Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 06, 2026 11:18 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt paź 24, 2003 7:37 am 

Lokalizacja: SAVAGE 25 ALU KOMPLET WAHACZY, PRO LINE 40, MASHER 40
Witam,za okolo 2 tygodnie dojdzie moj savage i chcialbym sie dowiedziec co musze zrobic przed 1 odpalaniem i jakie paliwo musze kupic i co do niego potrzebuje(do modelu).Czy dobre paliwo kupie w riku??Tylko rposze nie pisac ze juz bylo w innym temacie...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: So paź 25, 2003 8:31 am 
-=ADA$=-

w riku sa dobre paliwa, najlepiej kupic takie z zawartosci nitro 20%-25% i oleju 15%-18%, musisz przeczytac dokladnie instrukcje jak dotrzec silnik, i postepuj zgodnie z nia, nie spiesz sie z docieraniem, to 80% sukcesu z silnikiem. Jesli grzalka do swiec nie jest dolaczona musisz ja kupic, ale mozliwe ze jest w zestawie, jeszcze 12 baterii AA lub lepiej ladowarke i akumulatorki, kup olej do konserwacji silnika, oraz moze sie przydac jesli kupisz klej do srub, i przed pierwsza jazda wszystkie sruby ktore wchodza w metal ptraktujesz odrobina tego kleju, spalinowki bardzo wibruja, i srubki bardzo latwo sie wykrecaja.

Tytuł:
PostNapisane: So paź 25, 2003 8:39 am 

20-25% nitro na pierwsze odpalenie?? chyba cos przekreciles... Na dotarcie stosuje sie paliwka o malej zawartosci nitro...

klej do srub? pierwszo slysze... mi jakos jeszcze zadna srubka sie nie odkrecila, wiec nie wiem czy to jest konieczne...
pozdr

Tytuł:
PostNapisane: So paź 25, 2003 9:44 am 
No to moze dacie mi link do takiego paliwa na docieranie i do takiego na ktorym zawsze bede mogl jezdzic. I teraz ten klips do swiecy ten klej i termometr do glowicy bede mogl kupic w polsce??Jezeli tak to gdzie

Tytuł:
PostNapisane: So paź 25, 2003 10:18 am 

wracając jeszcze co do paliwa na jakim powinno się docierać... kilka osób mówiło mi że powinno się to robić na zwykłym paliwku, olej rycynowy z metanolem... a co do tych częsci to zabacz na riku, grzałka tam jest na pewno... choć nie wiesz co jest w zestawie więc poczekaj aż przyjdzie a potem rób jakies zakupy

Tytuł:
PostNapisane: So paź 25, 2003 11:17 am 

paliwo takie jak podadza w instrukcji .. zawsze podaja 2 jedno z mniejsza iloscia nitro i z wieksza .. na docieranie to to z mniejsza a pozniej juz obojetne zalezy czy chcesz miec wieksza moc czy nie

Tytuł:
PostNapisane: So paź 25, 2003 10:14 pm 
-=ADA$=-

nigdy nie slyszalem zeby odpalac na paliwie z mniejszym %nitro albo bez, trzeba docierac na takim na jakim sie bedzie pozniej jezdzilo!! Jestem tego bardziej niz pewny, a co do kleju do srub, to przez to ze go raz nie uzylem prawie sie pozbylem samochodu bo srubki od hamulca sie poluzowaly i nie chcial hamowac!! Ale na pewno docierac na takim na jakim sie bedzie jezdzilo, a silniki .21 i wieksze jezdza na 20%-25%

Tytuł:
PostNapisane: So paź 25, 2003 10:51 pm 

A widzisz... ja nigdy nie slyszalem zeby na duzej zawartosci nitro docierac. Widze, ze kolega bedzie musial sie na cos zdecydowac :lol: .21 na 20-25%? Jezu... przecie to rozwali te silniki... :lol: maja one sporo wiekszy stopien sprezania i jeszcze kosmiczna dawka 25% nitro... oj.. chyba ten silniczek za dlugo nie pochodzi... :lol:
*PEACE* :lol:

Tytuł:
PostNapisane: N paź 26, 2003 11:56 am 

i o to właśnie chodzi... dotarcie na paliwku bez nitro albo z małą zawartością, aby nie nadwyrężać silnika... dać mu się w spokoju dotrzeć... przecież za porządne dotarcie silnik odwdzięczy się nam duża żywotnością, a to jest najważniejsze 8)

Tytuł:
PostNapisane: N paź 26, 2003 2:22 pm 

Ja jestem za : Pawłem ... yyyyyyy kto tam jeszcze był :? .. no za tymi co daja na dotarcie mniejsza zawartośc nitro albo bez ja proponuje na dotarcie 5-10% góra

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 27, 2003 2:33 pm 
-=ADA$=-

dotarcie polega na tym zeby czesci sie dopasowaly, ale najpierw trzeba silnik nagrzewac, i wylaczac co z angielska nazywa sie heat cycling, a to jest niewykonalne jesli pozniej zamierza sie zmienic %nitro poniewaz im wiecej nitro tym cieplej silnik pracuje. To sa artykuly o tym !! Bo tego jestem pewny, bardziej uszkodzisz silnik docierajac na niskim nitro, a .21 jezdza na 20%-25%
"RC car engines are designed to run with a certain percentage of nitromethane. An engine designed to run on fuel with 20 percent nitro is configured for a certain compression ratio and a fuel/air ratio that provides ideal performanc"
Zadalem pytanie na forum co do tej rozmowy : Im having a converastion on forum in my country about fuel for break in, im telling you should break-in .21 with fuel youll use for normal running, and that should be 20%-25% nitro, and others tell me that its wrong, cause proper way is to use low, or no nitro for break-in, please tell me if im wrong or they are??
Thanks odpowiedz przesle jak tylko dostane, dla chetnych prosze link do tego postu http://www.radiocontrolzone.com/forums/ ... orumid=218 , nie chce sie popisywac, ale przeczytalem, juz bardzo wiele artykulow jak docierac silniki, na stronach i w gazetach. I to nie jest moj wymysl tylko powtarzam zdanie profesjonalistow.
Dziekuje

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 27, 2003 3:49 pm 

-=ADA$=- napisał(a):
dotarcie polega na tym zeby czesci sie dopasowaly, ale najpierw trzeba silnik nagrzewac, i wylaczac co z angielska nazywa sie heat cycling, a to jest niewykonalne jesli pozniej zamierza sie zmienic %nitro poniewaz im wiecej nitro tym cieplej silnik pracuje. To sa artykuly o tym !! Bo tego jestem pewny, bardziej uszkodzisz silnik docierajac na niskim nitro, a .21 jezdza na 20%-25%

Musze Ci powiedziec, ze jezdza nawet na 40% :wink:
Czesci sie dopasowaly? Jakie czesci? A raczej ktore?
Z tym, ze im wiecej nitro tym wieksze temperatury to ameryki nie odkryles, ale na czym, polega docieranie? Nie polega bynajmniej na ogrzewaniu silnika, bo jakby na tym to polegalo, to wszyscy by odpalali po raz pierwszy swoje silniki i dawali na maxa gazu zeby tylko jaknajmocniej rozgrzac... Tu chodzi o to, zeby go wlasnie nie grzac (oczywiscie bez przesady). Ma nie byc nagrzewany zbyt mocno i nie ma w nim wystepowac zadnych przeciazen (dlatego malo gazu).
-=ADA$=- napisał(a):
"RC car engines are designed to run with a certain percentage of nitromethane. An engine designed to run on fuel with 20 percent nitro is configured for a certain compression ratio and a fuel/air ratio that provides ideal performanc"

Mysle, ze w tym fragmencie najwazniejsze jest slowo certain. Wiadomo, ze jezeli Twoj silnik ma napisane w instrukcji 5-30%, to nie bedziemy mu dawac 1 czy 2% (wogole takie sa?). to musi sie miescic w granicach 5-30%, ale jezeli Ty docierasz swoje silniki na 30% (czyli max tego przedzialu) to nei sadze, by to byloby zbytnio zdrowe dla Twojego silnika. Wiadomo, ze nawet juz dla dotartego silnika, normalne przegrzanie (zakonczone zgasnieciem silnika) moze byc bardzo niezdrowe...
pozdro

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 27, 2003 5:14 pm 

TrEvElYaN
To jak już dostaniesz tego savage'a to powinieneś dostać instrukcję do silnika. Można ją obejrzeć "wcześniej" na :

http://www.hpiracing.com/instructions/instruct-21bb.htm
http://www.hpiracing.com/instructions/instruct-s25.htm

i tam sam zobacz ile zalecają ... he http://www.hpiracing.com/graphics/instr/21bbmanual/3.jpg

A co do "kleju" to -=ADA$=- trochę źle to napisał.Pewnie chodziło mu o "threadlockera".

Z moich doświadczeń wiem ,że ...

Te kleje do śrubek to zabezpieczenie przeciwko odkręcaniu się w skutek wibracji. Nie wiem jak się nazywają po naszemu :) ,ale są przydatne.
Jest ich bardzo dużo - używa się ich też w dużych samochodach , motocyklach , we wszystkim co ma duże vibracje podczas pracy :D .
Tu przykładowa lista dla modelarzy :
http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0004p?&I=GPMR6060
Ja używam takiego
http://www2.towerhobbies.com/cgi-bin/wti0001p?&I=LXC030
Ma konsystencję hmm jak woda? jest bardzo płynny.Czy ktoś to zrozumiał? :) Aha i kapiesz kroplę na wyczyszczony i odtłuszczony gwint, zakręcasz i zostawiasz. Po pewnym czasie płyn staje się hmm podobny do plastiku ?? Staje się twardy i wypełnia przestrzenie między gwintem(wypełnia puste miejsce) I po takiej akcji luźne śruby ,nakrętki odkręca się tak prawie tak samo. Musisz użyć tylko trochę większej siły,ale za to gdy szalejesz modelem to nakrętki powinny pozostawać na swoim miejscu.Aha działają tylko w połączeniu metal + metal . Gdy kapniesz na metalową śrubę + plastikowe hmm coś to może nastapic rozpuszczenie plastiku- to też zależy od tego jaki Thread locker się używa.

Tytuł:
PostNapisane: Pn paź 27, 2003 6:42 pm 

z tym "klejem" do srubek trzeba uwazac.. nie mozna za mocnego kupic:) ja wiem co to znaczy zgubic srubki ktore trzymaja silnik :( troche rzeczy do wymiany poszlo w moim t-maxxie przez to

Tytuł:
PostNapisane: Wt paź 28, 2003 1:10 pm 
-=ADA$=-

W czasie docierania maja sie wygladzic tlok i cylinder, i zeby to osiagnac musza sie ogrzac do temperatury operacyjnej czyli okolo 200-230 F jesli nizsza to silnik sie szybciej zuzywa z racji tego ze tlok rozszerza sie nie tak bardzo jak cylinder i bardziej trze o scianki!! I dlatego musi sie ogrzac, a faktycznie nie wolno go przeciazacd zbytnio, ale musi dotrzec do temperatury, poglad ze nie moze sie ogrzewac jest bledny, nie moze sie za duzo ogrzac tzn 270-300 F to jest za duzo!! ale musi osiagnac temperature operacyjna. A docieranie polega na tym ze silnik pracujac na srednich obrotach, przy odpowiedniej temperaturze sciera nierownosci na tloku i cylindrze i "wypluwa" je razem z olejem, poniewaz nawet jesli uzywa sie 25% nitro (jak ja-bez problemow) trzeba docierac na bogatej mieszance, i wtedy silnik nie przegrzewa sie, nie ma zbyt duzych obciazen, i ma dosyc oleju!!
A co do kleju, tak chodzilo mi thread locker, ale w sklepie ze srubami powiedziano mi ze to sie nazywa klej do srub, i najlepiej uzywac sredniego.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona