Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Śr cze 10, 2026 12:48 am

Autor
PostNapisane: N gru 30, 2012 12:00 pm 

Witam. Mam kilka pytań odnośnie przechowywania pakietów.
W jaki sposób dbać o pakiet NiMh oraz LiPo w momencie gdy używane są powiedzmy raz na tydzień. Czy trzeba je po jeździe rozładowywać? Czy trzeba kontrolować ich napięcie oraz pojemność w momencie kiedy leżą w szufladzie? Czy po powiedzmy kilku-kilkunastu dniach od ostatniego używania mogą się "same uszkodzić" w szufladzie?
Czy wystarczy po prostu na dzień przed jazdą je tylko naładować?
Z tego co wiem aku LiPo nie może napięcie na cele spaść poniżej 3V czyli rozumiem z tego że jednak od czasu do czasu trzeba je wpiąć pod ładowarkę i sprawdzić napięcie i ewentualnei doładować?
Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość oraz o proste wytłumaczenie "na chłopa" mojego zapytania.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sty 03, 2013 11:29 pm 

Ni-mh są bezpieczne i nie potrzebują takiej troski jak li-po. Możesz je spokojnie zostawić na ten tydzień w szufladzie i naładować przed jazdą. Jest to chyba najlepsze wykorzystanie ich pojemności.
Co do li-po jest już gorzej. tak jak napisałeś nie powinno się zejść z napięciem 3V na cele, lecz nie sądzę byś miał problem z tak niskim napięciem po tygodniu leżakowania.
Ja ładuje na maxa po jeździe i później przed jazdą doładowuje. Nie wiem czy dobrze robię ale nie miałem żadnych problemów z pakietami Turnigy. Oczywiście zawsze ładuj z balancerem.
Ewentualnie po jeździe naładuj je programem storge (jeśli taki masz) a później przed jazdą doładuj.

PostNapisane: Pt sty 04, 2013 8:55 am 

Po tygodniu nic się nie powinno stać, więc lipo możesz je naładować na max i zostawić. Jeśli miałyby leżeć dłużej to proponuję program "storage" jak kolega wyżej wspomniał.
Ja czasami zostawiam rozładowane po jeździe do 3,3v/cele i tak leżą nawet i miesiąc i też jakoś nie zauważyłem pogorszenia parametrów. Po takim rozładowaniu wchodzi 4850-4950mah w 5000mah pakiet.
Jak kiedyś miałem nimh to po jeździe zostawiałem rozładowane, ale przed każdym ładowaniem najpierw je rozładowywałem do 0,9v/cele prądem 0,1C, a dopiero później ładowałem prądem 0,5C. Niektórzy twierdzą, że można ładować 1C, ale w moim przypadku przy ładowaniu 1C pakiety robiły się bardzo gorące i wchodziło w nie znacznie mniej niż podczas ładowania 0,5C. Ładowanie takim prądem może znacznie skrócić żywotność pakietu.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N sty 06, 2013 5:38 pm 

Dzieki za odpowiedzi :)
Czyli najlepiej będzie chyba po każdej jeździe pakiety naładowac i w szufladę - chyba ;)
A jak jest z nowymi pakietami? Słyszałem że przed pierwszym użyciem najlepiej je rozładować, naładować i tak ze 3 razy - czy to prawda?
Zamierzam kupić rustlera w ktyórym jest fabrycznie NimH oraz chcę dokupić jakieś Li-Po do zestawu oraz ładowarkę imax-b6 - z tego co wiem to tam jest taki program do rozładowywania.
Niewiem czy fabrycznie nowe pakiety są naładowane tzn czy po wyjęciu z pudła można od razu jeździć. Wolę dopytać Was bo się na tym nie znam więc wybaczcie jeśli moje pytania są "głupie" ale podobno nie ma nie mądrych pytań a jak wszyscy wiemy kto pyta - nie błądzi.
W sklepuie strefahobby pojawiły się stosunkowo tanie LiPole sygnowane ich logiem - czy to jest coś warte czy lepiej jakieś pakiety typu tornado?

PostNapisane: N sty 06, 2013 6:36 pm 

Imax b6 to dobry wybór, dość tania choć jak dla mnie te wszystkie ładowarki to to samo.
Nie zapomnij że te ładowarki są zasilane napięciem 12-18V, więc musisz do niej jeszcze dokupić odpowiedni zasilacz o wystarczającej mocy.
Pakiety Ni-Mh proponował bym rozładować i naładować i tak 3 razy, czyli formatowanie. Jak kupisz b6 to tam masz taki program gdzie sam Ci rozładuje i naładuje pakiet 3 razy.
Li-po proponuje od razu naładować na max i jeździć, ponieważ one są sprzedawane jako nie w pełni naładowane ok 40%.

PostNapisane: N sty 06, 2013 9:39 pm 

A co sądzisz o tym pakiecie?
http://www.strefahobby.pl/product-pol-1 ... 0-30C.html
Czy może coś innego w podobnej cenei - lub najlepiej mniejszej ;).

PostNapisane: N sty 06, 2013 9:46 pm 

Szukaj pakietów zippy lub turnigy, one wypadają najlepiej cena/jakość.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: N sty 06, 2013 10:06 pm 

Pierwszy raz słyszę o takiej firmie jak SHIda.
Jak chcesz to za 150zł za sztukę sprzedam Ci takie:
http://allegro.pl/lipo-turnigy-nano-tec ... 49022.html
i dorzucę Buzerek.

Musisz pamiętać że te pakiety nie mają wtyczki więc musisz jeszcze sobie takową sam dolutować lub poprosić o to sprzedającego co może się wiązać z dodatkowym kosztem.