Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 13, 2026 2:19 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz kwi 12, 2007 10:18 am 

W innym miejscu Internetu p.Tadeusz Bernady napisał:
Cytuj:
Panie Jacku
Proszę poszukać na forum Marka wyjaśnienie liczenia punktów z końca 2005 lub początku 2006 r - nie pamiętam dokładnie daty.
Zasada prosta
- 2 najlepsze wyniki
- przy równej liczbie punktów w pierwszej kolejności porównuje się zajęte miejsca w liczonych dwóch wyścigach - zgodnie z EFRA (np 2 i 3 ;1 i 4 - lepszy drugi)
- w przypadku takich samych miejsc liczy się trzeci wynik - odstępstwo od EFRY
- w przypadku takich samych 3 wyników - pozycja w eliminacjach.
Zasada przyjęta od pierwszych zawodów prowadzonych na nowym AMBrc i nie jest uwarunkowana urządzeniem ani tum bardziej programem czego jak zawsze czepa się MK.

Uważam powyższe wyjasnienia za bardzo ważne. Szczególnie dla mniej dociekliwych, którzy czytają tylko przepisy sportowe i techniczne oraz aneksy do nich w innym miejscu Internetu.
Można mieć tylko trochę żalu że publikując aneks nr 1 obowiązujący od 29 kwietnia 2006 roku nie uwzględnono tego w tym aneksie.
Marek może i się cieszy że to jego forum służy do publikacji obowiązujacych interpretacji przepisów.
Ale chyba nie po to są strony Komisji, aby takich informacji szukać gdzie indziej i tak daleko wstecz ( przełom 2005/20006 ).

Dlatego aby zmienić ten stan rzeczy proponuję umieszczanie w tym miejscu swoich wątpliwości co do przepisów sportowych. Na pewno pozwoli to Komisji poprawić obowiązujące przepisy i przedstawić ich wykładnię "braci modelarskiej".

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 12, 2007 10:50 am 

Marek Kusiakiewicz napisał:
Cytuj:
prosze o interpretację takich wyników:

Zawodnik nr 1: 3 3 3
Zawodnik nr 2: 4 4 2

Kto jest wyżej?

Wg. mnie zawodnik nr 1. Sumy punktów z dwóch najlepszych biegów = 6. Ale w decydującym biegu zawodnik nr 1 był trzeci a nr 2 był 4.

Bardzo proszę o ocenę lub ewentualne sprostowanie.

Marek.
Niestety musisz usłyszeć sprostowanie.
Wyżej zostanie sklasyfikowany zawodnik nr 2

I osobista uwaga.
W polskich przepisach dokonano uproszczenia przepisów EFRA w tym zakresie.
Cytuj:
- 2 najlepsze wyniki
- przy równej liczbie punktów w pierwszej kolejności porównuje się zajęte miejsca w liczonych dwóch wyścigach - zgodnie z EFRA (np 2 i 3 ;1 i 4 - lepszy drugi)

Jeżeli nie byłoby tego odstępstwa należało by porównać ilość okrążeń w biegu z najlepszym miejscem tych zawodników. Jeżeli liczba okrążeń była by równa decydowałby krótszy czas dojazdowy. Jeżeli i on były taki sam, porównywano by liczbe okrożeń w "słabszym punktowanym" biegu. Jeżeli i tu wynik byłby identyczny to .....
U nas jest bardziej prosto i czytelniej.
Tadeusz Żelazo
PS. Uwaga ogólna.
Nie zawsze warto "trzymać" sie kurczowo przepisów EFRA ( w domyśle SPEC )

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 12, 2007 11:17 am 

Paweł Żelazo napisał(a):
Marek Kusiakiewicz napisał:
Cytuj:
prosze o interpretację takich wyników:

Zawodnik nr 1: 3 3 3
Zawodnik nr 2: 4 4 2

Kto jest wyżej?

Wg. mnie zawodnik nr 1. Sumy punktów z dwóch najlepszych biegów = 6. Ale w decydującym biegu zawodnik nr 1 był trzeci a nr 2 był 4.

Bardzo proszę o ocenę lub ewentualne sprostowanie.

Marek.
Niestety musisz usłyszeć sprostowanie.
Wyżej zostanie sklasyfikowany zawodnik nr 2

I osobista uwaga.
W polskich przepisach dokonano uproszczenia przepisów EFRA w tym zakresie.
Cytuj:
- 2 najlepsze wyniki

Jeżeli nie byłoby tego odstępstwa należało by porównać ilość okrążeń w biegu z najlepszym miejscem tych zawodników. Jeżeli liczba okrążeń była by równa decydowałby krótszy czas dojazdowy. Jeżeli i on były taki sam, porównywano by liczbe okrożeń w "słabszym punktowanym" biegu. Jeżeli i tu wynik byłby identyczny to .....
U nas jest bardziej prosto i czytelniej.
Tadeusz Żelazo
PS. Uwaga ogólna.
Nie zawsze warto "trzymać" sie kurczowo przepisów EFRA ( w domyśle SPEC )

Ale jakoś tak na pierwszy rzut oka niebardzo,bo ten ,który ma formę na 3 razy 3 miejsce przegrywa z tym ,który miał jednego fuksa... :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 12, 2007 11:34 am 

a na drugi rzut oka to zawodnik nr 1 ma 9 pkt. a zawodnik nr 2 ma 10......mylę się?

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 12, 2007 11:34 am 
Administrator forum

Niestety sportowo jest cienuitko :(

W micromanii liczymy tak że ten fuks jest wyeliminowany i decyduje stabilna forma w każdym biegu :)

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 12, 2007 12:11 pm 

Panowie.
Można różnie liczyć.
Można eliminować fuksy.
Tylko przypomnijcie sobie głosy w dyskusji, kiedy zaproponowałem zmianę systemu punktacji w eliminacjach.Były głosy że fuks nie przeszkadza.
Z tego wniosek że nie ma jednego zdania. I tak musi zostać.
Tylko aby było to precyzyjnie opisane i ogólnie dostępne ( w miejscu do tego przeznaczonym ).
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 12, 2007 12:25 pm 
Administrator forum

Ano świeta racja

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 12, 2007 6:13 pm 

Marek Kusiakiewicz napisał(a):
Niestety sportowo jest cienuitko :(

W micromanii liczymy tak że ten fuks jest wyeliminowany i decyduje stabilna forma w każdym biegu :)

I tu się mylisz Marku. Jesli powyzsza teoria jest słuszna i to co napisaleś źe w micro manii decyduje stabilna forma. To proszę abyś sprawdził wyniki z Łomianek z Micro. Porównaj moje i Dominika.??? Chyba że się mylę.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 12, 2007 8:27 pm 
Administrator forum

W przepisach sportowych (LOK) jest napisane jasno:
3.24. O klasyfikacji końcowej stanowi suma punktów z dwóch wyścigów (pierwszy zawodnik otrzymuje 1 punkt, drugi – 2 punkty itd.). W przypadku równej ilości punktów decyduje wynik trzeciego biegu finałowego, a jeżeli nie daje on rozstrzygnięcia – wyniki eliminacji. Dopuszcza się inną zasadę punktacji, jeśli wynika ona z zastosowanego urządzenia liczącego okrążenia oraz jego oprogramowania komputerowego.

W licznych aneksach nie doszukałem się niczego, co zmienia pkt 3.24.

Licząc zgodnie z pkt 3.24, to zawodnik nr 1 jest wyżej. Tego faktu nie zmienia również drugie zdanie z pkt 3.24, bo AMBrc ma możliwość liczenia zgodnie z przepisami (LOK).

Tadeusz Bernady napisał(a):
Panie Jacku
Proszę poszukać na forum Marka wyjaśnienie liczenia punktów z końca 2005 lub początku 2006 r - nie pamiętam dokładnie daty.
Zasada prosta
- 2 najlepsze wyniki
- w przypadku takich samych 3 wyników - pozycja w eliminacjach.
Zasada przyjęta od pierwszych zawodów prowadzonych na nowym AMBrc nie jest uwarunkowana urządzeniem ani tum bardziej programem...

Czy ważniejsze są wyjaśnienia na forum, CZY PRZEPISY ???

Zasada ta (jak w cytacie) nie jest stosowana od pierwszych zawodów
Wyniki z EMP 11-12.02.2006 w Warszawie (urządzenie AMBrc):
pozycja 6.-Piotr B.- miejsca w finałach 8-5-7
pozycja 7.- Aureliusz C. i odpowiednio 9-8-4
w tym sezonie też były odstępstwa
IV eliminacja PP E18 Kobierzyce 17.12.2006 (ABM20 sędzia z uprawnieniami - pierwsze Kobierzyce)
pozycja 8.-Mariusz Z. - miejsca w finałach 7-8-9
pozycja 9.-Janusz B. - finały 6-9-10
Tu punktacja zgodna z regulaminem a nie z ustaleniami na forum.

Większość sezonu była liczona NIEZGODNIE z regulaminem LOK.
Najgorsze jest to, że raz liczono tak, a raz siak, natomiast aneks nr 4 nic nowego nie wnosi do sprawy (choć powinien).

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 12, 2007 9:09 pm 

A kto był tym sędzią w Kobierzycach,tym z uprawnieniami?Może nie przeszedł weryfikacji...aneksu nr.4. :D

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 12, 2007 9:18 pm 

Jak czytam posty to sie cieszę a zarazem jest mi smutno.
Cieszę się bo jest grono ludzi która żyje RC "pełnią życia". I ich spostrzeżenia powinna wykorzystać Komisja do eliminacji błędów.
A smutno jest mi z dwóch powodów:
1/ Że takie sytuacje miały miejsce
2/ Że tak mało osób bierze udział w tej dyskusji.
Tadeusz Żelazo
PS. Ponownie zapraszam jak najszersze grono modelarzy do dzielenia sie swoimi uwagami. Mam tylko prośbę o podawanie konkretnych sytuacji i powstrzymywanie się w miarę możliwości od komentarzy. Cel mamy wspólny - dążenie do doskonałości :D :shock: :D :shock: :twisted: :twisted:

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 12, 2007 9:28 pm 

Tak jest >przepraszam za niemerytoryczną wstawkę.
Jeśli chodzi o przepisy,chciałbym się dowiedzieć jak jest przestrzegana i kontrolowana jazda w dwóch klasach.Chodzi mi o sprawdzanie posiadania dwóch modeli.Przypadki nieudolności sędziów się zdarzały i to nie raz(to o czym ja wiem to Ruda Śląska i Nowy Targ).

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 12, 2007 9:40 pm 

Leszek.
Proponuję w tym miejscu skoncentrować się na przepisach. Co jest w nich niejasne, różnie interpretowane czy też nawet nieujęte.
Sprawę nieprzestrzegania jasno sformułowanych przepisów - a tak jest w podanym przez Ciebie przykładzie - proponuję na razie nie poruszać w tym miejscu.
Nie wszystko na raz.
Tadeusz Żelazo

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 12, 2007 10:16 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Jeśli chodzi o przepisy,chciałbym się dowiedzieć jak jest przestrzegana i kontrolowana jazda w dwóch klasach.Chodzi mi o sprawdzanie posiadania dwóch modeli.Przypadki nieudolności sędziów się zdarzały i to nie raz(to o czym ja wiem to Ruda Śląska i Nowy Targ).

Tak jak pytanie Pana Lesława również interesuje mnie weryfikacja i kontrola zawodnika i modelu gdy jeździ w dwóch klasach. Np. do Speca, Dtm540 mogą być te same wózki , mogę kupic dwa takie same modele i jeździć w dwóch różnych klasach, ale również mogę umiejętniei skrzętnie przez dwa dni trawania zawodów ukrywać i zmieniać silniki i jeździć jednym wózkiem w dwóch klasach. Piszę to bo planowałem dodatkowo wystartować w innej klasie i nie wiem czy czasem nie pokusić się o mały test i sprawdzić weryfikację modeli przez sędziów technicznych na własnej skórze.

Tytuł:
PostNapisane: Cz kwi 12, 2007 10:37 pm 

Arkadiusz Flejszer napisał(a):
Zaremba Lesław napisał(a):

Tak jak pytanie Pana Lesława również interesuje mnie weryfikacja i kontrola zawodnika i modelu gdy jeździ w dwóch klasach. Np. do Speca, Dtm540 mogą być te same wózki , mogę kupic dwa takie same modele i jeździć w dwóch różnych klasach, ale również mogę umiejętniei skrzętnie przez dwa dni trawania zawodów ukrywać i zmieniać silniki i jeździć jednym wózkiem w dwóch klasach. Piszę to bo planowałem dodatkowo wystartować w innej klasie i nie wiem czy czasem nie pokusić się o mały test i sprawdzić weryfikację modeli przez sędziów technicznych na własnej skórze.

przepraszam gdzie jest napisane w prepisach ze musze posiadac fiycznie 2 modele jesli jezdze w 2 klasach ?

Odwiedź Tani Hosting dla Ciebie z generatorem stron

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona