Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 27, 2026 5:00 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 24, 2006 6:56 pm 

Piotrze, masz samochod 1:1 ? Jesli tak, to zalej go 115 oktanowa benzyna bez instalowania kutych elementow silnika. Przejedz sie jakas ulica swojego miasta dosyc szybko i zajrzyj pod maske...

Powiem tyle. Jaki sens jest wlewania paliwa dedykowana przez producenta (np. do .26 lac 25 % nitro), skoro do jazdy pod blokiem nie potrzeba mi takich duzych osiagow.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 24, 2006 8:11 pm 

byro napisał(a):
Jaki sens jest wlewania paliwa dedykowana przez producenta (np. do .26 lac 25 % nitro), skoro do jazdy pod blokiem nie potrzeba mi takich duzych osiagow.
Jasne, racja, zalej paliwem 5% zobaczymy jak będziesz psioczyć na silnik, że nie możesz go wyregulować. :lol:
Silniki samochodowe wymagają domieszki nitrometanu minimalnie 10%. Samolotowe tego nie potrzebują, jest tam inne chłodzenie niż w samolocie. A nitrometan oprócz właściwości polepszających spalanie chłodzi silnik.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 24, 2006 8:19 pm 

byro napisał(a):
Piotrze, masz samochod 1:1 ? Jesli tak, to zalej go 115 oktanowa benzyna bez instalowania kutych elementow silnika. Przejedz sie jakas ulica swojego miasta dosyc szybko i zajrzyj pod maske...

z oktanami to troche inaczej jest.... przy standardowym silniku powiedzmy na 95 oktan wlejesz benzyne wysoko oktanowa to nic sie nie stanie oprocz tego, ze bardziej Ciebie portwel bedzie bolal.... ba.. nawet silnik moze stracic nieco na osiagach... gorzej sie dzialo jak bylo dostepne w handlu paliwo z dodatkiem czteroetylku olowiu... po dlugim uzywaniu takiego paliwa bez potrzeby potrafila sie wtedy odkladac niezla ilosc nagaru w komorze spalania ktory mogl doprowadzic do uszkodzenia...

lepszym przykladem bylo by zalozenie doładowania, czy to turbina czy kompresorem bez pewnych zmian w silniku... mianowicie zmniejszenia stopnia kompresji, zwiekszenia skutecznosci smarowania "dołu" i chlodzenia denka tłoka przez natrysk oleju.... gwarantowane, ze po niedlugim czasie korby bokiem wyjda...

potrzeba stosowania wysokooktanowej benzyny jest scisle powiazana z takimi parametrami silnika jak: pojemnosc, stopien sprezania, osiagana predkosc obrotowa.... no i czy jest doladowanie czy nie.... generalnie czym wieksza pojemnosc, wiekszy stopien sprezania i NIZSZE obroty tym paliwo powinno miec wieksza liczbe oktanowa....

Cytuj:
Powiem tyle. Jaki sens jest wlewania paliwa dedykowana przez producenta (np. do .26 lac 25 % nitro), skoro do jazdy pod blokiem nie potrzeba mi takich duzych osiagow.

dokladnie... ja tez sobie to pytanie zadaje czesto... i moja odpowiedz z logicznego punktu widznia jakos niestety nie koresponduje do panujacych na tym forum zwyczajow.... a potem czytamy takie kwiatki jak to komus silnik padl po zuzyciu ZALEDWIE 5litrach (albo i jeszcze mniej) paliwa....

w instrukcji do mojego silnika napisane jest, ze zalecane paliwo powino miec ilosc nitro w przedziale 15% - 25%... jezdze rekreacyjnie... stosuje BB 16% i jest git... pali od pierwszgo, nie przegrzewa sie i dziala w calym zakresie obrotow...

pozdrawiam

Savage 3.5 Custom - prawie nówka
Missiler 2WD - elektryk mojej córki
GG: 1664122

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 24, 2006 8:25 pm 

Piotr Michalski napisał(a):
byro napisał(a):
Jaki sens jest wlewania paliwa dedykowana przez producenta (np. do .26 lac 25 % nitro), skoro do jazdy pod blokiem nie potrzeba mi takich duzych osiagow.
Jasne, racja, zalej paliwem 5% zobaczymy jak będziesz psioczyć na silnik, że nie możesz go wyregulować. :lol:

moze i tak... ale pozyje dluzej... a i z regulacja tez mozna dojsc do porozumienia...

Cytuj:
Silniki samochodowe wymagają domieszki nitrometanu minimalnie 10%. Samolotowe tego nie potrzebują, jest tam inne chłodzenie niż w samolocie. A nitrometan oprócz właściwości polepszających spalanie chłodzi silnik.

awiesz chociaz tak naprawde dlaczego i po co dla silnikow samochodowych potrzeba jest wiecej nitro?? i co to tak naprawde jest zwiazek chemiczny "nitrometan" i co daje jego stosowanie??

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 24, 2006 8:26 pm 

Gr4N4c1K napisał(a):
dokladnie... ja tez sobie to pytanie zadaje czesto... i moja odpowiedz z logicznego punktu widznia jakos niestety nie koresponduje do panujacych na tym forum zwyczajow.... a potem czytamy takie kwiatki jak to komus silnik padl po zuzyciu ZALEDWIE 5litrach (albo i jeszcze mniej) paliwa....
Silnik po 5l pada z dwóch powodów:
1.wady fabryczne, czytaj tani silnik
2.złe użytkowany.
Na forum, i nie tylko, "panuje zwyczaj", że nitrometan niszczy silnik. A tak nie jest. Oczywiście mowa o rozsądnym korzystaniu z tego dobra, a nie wlewaniu paliwa 20% metanu 80% nitrometanu. Dawka nitrometanu do 25 a nawte 30% nie szkodzi silnikowi. Ale gdy będziemy używać większej dawki "dopalacza" w mniejszych silnikach to mogą wystąpić problemy z regulacją a nie z przegrzewaniem. I znowu, gdy zalejemy paliwo z za małą dawką nitrometanu do większego sinlika będziemy mieli problemy z jego pracą, odpalaniem i regulacją, której skutkiem może byc, a nie musi przegrzewanie. Przykład z mojego życia: po zalaniu silnika TRX 2.5 paliwem 10% silnik trudno ustawić zarówno wysokie jak i niskie obroty oraz stabilność pracy. Ten problem znika całkowicie przy zalaniu paliwem (tego samego producenta) o zawartości nitrometanu 16%.

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 24, 2006 8:40 pm 

oki Piotrze.... powiedzmy, ze sie zgadza...

ale nie podales odpowiedzi na pytanie dlaczego silniki samochodowe potrzebuja wiecej nitro od samolotowych.... na samym starcie....

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Pt mar 24, 2006 9:18 pm 

Moze troche jednak kiepskie porownanie dalem z oktanami.
Jakbys mogl Piotrze, dac jakies naukowe, "zyciowe" i nie teoretyczne stwierdzenie, dlaczego powinienem lac jednak paliwo z 25 % do .26
Nie obraz sie rowniez, ze powtarzam to co doradzil mi modelarz z 40 letnim doswiadczeniem w modelarstwie (a RC pewnie ze 20).

Silniki lotnicze troche dluzej wytrzymuja od samochodowych, pewnie wlasnie dlatego, ze stosuje sie proporcjonalnie mniej nitro. Dlaczego by nie stosowac tez takiego rozwiazania (nie mowie tu odrazu o 1% nitro) w samochodach.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 25, 2006 8:47 am 

byro napisał(a):
Dlaczego by nie stosowac tez takiego rozwiazania (nie mowie tu odrazu o 1% nitro) w samochodach.

A dlatego, że silniki samolotowe pracują w innych warunkach od samochodowych. Nie ma tam takich obciążeń jak w samochodach, skoków obrotów, a przede wszystkim jest całkiem inne, lepsze chłodzenie. Nitrometan ma za zadanie usprawnić pracę silnika, jej stabilność a także ochłodzić silnik.

A dlaczego powinieneś lać paliwo 25% do .26? Dlatego, że jest to już duży silnik jak na samochody i wymaga on takiego paliwa. Nie mówie, że musisz, najlepiej kup litr paliwa powiedzmy 10% i spróbuj na nim pojeździć. Napewno regulacja i praca silnika nie będzie taka jak przy 25%, nie mówie o przyroście lub spadku mocy.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 25, 2006 11:03 am 

Czytam sobie wasze pomysły i mogę się założyć że jeśli weźmiemy dwa silniki np.26 bo o takich mowa była tu do jednego będziemy wlewać 5% nitro a do drugiego 25% i będziemy nimi jeździć powiedzmy przez miesiąc po torze to zobaczycie, który będzie bardziej zużyty .Po pierwsze problem z regulacją ,każda zmiana temperatury i wilgotności powietrza będzie miało wpływ na praca silnika będzie się przegrzewał nie mówiąc o przyspieszeniach (to już porażka) przy nagłym dodaniu gazu będzie się dławił. Dlaczego do silników samolotowych leje się paliwo 1% lub bez nitro? Jak usłużnie Piotr napisał pracują w innych warunkach . Silnik samochodowy pracuje cały czas pod obciążeniem a po drugie niech mi ktoś znajdzie silnik samolotowy o pojemności 3,5ccm i mocy 2,5 konia i kręci 35000 obrotów :D .Dla przykładu silnik samolotowy OS MAX 25LA (4,07ccm) ma moc 0,6 konia i kręci 16000 max. :P W fazie projektowania silników samochodowych jest już założenie że ma pracować na paliwie z taką i taką ilością nitro. Byro zadzwoń sobie do producentów paliw modelarski albo producentów silników na pewno ci jakieś naukowe wytłumaczenie dadzą dlaczego 25% a nie 1%.

Tytuł:
PostNapisane: So mar 25, 2006 12:25 pm 

z tym że silnik samolotowy pracuje pod mniejszymi obciażeniami nie byłbym taki pewny. Śmigło samolotowe stawia tak samo bardzo duży opór silnikowi a silnik samolotowy pracuje prawie non stop na full gazie pod bardzo duzym obciążeniem (zależne jeszcze od skoku śmigła), samochód potrzebuje mocy jednie na rozpędzenie samochodu, potem już nie potrzeba takiej mocy, chyba ze ktos lubi katować silnik wjeżdzając pod pionowe ściany :lol:
Co do tego jakie paliwo mam przyklad na silniku z Savaga 25:
mialem paliwo Model technics F1 champion 20%, bardzo kopcił, gdy silnik chwile popracował na wolnych, po dodaniu gazu zalewało go a temperatury miał już wtedy po 120stopni
gdy zalałem ten silnik paliwem Runner Time 16%, silnik pracował idealnie, temperatura była około 100 stopni, silnik miał więcej mocy i lepiej wkręcał się na obroty, nie wspomne o równej pracy.

MALOWANIE KAROSERII AEROGRAFEM!

Tytuł:
PostNapisane: So mar 25, 2006 12:46 pm 

Robert Lubina napisał(a):
z tym że silnik samolotowy pracuje pod mniejszymi obciażeniami nie byłbym taki pewny. Śmigło samolotowe stawia tak samo bardzo duży opór silnikowi a silnik samolotowy pracuje prawie non stop na full gazie pod bardzo duzym obciążeniem (zależne jeszcze od skoku śmigła), samochód potrzebuje mocy jednie na rozpędzenie samochodu, potem już nie potrzeba takiej mocy, chyba ze ktos lubi katować silnik wjeżdzając pod pionowe ściany :lol:
Co do tego jakie paliwo mam przyklad na silniku z Savaga 25:
mialem paliwo Model technics F1 champion 20%, bardzo kopcił, gdy silnik chwile popracował na wolnych, po dodaniu gazu zalewało go a temperatury miał już wtedy po 120stopni
gdy zalałem ten silnik paliwem Runner Time 16%, silnik pracował idealnie, temperatura była około 100 stopni, silnik miał więcej mocy i lepiej wkręcał się na obroty, nie wspomne o równej pracy.

a nie zauważyłeś, że F1 ma 18% oleju a RT ok 9%?
olej w paliwie pogarsza warunki spalania stąd spalenie mieszanki daje mniejsze efekty

Tytuł:
PostNapisane: So mar 25, 2006 12:49 pm 

tak samo będzie z paliwem o mniejszej zawartości nitrometanu

MALOWANIE KAROSERII AEROGRAFEM!

Tytuł:
PostNapisane: So mar 25, 2006 1:16 pm 

zgadza się, osiągi silnika będą mniejsze, ale jeździć powinien

Tytuł:
PostNapisane: So mar 25, 2006 1:48 pm 

nie... niekoniecznie...

caly czas wszyscy zapominaja o takim drobnym szczegole jak swieca...

wystarczy dobrac odpowiednia cieplote i bedzie smigac.....

dobra... skoro nikt nie chce sie przyznac czym fizycznie roznia sie silniki samolotowe od samochodowych to powiem...

pierwsza sprawa to stopien kompresji... samolotowe maja wiekszy od samochodowych.... dla tego lepiej pala na paliwach bez nitro lub z minimalnym dodatkiem... samochodowe przez to, ze maja mniejszy stopien kompresji moga osiagac wieksze predkosci obrotowe... z tym ze wymagaja paliwa z dodatkiem nitrometanu o ktorym za chwile...

dwa... samolotowe silniki maja przewaznie dlugi skok tloka...
samochodowe chodza w "kwadracie" czyli skok jest zblizony do srednicy...rowny lub krotszy... dla tego kreca sie szybciej... ale za to maja mniejszy moment obrotowy....

aby zakrecic duzym smiglem potrzebny jest wiekszy moment niz sama moc... zbyt wysokie obroty nawet nie sa wskazane bo moze to uszkodzic smiglo.... sila odsrodkowa poprostu by rozerwala...

trzy... swieca.... zarnik w samolotowych utrzymuje wieksza temperature...

w silnikach gdzie stosuje sie duze ilosci nitro swieca musi byc zimniejsza (utrzymywac nizsza temperature zarnika) zeby nie dochodzilo do przedwczesnego zaplonu.... nitrometan jest, ze tak powiem, "utleniaczem" oraz obniza temperature zaplonu.... metanol ma stosunkowo wysoki punkt zaplonu.... wiekszy od benzyny...

co do chlodzenia... mozna polemizowac ... generalnie samolotowe z racji stosowania paliw bez nitro lub z minimalnym dodatkiem, mniejszej przez to mocy i mniejszych predkosci obrotowych mniej sie grzeja... z samym chlodzeniem to roznie bywa.... jak jest mocno obudowany w kadlubie to tez trzeba zadbac o jego wentylacje.... popatrzcie tez jak wygladaja silniki helikopterowe.... te to maja dopiero ciezka robote....

jeszcze jedno..... ja nie jestem przeciwnikiem paliw z duza zawartoscia nitro... chodzi mi tylko o zachowanie zdrowego rozsadku.... i opieraniu sie na danych producenta silnika.... jesli on zaleca przypuscmy dodatek nitro w granicach 15-25% to ok.... mozemy lac paliwo 25%.... ale trzeba wziasc pod uwage to, ze jest to wartosc graniczna przy ktorej przy odpowiednim traktowaniu nie dojdzie do uszkodzenia... kombinowanie z wieksza iloscia robimy na wlasna odpowiedzialnosc... trzeba sie jednak zastanowic... czy tak naprawde jest potrzeba lania takiego paliwa... jesli jezdze pod blokiem tylko rekreacyjnie a samochod mi pali i dziala idealnie na paliwie 16% to po co przesadzac..... o to mi chodzi..... a napewno silnik podziala dluzej....

ktos tu pisal, ze jakas tam firma dopuszcza do swoich silnikow paliwa i 30 pare % i wiecej nitro... oki... tylko pewnie te silniki sa do takiego paliwa przystosowane..... wzmocnione elementy ukladu korbowo-tlokowego, mniejszy stopien sprezania..... i zaleca odpowiednia swiece

podejzewam, ze jak by ktos sobie na fabrycznych ustawienia zalal takie paliwko to tylko moglby uslyszec "Bum!".... i isc do sklepu po kolejny silnik....

inna sprawa to zawody gdzie trzeba wycisnac ile sie da.... tylko jadac na maxa na zawodach nie przejmujemy sie kosztami.... koszty sa gdzies tam na odleglym torze.... liczy sie efekt i zdobyte miejsce.... tylko modlic sie trzeba, zeby silnik nie wybuchl w czasie biegu.....

pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: So mar 25, 2006 3:03 pm 

Gr4N4c1K napisał(a):
inna sprawa to zawody gdzie trzeba wycisnac ile sie da.... tylko jadac na maxa na zawodach nie przejmujemy sie kosztami.... koszty sa gdzies tam na odleglym torze.... liczy sie efekt i zdobyte miejsce.... tylko modlic sie trzeba, zeby silnik nie wybuchl w czasie biegu.....

Trochę tej części Twojej wypowiedzi nie rozumię. Jakbyś poczytał przepisy to zobaczyłbyś, że zawartość nitrometanu w klasach modeli spalinowych jest ograniczona. Producenci silników, którzy robią je z myślą o zawodach projektują je właśnie pod takie a nie inne zawartości nitrometanu, więc nie wiem skąd to Twoje rozumowanie.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 40 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona