to Novak SS5800.

Tytuł:
PostNapisane: Pn maja 19, 2008 10:44 pm 

a masz kogoś pod ręką kto wie o czym my tu piszemy?

Robert

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona