Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 06, 2026 3:47 pm

Autor
PostNapisane: N maja 06, 2007 8:31 am 

Witam wszystkich posiadaczy mikrusów. Od nie dawna zaobserwowałem dosyć nie pokojąca mnie sytuację. Otóż widzę, że klasa mikro standard zaczyna drożeć i zaczyna się robić powoli pewnego rodzaju wyścig zbrojeń. Niestety miała to być klasa dosyć tania a zaczyna to wyglądać powoli tak, że ten znowu kto ma więskzy budżet to będzie zajmował dużo lepsze miejsca niż ten który ten budżet ma mniejszy. Zbliża się cykl imprez, które Marek Kusiakiewicz przygotowuje i zastanawiałem się nad wprowadzeniem pewnych ograniczeń.
Po pierwsze żeby nie było sytuacji takiej gdzie jakiś zawodnik co wyścig czy co zawody nie zakładał nowego silnika (myślałem tu nad jakimś oklejaniem silników, które powinny wystarczyć nie wiem na przykład na pół sezonu lub na kilka imprez)
Po drugie akumulatory tak samo (na przykład mamy 2 komplety pakietów, na pierwszej imprezie są oklejane i mausimy z nich korzystać przez cały sezon).
Odf razu mówię to sa tylko moje propozycję i jeżeli ktoś wpadnie na lepszy pomysł z tą właśnie sytuacją związany to proszę bardzo.
Panowie nie chę być źle zrozumianym aby ktoś mi nie zarzucał nie wiadomo czego. Chodzi mi tylko o to żeby w klasie mikro standard wyrównać szansę dla wszystkich. Proszę was o wypowiadanie się w tej kwestii gdyż liga się zbliża i dobrze by było już nad tym podyskutować i ewentualne zmiany wdrożyć w życie.

UWAGA!!! Mam gigantyczną prośbę aby w tej sprawie wypowiadali się tylko ludzie jeżdżący (czyli aktywni) i związani z klasami mikro aby nie wprowadzać dodatkowego zagmatwania w dyskusji.

Czekam na konkrety ale co ważne konstruktywne i bez żadnych kłótni a nie sprzeczek.
Pozdrawiam mikrusową brać modelarską

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: N maja 06, 2007 9:55 am 

Marcin, nie zgodzę się z Tobą co do istnienia wyścigu zbrojeń w klasie E18 Standard. Przepisy są jasne i mam nadzieję, że są przez zawodników przestrzegane (nikt na zawodach nie kontroluje silników). Silnik do standardu nie jest drogi podobnie jak i pakiety. Jeśli ktoś ma duży budżet to będzie tylko odrobinę lepszy a może i wcale. W klasie standard kluczem do sukcesu jest przygotowanie modelu od strony mechanicznej i dobra technicznie jazda. Silnik w moim modelu ma za sobą chyba 4 czy 5 imprez i nadal jest w dobrej kondycji. Pakiet mam jeden za ok 40zł i nie narzekam. Przed zawodami w zasadzie tylko czyszczę model, przeglądam łożyska i to wszystko. Natomiast wprowadzanie ograniczeń o których piszesz może mieć fatalne dla klasy mikro konsekwencje. Poczytaj posty odnośnie wprowadzania ograniczeń w klasie 540. Zobacz ile z tego powodu powstało konfliktów między zawodnikami. Jaka jest atmosfera na zawodach mikro to wiesz, czy więc w imię wyrównywania szans warto psuć tę atmosferę? Według mnie nie. Jednak przed rozpoczęciem Mikromanii miałem pomysł na klasę nazwijmy ją "Pudełkową" bo Stock źle się kojarzy :) Jej założenia to modele bez jakichkolwiek modyfikacji z seryjnym silnikiem 180 (Mabuchi?) i być może ograniczenie wiekowe tak aby młodzi mogli walczyć w tej klasie wyłącznie ze sobą. Poza tym byłaby klasa standard w obecnym kształcie czyli lepszy silnik plus możliwość modyfikacji modelu no i open i T/MT/Buggy. Myślę, że w tym kierunku powinniśmy pójść. Młodzieży na zawodach jest przecież coraz więcej.

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 08, 2007 1:04 pm 

WOW widze że dyskusja idzie pełną gębą. Panowie gdzie Wy jesteście. Przecież właścicieli mikrusów jest sporo, czyżby nikt tu nie zaglądał? Chciałbym poznać inne opinie, podysktuwoać trochę na ten temat. Jak na razie widze tylko że Przemek ma coś konkretnego do powiedzenia w tym temacie (za co Ci bardzo dziękuję). Czekam na jakies inne opinie.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Wt maja 08, 2007 3:07 pm 

Marcinie spokojnie, dopiero co założyłeś ten temat, więc jeszcze sporo osób tu zaglądnie.
I podpinam się pod tym co powiedział Przemek, żadne nowe ograniczenia pozytywnie nie wpłyną na bardzo prężnie rozwijającą się klasę micro- jedynie można na zawodach częściej kontrolować modele. Ja dopiero 2 razy startowałem w standardzie, podczas pierwszych zawodów miałem stockowy silnik i jeden pakiet vapex 1400, trochę brakowało prędkości, ale dawałem radę... teraz w kłodzku miałem już czarny silnik i dalej ten jeden pakiet i zająłem 9 miejsce na 22 osoby, wg mnie to dobry wynik. Wyścig zbrojen jest, owszem, ale ma bardzo mały wpływ na zajmowane miejsca.

A może podział na hpi i xray, chociaż z dyplomami?
Pozdrawiam wszystkich właścicieli mikrusów :)