Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 07, 2026 9:33 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 15, 2004 11:23 am 
-=ADA$=-

to jaka masz aparature ktora cos takiego obsluzy?? o ile wiem nie ma samochodowej aparatury ktora ma 3 kanal proporcjonalny, ale moze sie myle. W przeciwnym wypadku to nie bedzie tak dzialac jak powinno

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 15, 2004 11:26 am 

-=ADA$=- napisał(a):
to jaka masz aparature ktora cos takiego obsluzy?? o ile wiem nie ma samochodowej aparatury ktora ma 3 kanal proporcjonalny, ale moze sie myle. W przeciwnym wypadku to nie bedzie tak dzialac jak powinno

wtrace sie do rozmowy. Nie ma pistoletowej aparatury z 3-kanalem proporcjonalnym. Cos takiego musi byc zalatwione przez drazkowa i innej mozliwosci nie ma.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 15, 2004 12:00 pm 

Mam starszy model JR XR3, przycisk 3 kanalu jest pod kciukiem na uchwycie. Wiele osob uzywa tego radia, popularne jest tez radio od tmaxxa.
Trzei kanal nie jest proporcjonalny, tylko 3 pozycyjny. Nie przeszkadza to za bardzo poniewaz do sterowania autem i tak uzywamy glownie przednich kol a tyl jest do pomocy. Prawdopodobnie i tak ustawie tyl w ten sposob aby kola mialy mniejszy kat skretu niz przod dla zachowania lepszej stabilnosci przy szybszej jezdzie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 15, 2004 2:52 pm 

Taka mala poprawka. W Tmaxxie jest radio trzy kanalowe ale trzeci kanal jest dwu pozycujny. Ale to tak na marginesie.

Myslalem nad tym jak by to mozna bylo zrobic, zeby skrecac i przod i tylko kiedy sie chce przy wykorzystaniu 3 kanalowej aparatury pistoletowej i wymyslilem :!: :twisted: Najlepiej moim zdaniem wykorzystac do tego wlasnie aparature z trzecim kanalem troj pozycyjnym i podpiac pod niego taki maly uklad, ktory sterowalby kolami. Moze wytlumacze to tak: do ukladu podpinaloby sie dwa serwa skretu a ten uklad podpinaloby sie do trzeciego kanalu i do kanalu od skretu. Na troj pozycyjnym kanale wybieraloby sie czy maja sie skrecac przednie kola(pierwsza pozycja), czy tylko tylne(druga pozycja) czy obie osie(trzecia pozycja) a uklad przerabialby sygnal z kanalu odpowiadajacemu za skret i przesylal do odpowiednio wybranego serwa lub obu. Mysle ze jest to dobre rozwiazanie i warte zachodu. Jezeli uda mi sie cos takiego "zmajstrowac" do dam znac.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 15, 2004 10:20 pm 

Spokojnie mozna podlaczyc dwa serwa pod jeden ale jedno odwrotnie. Wtedy jak skrecamy przodem w lewo to tyl nam skreca w prawo a dzieki temu promien skretu maleje znacznie. Mysle, ze to najprostsze z mozliwych rozwiazan.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 15, 2004 10:30 pm 

m-peter, jestes genialny. Bylbym zainteresowany tym ukladem, oby tylko niebyl wielkosci telewizora Rubin.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 16, 2004 2:02 pm 

promian napisał(a):
Spokojnie mozna podlaczyc dwa serwa pod jeden ale jedno odwrotnie. Wtedy jak skrecamy przodem w lewo to tyl nam skreca w prawo a dzieki temu promien skretu maleje znacznie. Mysle, ze to najprostsze z mozliwych rozwiazan.

Oczywiscie mozna tak zrobi i jest to bardzo proste, ale tutaj chodzilo o to zeby mozna bylo zadecydowac czy maja sie skercac obie osie czy tylko jedna, bo np. gdy sie skreco obie osie przy duzej szybkosci do jest duze prawdopodobienstwo ze autko sie wywruci.

Tytuł:
PostNapisane: Śr cze 16, 2004 2:13 pm 

Kuba napisał(a):
m-peter, jestes genialny. Bylbym zainteresowany tym ukladem, oby tylko niebyl wielkosci telewizora Rubin.

Az tak duzy to nie bedzie :lol: To bedzie uklad elektroniczy, wiec to jest bardzo male, max. wielkosci nieduzego odbiornika, ale moze da sie jeszcze pomniejszyc. Narazie jestem w fazie planow, ale rozmawialem juz z moim tate ktory jest elektronikiem i mowi ze to bardzo proste. Teraz nie mam czasu zajmowac sie tym bo mam inne sprawy na glowie(koniec szkoly :( ), ale potem sa wakacje wiec sie cos wykombinuje. Jest tez drugie rozwiazanie nad ktorym pracuje. To pierwsze to ma byc uklad elektroniczny, ale dzisiaj wpadlem na pomysl ze to mozna tez zrobic uzywajac dodatkowego serwa ktore przelaczaloby sygnal z radia na dwa lub jedno serwo. Cos na zasadzie mechanicznego regulatora obrotow do silnikow elektrycznych. Mam taki trojpozycyjny wiec mozna tam podpiac dwa serwa a dodatkowym obracac tarcze i zmieniac ilosc wlaczonych serw.
Jakby ktos nie wiedzial jak wyglada taki regulatro to tutaj jest link http://www.buytraxxas.com/popup_image.php?pID=660

P.S. Kuba jak jestes z Chicago to mamy wspolny temat bo ja tez mieszkalem w Chicago, a dokladnie na przedmiesciu Schaumburg przez jakis czas :lol: A ty mieszkasz w samym Chicago?

Tytuł:
PostNapisane: So cze 26, 2004 3:50 pm 

Prace nad moim Clodbusterem ulegly niestety znacznemu spowolnieniu z przyczyn odemnie niezaleznych (ale nadal ida do przodu).
W miedzyczasie polecam obejrzenie zdjec na stronie http://www.inetrc.com/, totalny wypas:
Obrazek
Obrazek
i rama do TXT-1
Obrazek
Obecnie na TH mozna kupic starsza wercje Clodbustera za 196.20$ (rozni sie tylko kolorami i karoseria).

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 28, 2004 9:21 am 
-=ADA$=-

ale po co kupowac cloda, jak wszystko prawie idze do smieci i zostaja mosty, na chyba www.rc4wd.com mozna kupic mosty od cloda za chyba $80 z lozyskami ( nie jestem pewny) i stad zaczynac. A te zdjecia sa fajne :D jak ktos chce oponki co sa na dwoch pierszych moge je tanie sprzedac :D

Tytuł:
PostNapisane: Pn cze 28, 2004 12:12 pm 

Mosty bez lozysk kosztuja na RC4WD 139$, do tego dolicz silniki, obrecze, obrecze, opony, karoserie i cala mase drobnych czesci, ktore wykorzystujesz przy budowie wlasnej ramy i wyjdzie ci troche wiecej niz za kompletny kit.

Tytuł:
PostNapisane: Wt cze 29, 2004 4:32 pm 
-=ADA$=-

w sumie racja kola sa drogie nawet bardzo.

Tytuł:
PostNapisane: N sie 15, 2004 12:13 am 

Ej może jak mi sie znudzą monstery to i ja sobie złoże clouda :] tylko nie wiem jak z aparaturką do lepszych modeli :/ Kupiłem sobie graupnera jr 3810
Obrazek

Myślicie ,ze to dobra aparaturka ? Nie znam sie zabardzo na aparaturach i wybrałem ta bo podobno dobra jest a co wy o tym myślicie ?

Kurde obejżałem kilka filmów z cloudami i powiem ,że zabawa jest super 8)

Tytuł:
PostNapisane: N sie 15, 2004 12:33 am 
-=ADA$=-

wyglada na aparature do heli albo samolotu, 6-8 kanalow, czyli bedziesz mogl obsluzyc skrecanie kol przednich tylnych i jeszcze dodac jakis monus, np swiatla, czy cos takiego.!! A co uslyszalem o clodach to to ze czasami sie zdaza ze jeden silnik przestaje pracowac ( nie wiem dlaczego) i tylko jeden ciagnie, ale moze mi sie przeslyszalo

Tytuł:
PostNapisane: N sie 15, 2004 12:40 am 

Moze sie tak zdarzyc przy polaczeniu szeregowym silnikow, przy rownoleglym nie ma tego problemu.
Z ta aparatura musisz uwazac zeby jej nie uzywac w poblizu lotnisk modelarskich.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 116 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona