Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 06, 2026 7:56 pm

Autor
 Tytuł: Setup
PostNapisane: Pn lis 02, 2009 7:52 pm 

Mam takie pytanie. Nie ustawiam modelu zbyt często, zazwyczaj przed sezonem i raz w środku dla pewności :) Chodzi o kąty zawieszenia.
Bez sensu jak dla mnie jest kupować całego setupa, zawsze któryś z kolegów ma "wspólny" ale przydałby mi się jakiś sposób ustawiania tego w domu, na równym stole i na spokojnie :)

Więc tak, zacznijmy od opadów - jak narazie stawiam model na 2 pakietach piramidkach tak aby wahacze były przy krawędzi stołu i suwmiarką mierzę wysokość od blatu do okrągłej części sześciokąta - tak jak w setup booku napisane.

Teraz nachylenie kół (bodajże camber :)) - dotychczas suwmiarka i ustawiałem równą długość górnych wahaczy. Ale kiedyś okazało się, nie wiem jak w sumie, że każde koło w inną stronę było więc zacząłem myśleć nad czymś innym. I teraz tak, powiedzmy że neutral to 0* czyli 90*. W takim razie negatyw -2* to będzie 88* geometrycznych? +1 to 91*? O co mi chodzi, chciałem wyciąć sobie z plexi kilka trójkątów - 90*, 91, 92, 93 i tak dalej, przykładać do koła i pyk widać wszystko. No tylko nie wiem jak z tymi stopniami, ale wydaję się mieć sens.

Rozbieżność - to samo pytanie odnośnie stopni - chociaż tutaj na oponach nie da się dokładnie zmierzyć tego :) Więc długość drążków.

Czy zamiast tych wszystkich kombinacji pożyczyć na kilka dni setupa, postawić model, zrobić tabelke jaka długość drążków odpowiada jakim stopniom i tego się trzymać. No ale podobno model nie "układa" się symetrycznie (amortyzator względem wahacza np. lub wygięcie samego wahacza). I stąd te dylematy.

Jak Wy to robicie? Czy jestem w plecy kilka stów na setupa bo nie da się bez tego? :D

Pozdrawiam :)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł: Re: Setup
PostNapisane: Pn lis 02, 2009 7:58 pm 

Do kątów polecam kątomierz dedykowany , koszt to jakieś 30zł , do zbieżności też są jakieś tam machiny ale nie używałem , ja biorę model na równe płytki i ustawiam względem fug na oko , sprawdzałem swoją dokładność na set upie i nie jest najgorzej :wink:

Czerwony Samuraj

PostNapisane: Pn lis 02, 2009 8:21 pm 

OK, krótki wywiad na gg, chwila namysłu i wszystko już jasne :)
Teraz poszukam prostych fug w warsztacie :mrgreen: :)

PostNapisane: Pn lis 02, 2009 9:57 pm 

A może zrób sobie cuś takiego: http://www.rcplanet.pl/phpBB3/viewtopic ... p=881#p881

PostNapisane: Pn lis 02, 2009 10:41 pm 

do 1/10 zrobiłem sobie do ustawiania zbieżności właśnie cos takiego jak na tej fotce
z plastiku wyciąłem"wskazówki" a na tekturze narysowałem os modelu odmierzyłem odległość do kola i tak kolejno co 1mm rysowałem znacznik
ustawiona zbieżność zgadzała sie z setupem. tzn zgadzała sie bo bylo równo ustawione tak jak chcialem.

można by cos takiego zdziałać i również tym mierzyć pochylenia tylko prostopadła podziałka będzie potrzebna

FLOTA:
Hovawart Enormous Dolce Vita zwana Dolly
Napędzana na 4 kudłate Łapy
dodatkowo w zestawie kilkadziesiąt małych szpilek gryzących wszytko na swej drodze:)

PostNapisane: Wt lis 03, 2009 12:01 pm 

iiii gbardzo dobry pomysł na tej fotce....ja talie coś zrobiłem z płytek które sa przyklejone do listów "niepocztowych".
Na desce papier milimetrowy i do tego takie coś:
http://www.rojna.pl/index.php?p2167,98034-gm-przyrzad-regulacji-katow
http://www.rojna.pl/index.php?p2175,98035-gm-przyrzad-regulacji-wysokosci-podwozia

ustawiam tym każdy model. co prawda można mieć duże ale do dokładności ale jeśli przygotuje się to starannie
i dołozy serca do regulacji, efekty są naprawde fajne /a ekonomiczne rewelacyjne :D /

SKM Nowy Sącz
HPI Racing Team Polska