Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 06, 2026 7:37 pm

Autor
PostNapisane: So gru 30, 2006 5:05 pm 

witam

kupiłem sobie używany silnik k4.6 po okolo 6 litrach , kompresja to nawet potwierdza

i problem jest następujący, że nie daje rady go wyregulować, głównie chodzi o wolne i niskie obroty

ze względy na to ze jest zimno , to silnik mam tak umiarkowanie owinięty szmatką zeby sie troche rozgrzeweał
głównym problemem jest to , ze jak juz odpale to silnik strasznie nierówno chodzi, to przygasa, to znowy wkreca sie sam na obroty (do pewnego stopnia innym problemem jest to ze jak wykrece silnik na wysokie obroty to po puszczeniu gazu silnik przewarznie zawsze gaśnie i dlatego musze mu co chwole przygazowywać .

Mam termometr i silnik ma temp okolo 100
I na ustawieniach fabrycznych nie da sie go odpalić a jak juz odpali to gasnie

i raczej nie jest to wina lewego powietrza , bo gaznik jest na silikonie, tzn jak go kupilem to tak juz bylo, a paliwo na jakim jezdzi to tornago 20% i świeca R3 ze sklepu HPI

Bardzo prosze o jakieś porady bo od 2 dni i dzisiaj krece po trochu śróbkami i dalej to samo.

http://www.rcpics.net/member/Astarrot1
SPRZEDAM rame oryginalna do Savage
GG 3374656

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: So gru 30, 2006 6:09 pm 

astarrot napisał(a):
witam

kupiłem sobie używany silnik k4.6 po okolo 6 litrach , kompresja to nawet potwierdza

i problem jest następujący, że nie daje rady go wyregulować, głównie chodzi o wolne i niskie obroty

ze względy na to ze jest zimno , to silnik mam tak umiarkowanie owinięty szmatką zeby sie troche rozgrzeweał
głównym problemem jest to , ze jak juz odpale to silnik strasznie nierówno chodzi, to przygasa, to znowy wkreca sie sam na obroty (do pewnego stopnia innym problemem jest to ze jak wykrece silnik na wysokie obroty to po puszczeniu gazu silnik przewarznie zawsze gaśnie i dlatego musze mu co chwole przygazowywać .

Mam termometr i silnik ma temp okolo 100
I na ustawieniach fabrycznych nie da sie go odpalić a jak juz odpali to gasnie

i raczej nie jest to wina lewego powietrza , bo gaznik jest na silikonie, tzn jak go kupilem to tak juz bylo, a paliwo na jakim jezdzi to tornago 20% i świeca R3 ze sklepu HPI

Bardzo prosze o jakieś porady bo od 2 dni i dzisiaj krece po trochu śróbkami i dalej to samo.

LSN (ta w przepustnicy) ustaw na gładko z kołnierzem w którym siedzi

obstawiam, że trzeba ją troche wykręcić od pozycji w jakiej jest teraz

Tytuł:
PostNapisane: So gru 30, 2006 6:46 pm 

tak tez zrobilem i nią reguluje. Silnikowi dalej zdarza sie gasnąć i nie wkręca sie od razu po otwarciu przepustnicy , tylko sie dlawi i musze mu przygazowywac zeby sie rozkręcil, ale jak juz troche zalapie obrotów to elegancko sie wkręca , temp okolo 100

Na wolnych obrotach mu obroty skaczą i czasem tak zwalnia ze gasnie.

BTW: to moje pierwsze przejście z silnika S-25 i jestem pozytwnie zdziwiony mocą K4.6, na zebach atak: 18 i odbior 48 zwija asfalt, no i są tego skutki: połamałem wachacz górny , teraz sie klei i jak tylko bedzie sprawny to dlej bede regulowal silnik

pozdrawiam

GG 3374656

Tytuł:
PostNapisane: So gru 30, 2006 7:32 pm 

astarrot napisał(a):
tak tez zrobilem i nią reguluje. Silnikowi dalej zdarza sie gasnąć i nie wkręca sie od razu po otwarciu przepustnicy , tylko sie dlawi i musze mu przygazowywac zeby sie rozkręcil, ale jak juz troche zalapie obrotów to elegancko sie wkręca , temp okolo 100

Na wolnych obrotach mu obroty skaczą i czasem tak zwalnia ze gasnie.

znaczy wykręcona za dużo, wkręć ja teraz o 1/8

stawiasz rozgrzany model na pudełku, dajesz po garze i puszczasz gaz, jak jest dobrze wyregulowany, to schodzi spokojnie z obrotów, a potem stabilnie pracuje przez conajniej 20s
jeśli po puszczeniu gazu obroty spadają i gaśnie to trzeba te iglicę wkręcić
jeśli po puszczeniu gazu obroty rosna i gaśnie to trzeba ją wykręcić
z moich doświadczeń wynika, że regulacja tą iglicą zamyka się w +/- 1/4 obrotu, no może deczko więcej.

tylko najpierw trzeba wyregulować HSN
potem na koniec jałowe, żeby kołami w powietrzu nie kręcił za bardzo

astarrot napisał(a):
BTW: to moje pierwsze przejście z silnika S-25 i jestem pozytwnie zdziwiony mocą K4.6, na zebach atak: 18 i odbior 48 zwija asfalt, no i są tego skutki: połamałem wachacz górny , teraz sie klei i jak tylko bedzie sprawny to dlej bede regulowal silnik

pozdrawiam

bo to niezły smok jest, dół ma trochę słaby, ale skrzynia to rekompensuje
IMO to najbardziej optymalny silnik jeśli chodzi o moc, instalowanie mocniejszego nie ma już większego sensu

Tytuł:
PostNapisane: Pn sty 01, 2007 11:22 pm 

witam.

Niewiem czy to może być to ale sprawdź szczelność pomiędzy głowicą a cylindrem silnika też kiedyś coś takiego miałem w silniku i za żadne skarby nie chciał się tak do końca wyregulować

Ostatnio edytowano Wt sty 02, 2007 10:41 pm przez marcinsan, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 02, 2007 12:17 am 

Jakby radiator nie był dokręcony to by sikało paliwem co kolega by napewno zauwazył...

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 02, 2007 12:24 am 

z głowicą jest wszystko OK, i dzieki poradom Toost'a udalo mi sie juz go wyregulować , ale to dalej nie jest to samo. Jak mu wciskam gaz do spodu , to tak mulowato zbiera sie na obroty jeszcze.

I teraz z HNS mam problem, bo jak dam mu but, to potrafi go przydławić na max obrotach , temp jest w granicach 110-120 (radiator owinięty szmatką) i nie wiem czy mam teraz delikatnie zubozyć mieszanke czy wzbogacić???

pozdrawiam

GG 3374656

Tytuł:
PostNapisane: Wt sty 02, 2007 1:03 am 

astarrot napisał(a):
z głowicą jest wszystko OK, i dzieki poradom Toost'a udalo mi sie juz go wyregulować , ale to dalej nie jest to samo. Jak mu wciskam gaz do spodu , to tak mulowato zbiera sie na obroty jeszcze.

I teraz z HNS mam problem, bo jak dam mu but, to potrafi go przydławić na max obrotach , temp jest w granicach 110-120 (radiator owinięty szmatką) i nie wiem czy mam teraz delikatnie zubozyć mieszanke czy wzbogacić???

pozdrawiam

wzbogacić
on się na maxie nie dławi, tylko brakuje mu paliwa
w tym silniku masz jeszcze iglice od średnich (w gaźniku, po drugiej stronie harmonijki przepustnicy), możesz ja wkręcić o 1/8
co prawda producent nei zaleca kręcenia tej iglicy, ale u mnie pomogło