Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn cze 15, 2026 9:33 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 01, 2008 7:49 pm 

Darek G napisał(a):
Tomek Trzos napisał(a):
Darek jak tak wszystko dobrze wiesz to zrób taki tor w Piasecznie nawet za jazdę możemy płacić.

Swoje tereny a obce to ogromna różnica.

o widzisz, zaczynasz rozumieć
to co u Ciebie jest do załatwiania w 5min, u nas może być nie do przebrnięcia. Inne uwarunkowania, inna biurokracja, inne ceny gruntów i wynajmu.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 01, 2008 8:27 pm 

Najlepszym wyjściem jest chyba budowa toru np. 10km od miasta. Grunty tańsze i nikogo nie ma. Na duże spotkanie dwoma samochodami i już :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 01, 2008 8:29 pm 

Zależy pod jakim miastesm ;) Pod Warszawą odpada - ceny gruntów są dosyć wysokie.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 01, 2008 9:07 pm 

Darek G napisał(a):
Nie rozumiem pewnej rzeczy. Co jest tak skomplikowanego w takim torze, żeby sobie samemu nie poradzić w jego budowie? Czy nigdzie w okolicy nie znajdzie się jakiś kawałek nieużytku? Nie trzeba go kupować na własność, tylko wydzierżawić. Kilkanaście wywrotek jakieś gliniastej ziemi, czy piachu to też nie majątek. Wystarczy zebrać kilku, kilkunastu chętnych i po kłopocie. Przecież zawody można zorganizować we własnym zakresie, z własnych środków z symboliczną nagrodą. Przyjemność z wygranej i tak gwarantowana.

Tak Tak tylko zazwyczaj takie cos nie wypala . Jeden niema czasu drugi akurat pieniedzy takie kompletowanie z rok by trwalo puznije sie komus odwidzi i klapa :o . Wiem z wlasnego doswiadczenia :P

Spektrum.

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 01, 2008 9:10 pm 

Wiktor Sułek napisał(a):
Zależy pod jakim miastesm ;) Pod Warszawą odpada - ceny gruntów są dosyć wysokie.

a wywrotka ziemi kosztuje kilka stówek

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 01, 2008 9:24 pm 

Cytuj:
a wywrotka ziemi kosztuje kilka stówek

i zapewne na jednej sie nie zakonczy ;)

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 01, 2008 10:20 pm 

piotrokej napisał(a):
no chłopaki to tylko teraz zbieramy kasę i w wakacje jedziemy na tydz hehe

Co do wyjazdu, mały OT
Fajnie, tyle że w jedną stronę z Warszawy do Moskwy jedzie się pociągiem dobę, a noclegi kosztują tyle co w Paryżu :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 01, 2008 11:26 pm 

Darek G napisał(a):
Nie rozumiem pewnej rzeczy. Co jest tak skomplikowanego w takim torze, żeby sobie samemu nie poradzić w jego budowie? Czy nigdzie w okolicy nie znajdzie się jakiś kawałek nieużytku? Nie trzeba go kupować na własność, tylko wydzierżawić. Kilkanaście wywrotek jakieś gliniastej ziemi, czy piachu to też nie majątek. Wystarczy zebrać kilku, kilkunastu chętnych i po kłopocie. Przecież zawody można zorganizować we własnym zakresie, z własnych środków z symboliczną nagrodą. Przyjemność z wygranej i tak gwarantowana.

Ile czasu jezdzisz na zawody ?

Zeby zbudować dobry tor, potrzeba troche więcej niz się wydaje. Podest, pitstop, jakies boxy dla zawodników by się zdały. A wykładzina, rury to też dobre koszta.. Jesli mówisz, ze takie to simple to wybuduj tor gdzies u siebie z kilku wywrotek piasku. Wpadniemy napewno na jakies GP :)

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 01, 2008 11:56 pm 

Jak już wcześniej pisałem, jestem sam, więc po co mi tor? Puki co, będę próbował zainteresować modelami innych, bo zabawa jest niesamowita.
Jeśli wszystko będzie szło w dobrym kierunku, będzie można zacząć o torze myśleć.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 02, 2008 10:19 am 

Budowa toru to kilkadziesiąt tysięcy zł.... Więc jeżeli masz zamiar samemu zrobić profesjonalny tor , to już nie zdążysz uzbierać , chyba że weźmiesz kredyt mieszkaniowy....

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 02, 2008 12:15 pm 

Właśnie wróciłem z toru, umiejscowiony on jest w takim miejscu ze naprawde psy du*ami szczekaja ;) Na miejsu bylem tylko ja i pewnien pan z czymś w rodzaju Sava. Szybko zdarlismy powłoke sniegowa. To ma kilka fajych hopek, kilka razy Lazer wyskoczył nieżle, ze 2 razy zrobiłem Wheely :P Niestety zabawa sie szybko skończyła po złym najeździe na hopke, model przekoziołkował kilka razy i juz nie ruszył - powód - rozlutował mi sie pakiet, a nie zabrałem lutownicy ze soba ... :lol: Na szczescie jade w sobote, juz sie dobrze przygotuje :) Tor ogólnie wypas.

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 02, 2008 12:18 pm 

Polacy jeszcze chyba za mało zarabiają żeby zakładać porządne kluby i budować takie tory. Jak oglądałem na YouTube filmiki z polskich zawodów off road, to myślałem, że pęknę ze śmiechu jak zobaczyłem te tory, trzy chopki i cztery zakręty. Zresztą odnosnie on road, to u nas nie ma też ani jednego profesjonalnego toru. Myślę, że za 10 lat moze coś się zmieni, chociaż wątpię, jek już w Rosji coś takiego powstaje, a u nas pustka....
Przepraszam za OT ale nie mogłem się powstrzymać.
A masz filmik?

Tytuł:
PostNapisane: Śr sty 02, 2008 12:25 pm 

Filmik jest ale b. słaby 80% to deski podestu albo tak zblizony tor ze nic nie widac :( Tata twierdzi ze "nic nie widział w obiektywie" :lol: Ale w sobote pojade i jakos lepiej moze nakreci.

PS

Zdziwiło mnie troche że dzisiaj przy -10 koleś odpalił Sava 3 pociągnięciami szarpanki :shock: Myślałem ze przy takiej temp spalinke trudno odpalic :P

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 04, 2008 4:47 pm 

Co do toru.
Skromnym słowem :twisted: mogę powiedzieć, że zbudowaliśmy tor 50km od Wawy w Słomczynie (większość z Was pewnie wie gdzie to jest =giełda samochodowa Słomczyn albo Rallycross Słomczyn k/Grójca).
Jest on w zasadzie na wzór tego co aktualny w Piasecznie, ale jeździ się jednak trochę inaczej.
Jeśli chodzi o materiały to:
- glina z okolicznej żwirowni + cement
Potrzebne:
I faza:
- chęci
- co najmniej jeden traktork z "łyżką" i najlepiej wspomaganiem bo sie trzeba troche namachać kierownicą :)
- około 20 - 25 Kamazów gliny.
Szczerze mówiąc tą pierwszą fazę to robiłem z tatą i pomocą dziadka oraz wujków itd. Wygląda to tak, że zaznaczamy słupkami pierwotny kształ toru i wysypujemy tam glinę metr po metrze... :/ We dwóch - trzech zajmuje to naprawde ogrom czasu i pracy. Po kilku dniach roboty od rana do wieczora mamy wstępny tor tyle że trzeba jeszcze:
II faza
- wszystko ładnie wyrównać łopatami (znowu we dwóch. Masakra).
- jak już wszystko prawie gotowe zamówić robotników z odpowiednim sprzętem typu glebogryzarka, uklepywacz itp. aby dokończyli robotę nadając torowi odpowiedni kształt, dodając hopki i tworząc "boczki".
III faza
- potem pozostaje już tylko zrobienie jakiegoś prowizorycznego pitstopu i ambony o ile ma to być do własnego użytku i pojedyńczych osób, JEŚLI JEDNAK NA POTRZEBY GP to musi być to pitstop wiadomo, wymiarowy, tak samo ambona. Osobiście stworzyliśmy ambonę z rusztowania hehe i starych drzwi garażowych, a pit stop w garażu wystrugał dziadek.. :)
Ale naprawdę satysfakcja ogromna no i pożytek!

Mimo to nie da się pominąc faktu ze potrzeba terenu:
- dziadkowie mają akurat 5ha więc z tym nie ma problemu ale wiem że niewiele osób taką możliwość posiada. W dodatku jest to na wsi więc nie ma problemu z hałasem itp.
Koszty. Mianowicie, za ten tor zapłaciliśmy około 7 tys..... ale jakoś się uzbierało :) To na pewno nie mała suma aczkolwiek jak na dość dobry tor OFF_ROAD z hopami jest to do przeżycia. Zwłaszcza że będzie jeszcze długo służył.

Tak więc. Jeśli ktoś jest chętny to zapraszam na wiosnę! Tor widać z drogi lokalnej, bo zawieszony jest szyld RcMonster Carson i Tamiya.

Pozdrawiam
Michał

Dogadamy się co do ceny

604 959 888
GG 3105027

Tytuł:
PostNapisane: Pt sty 04, 2008 4:52 pm 

Mówisz Słomczyn... Możesz się mnie spodziewać w wakacje ;) Jak tata bedzie jechał na giełdę to może się z nim zabiorę i wpadnę ;) Czy ktoś mógłby mi polecić jakiś fajny tor w Warszawie, albo okolice Otwock, Józefów itp? Bede wdzieczny 8)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona