Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 06, 2026 7:32 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr lut 01, 2006 5:57 pm 

Tak się zastanawiam dlaczego nie stosuje sie tego rodzaju przedniego dyferencjalu w modelach off-road. Może mam skrzywienie on-road i dla mnie jest to idealne rozwiązanie , nigdy nie lubilem dyfrów. Spróbujmy zastanowić sie co daloby takie rozwiązanie.
- nie byloby przekazywania energii pomiędzy kolami w zakręcie, napęd szedlby zawsze na kolo obciążone, kolo w powietrzu nie odbieraloby energii z drugiego kola
- przy zwolnieniu gazy hamowanie odbywaloby sie tylko na tylną oś, ew. hamowanie silnikiem również
Może macie inne rozwiązanie , lub spotkaliście sie z takim dyfrem. Proszę nie mylić z lożyskiem pomiędzy mostami , jest to zupelnie co innego.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 11:40 pm 

Artur,
wydaje mi się, ale to są tylko moje rozważania na temat, model off-road jednak częściej traci przyczepność z podłożem w związku z tym przy rozwiązaniu one-way naped - tzw. skuteczny na tylną oś to zbyt mało...
wiem, że dyfer z przodu to nie jest idealne rozwiązanie - dla tego stosuje się dyf. Thorsena, czy Toresena.

Tytuł:
PostNapisane: Cz lut 02, 2006 11:45 pm 

Lekko się wtrące..

Konstuktor: Thorsen :) (chyba Jack)

Mariusz Koziorowicz

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 03, 2006 12:10 am 
-=ADA$=-

nie tHorsen, nie ma czegos takiego ( przynajmniej w tej dziedzinie) jest TorSen - (Torque Sensing - wyczuwajacy moment obrotowy) Tak dla formalnosci.

Co do One-waya wydaje mnie sie iz rozwiazanie to sie moze nie sprawdzic z paru powodow:
1. mocno zwiekszone obciazenia (skoki, nierownosci itd) moglyby prowadzic do bardzo szybkich uszkodzen takowego lozyska, jesli nie to

2. Dyfer w terenowych nie sluzy tylko zwyklemu rozdzialowi mocy, czyli w zakrecie kolo wewnetrzne ma sie krecic wolniej niz zewnetrzne, musi byc ta praca kontrolowana roznymi olejami, nawierzchnia w on-road jest zwykle dosyc jednostajna (nie liczac gumy na asfalcie), natomiast w off-road nawierzchnia moze byc wszedzie rozna, i jest bardzo istotne zeby ciagnely wszystkie kola, w wypadku kiedy jedno kolo z one-wayem trafi na sliska nawierzchnie nie bedzie przydatny.

Wlasnie dlatego stosuje sie Torseny, ktore w wypadku uslizgu dzialaja odwrotnie niz one-way - blokuja sie.

3. ostatni (chyba) punkt wydaje mi sie jest taki, ze istotne jest takze zeby wszystkie kola hamowaly.

Mozna to porownac do prowadzenia off-power stadium truckow, z napedem na tyl, sa bardzo wymagajace, poniewaz hamowanie odbywa sie tylko tylnymi kolami, oraz tylko one "pracuja razem" przez wlasnie dyfer, ktory je sprzega.

Mam nadzieje ze to dobrze wytlumaczylem, i ze sie nie myle (za bardzo :D)

*Edit: Aczkolwiek :D:D moze to doprowadzic do ciekawych wnioskow, jak wszystkie rozwojowe dyskusje, a pozatym cos sie ruszy w tym martwym ( w tym okresie) regionie forum :D
Dzieki Artur za ozywienie

Tytuł:
PostNapisane: Pt lut 03, 2006 10:47 am 

Dzięki za zainteresowanie tematem. Rzeczywiście zupelnie inne obciążenia tam panuja. To teraz pogadamy o Thorsenach. Jeżeli jest to takie dobre rozwiązanie to czemu nie jest to takie popularne. Wiem że dobry dyfer kosztuje w granicach 200 euro ale nie sądzę żeby to byla glówna przeszkoda dla zawodników z krajów bardziej zamożnych :lol:
Gdzieś , kiedyś slyszalem że podobno zabronione jest stosowanie tych dyfrów , może ktos rozwieje nasze wątpliwości.
Kiedyś staralem się zrozumieć zasadę dzialania takiego dyfra , widocznie bez macania nie jestem zrozumiec tej zasady. Zębatki , ślimaczki i to ma dzialać? :lol: Może ktoś ma taki dyferek i chcialby sie ze mną podzielić wiedzą - czyli wypożyczyć mi go do pomacania :wink: , bylbym wdzięczny. Ofna do pewnych swoich modeli dodaje takie dyfry, cena ich jest oczywiście bardzo niska - pytanie dlaczego.
Rozmawialem z zawodnikami startującymi na takich dyfrach , smar do nich kupowali z firmy Caterpillar, symbolu niestety nie byl mi w stanie podać, czeski film w rozmowie z czechem. Jakiej bazy są to smary: silikony, molibdeny, może zupelnie coś innego?
Jeszcze jedno pytanie . W jakim procencie rozdzielany jest podzial mocy w takich dyfrach, nie sądzę żeby to bylo 100% bo wówczas przy zablokowaniu jednego kola drugie nie powinno się kręcić.

Tytuł:
PostNapisane: So lut 04, 2006 12:25 am 
-=ADA$=-

Torsen, stosuje sie na w miare gladkich trasach, przy wyboistych torach, auto troche glupieje, poniewaz sam torsen "glupieje", co do zabronienia jego stosowania jest to nieprawda (pisalem do prezesa EFRY i mi napisal ze zabronione sa aktywne urzadzenia, torsen jest pasywny).
A dzialanie jego polega na tym ze spiralne zembatki rozdzielaja moment obrotowy w zaleznosci od obciazenia, poniewaz zmienia sie nacisk na ich powierzchnie, przez co moga latwiej, lub trudniej rozdzielac moment obrotowy.
Co do rozdzialu jest to taki podzial ze kolo ktore sie uslizguje, ale zachowuje kontakt z podlozem dostaje mniejszy % momentu obrotowego, natomiast kolo z wieksza przyczepnoscia (oporem) dostaje wiekszy %, w wypadku kiedy kolo znajdzie sie w powietrzu, torsen zadziala jak normalny dyfer, i przekaze caly moment na to kolo, czyli zeby torsen byl skuteczny, musi byc jakikiekolwiek obciazenie OBU kol.

Obecnie sprzedaje ofne, ale mam (jeszcze) takiego torsena, i zbadalem jego budowe (fajna) i w miare metode dzialania.

Co do smaru/oleju, sluzy on tylko i wylaczenie do smarowania, jest gesty, zeby sie trzymal powierzchni zembatek, ale "napelnienie" dyfra, czy gestosc oleju nie wplywa na prace tegoz.
Dziekuje !! :D

Tytuł:
PostNapisane: So lut 04, 2006 9:42 am 

Dzięki :lol:

Tytuł:
PostNapisane: So lut 04, 2006 11:10 pm 

IC-8T jest klasą w której najefektywniej wykorzystuje sie możliwości hamulca, to podstawowy element dla ktorego nie wprowadza sie dyfrów z łożyskami one-way. Przyczepnosc torów ofrooadowych zmusza nas do czestego hamowania w zakrętach powyżej 90 stopni. Takie jest moje zdanie, ale moge sie mylic, nie jestem specjalistą.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 06, 2006 5:01 pm 

Kontynuując dalej temat przeniesienia napędu prezentuję dyfry , które zdobyly ME 2005
http://www.bbfmodels.com/Tactyl.htm
Niestety nie znam na tyle języka angielskiego zeby doczytać w czym tkwi ich tajemnica.Z pewnością są lekkie. Coś tam jest napisane na temat regulacji, zapewne twardości ale.... nie olejami!
Cena za 3 sztuki to jedyne 360 euro :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 06, 2006 5:31 pm 

poszedłem naŁatiznęi wrzuciłem todotranslatora moze się komuś przyda:
Tactyl II Light improvements:
- Waga całkowita ogółem 108 gramów
- Bardzo mała różnica wielkości kiedykolwiek urośnij
- Silniejsze stożkowe i centralne biegi
- Nowa filiżanka łączny unbreakables trzonków
- Nowy hamulec pierścionków
- Nowe wtyczki
- Muszla Momentu obrotowego zupełnie redrawn
- Nowy 110 muszli momentu obrotowego stopnia
- Nadal więcej trakcji
- Robi samochód szybciej i łatwo do
jazda

RÓŻNICA
-Zróżnicowany Gear w się - zamknij mechaniczne działanie.
-Godny zaufania i dobrze wyprodukował.
-Długo trwałe i stałe działanie.
-Posuwając model z żadnym szarpnięciem.
-Łatwe i stałe sterowanie.
-Szybka reakcja w w górę albo w dół zmiany szybkości.
-Znacznie wyższa szybkość w krzywej.
-Najlepsze skutki mogą zostać osiągnięty instalując Tactyl II z przodu, w centrum i w tyle (z powrotem).
-Nadzwyczajny noś redukcję na oponach i na mechanicznych częściach.
-Odpowiedni dla wszystkich kierowców. Eksperci dostaną się
najwięcej z tym, początki będą miały łatwy i konkurencyjny model samochodu.

Codo ceny, a kto powiedział, że modelartwo to tanie hobby 8)

Ostatnio edytowano Pn lut 06, 2006 5:34 pm przez Michał Zieliński, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 06, 2006 5:34 pm 
-=ADA$=-

Wlasnie BBF'y sa podobna konstrukcja co Kyosho stosowalo w serii Kanai, TCD. Wyglada na to ze regulacja odbywa sie przez zmiane pierscieni ktore trzymaja zembatki, wydaje mi sie ze dziala to w ten sposob, ze te pierscienie powoduja zblizenie sie zebatek do siebie, przez co dyfer sie blokuje.
Ale nie jestem pewien, poparzednie BBF'y torsenami.
Ale wygladaja ciekawie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 06, 2006 5:37 pm 

Michal, proszę Cie :oops:
Mam dwa razy więcej lat od Ciebie, w szkole uczyli mnie ruskiego i ja móglbym pójść na latwiznę , ale TY?!
Sioruj golasie do tlumaczenia! :lol:
Ależ ta mlodziez teraz leniwa :lol:

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 06, 2006 5:37 pm 

Codo cen to jak szalec mając mugena to bardzo prosze
http://www.acehardwarehobbies.com/2.2/c ... ts_id=5549 kiedyśpytałem Adama i mówiłże to torsen,może niech on sie wypowie :D

PS. Słownik narazie jest niezawodny :twisted: Dlamnie da się zrozumiec

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 06, 2006 5:47 pm 

Jak już jesteście tak leniwi to wam to może przetłumaczę;)

Ulepszenia:

- Calkowita waga 108g
-Bardzo maly rozmiar
-Znacznie mocniejsze zebatki cetnralne jak i stozkowe-
-Nowe "kupki";) polosiek napedowych, "niezniszczalne"-
-Nowe "hamujące tarcze"(cokolwiek to znaczy)-
-Nowe wtyczki(wytłumaczenie, patrz wyżej w nawiasie:P)
-Calkowicie zmieniona jakaś osłonka/obudowa momentu obrotowego
-Nowe oslonki(patrz wyzej) o kacie 110*
-Nadal wiecej trakcji
-Powoduje, ze model jest szybszy i latwiejszy w prowadzeniu

TACTYL II: THE DIFFERENCERoznice

Zebatki dyfra maja automatyczny mechanizm blokujacy
Niezawodne i dobrze wyprodukowane
Dluga i stala zywotnosc
Latwe i stale sterowanie
Szybka reakacja przy wysokich i niskich predkosciach
Swietna predkosc w zakretach
Najlepsze efekty uzyskuje sie posiadajac ten dyfer na przodzie, w srodku i z tylu
Znaczne oszczedzanie opon i czesci mechanicznych modelu

Tyle udało mi się przetłumaczyć, nie było proste bo napisane to zostało trochę "po rusku", chyba ktoś też wpakował tekst do translatora i zamieścił na stronie.

Tytuł:
PostNapisane: Pn lut 06, 2006 6:10 pm 

Przepraszam, pomylilem się. Cana za 1 szt 178 euro! :lol:
Ależ taniocha!!!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 25 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona