Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 06, 2026 4:29 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
 Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 07, 2006 9:42 am 

Anna Sypowicz napisał(a):

Tak to byl jego cytat. Co do karoserii to prosze dzwonic indywidualnie do Jasia bo nikt inny nie ma tu nic do powiedzenia.

[/quote]
Myślę,że nikt nie ma w żadnej kwestii nic do powiedzenia,oczywiście z wyjątkiem Pana Janka.
Np.w standarcie silniczki się rozbierało,a obok silniki z napisem 20T nie były kwestionowane(co z tego że nierozbieralne).Przepis określa 27T,ale Pan Janek udowadnia starą teorię,że przepisy są po to żeby je łamać,albo zmieniać na każde zawody.
Tą elastyczność spewnością daje mu fakt posiadania kilku danów w sportach walk wschodu.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 07, 2006 10:43 am 

Filip Zaremba napisał(a):
...Np.w standarcie silniczki się rozbierało,a obok silniki z napisem 20T nie były kwestionowane(co z tego że nierozbieralne).Przepis określa 27T,ale Pan Janek udowadnia starą teorię,że przepisy są po to żeby je łamać,albo zmieniać na każde zawody.
Tą elastyczność spewnością daje mu fakt posiadania kilku danów w sportach walk wschodu.

W DTM Standard silniki są rozbieralne i można sprawdzić w nich wirnik.
W DTM-540 można stosować silniki 20-zwojowe, m. in. Saturn 20T - tego typu konstrukcje są właśnie po to by na zawodach nie rozbierać silników.
Proszę spróbować rozebrać silnik Saturn 20T, nie uszkadzając go i sprawdzić czas, w jakim Pan to zrobił.
Z pewnością łatwo Pan się przekona czy to możliwe jest na zawodach.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 07, 2006 12:54 pm 

Panie Janku i o to mi chodzi że w DTM Standart jeżdzili zawodnicy silnikami 20 T nierozbieralnymi.To że ten silnik jest gorszy to co z tego są przepisy i tyle.Sam mi Pan powiedział ,że nie trzeba sprawdzać dwóch modeli bo mają silniki nierozbieralne i było to w DTM Standart.
Pozdrawiam

PS.Jaki będzie zapis dotyczący nadwozi,może w DTM Open- cabrio bo idzie lato.Jak trzeba to przepisy EFRA,a jak trzeba to z pod "białostockiego"nie obrażając nikogo.
Trzeba dbać nie o image,ale o autorytet sędziowski...

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 07, 2006 4:27 pm 

Filip, szczerze mówiąc to dla mnie to jest kruszenie kopii o nic.

Trzeba pochylić czoła przed Tomkiem, który na Saturnie zajął 1-sze miejsce w finale B w STD.

Czy mamy przestrzegać przepisów co do joty?
Czy chodzi raczej o uczciwą konkurencję?

Jak dla mnie to duch przepisów jest taki, żeby kontrolować i obcinać osoby, które zyskałyby dodatkową przewagę kosztem innych.

Śmieszne byłoby uznanie, że Tomek miał łatwiej z Saturnem. Po prostu dużo lepiej jeździ.

No chyba, że chodzi o czystość rasy. Ale wtedy, to wprowadźmy jedą obowiązującą budę w 2ch wariantach malowania i jeden, jedyny słuszny silnik.

Jakoś nikt nie każe wyrzucać rzeczy z modelu, żeby ważył dokładnie 1500 g. Chcę mieć więcej - mój problem. Byle nie mniej.

Jak ktoś chce mieć lepszy silnik, to jest to nieuczciwe, ale jak ktoś chce mieć gorszy silnik, albo budę - jego problem.

Tak długo, jak nie zagraża to innym na torze (szpikulce na budzie, albo inne głupie rzeczy) to co w tym złego?

W 18stkach jeżdżą różne budy i nikt nie każe im zmieniać na jeden jedyny typ...

Artur

-------------------------------------------------
Rajdy RC - Zapraszam do uczestnictwa!

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 07, 2006 4:51 pm 

To jest DTM Standart i przepisy są jednoznaczne,albo trzeba napisać lub dowolne.Można też użyć w przepisach słowa byle jakie lub wg.uznania sędziego.
Znak stop określa obowiązkowe zatrzymanie się i jest egzekfowany przez policję bezwzględnie czy coś jedzie czy nie.
Chodzi o zasadę przestrzegania przepisów i ich egzekwowania.Albo są to eliminacje do mistrzostw Polski albo niedzielne kółko różańcowe.
Może TS do opena bo jest gorszy i nikomu krzywdy nie zrobi.

PS.Saturn jest 20 T i to jest faktem.
(Przypominam i informuję niewtajemniczonych ,że pod płaszczykiem Filipa kryje się starszy Zaremba)

Ostatnio edytowano Wt mar 07, 2006 5:00 pm przez Filip Zaremba, łącznie edytowano 2 razy

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 07, 2006 4:54 pm 

byłem, było bardzo fajnie :)

wszystkie wady i zalety wymienili koledzy wyżej.. ale chę jeszcze coś dodać:

strasznie mi się podobało to co się działo na torze przed pierwszym FINAŁEM A micro standart :lol: :lol:

EDIT: foto http://www.rcauto.pl/modules/Galeria/zd ... g_0057.jpg

:) chodziło o to że sie taśma od drogiej strony lepila.. i trzeba było ją rozchodzić lol

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 07, 2006 5:11 pm 

Starszy Zaremba :) , nie zgodzę się z Tobą.

przepisy nie są po to, żeby ich przestrzegać, per se, tylko po to, żeby wspierać jakiś cel i społeczność, która te przepisy tworzy.

W tym przypadku celem i powodem przepisów jest wyrównana konkurencja.

Duch przepisów w rzeczywistości jest taki:
Silnik NIE LEPSZY NIŻ 27T
buda NIE LEPSZA NIŻ ....

i tak dalej.

przepisy nie są dla bycia przepisami. Jeśli myślisz inaczej, to jest mi przykro, może kiedyś otworzysz oczy. (jak na przykład ktoś wpadnie na pomysł, że w DTM STD samochody mają być różowe bo tak)

Znak STOP nie jest po to, żeby się go słuchać ze względu na przepisy, tylko po to, żeby użytkownikom drogi zapewnić odpowiednie bezpieczeństwo. Wykonanie polecenia znaku stop nie polega na zatrzymaniu się i natychmiastowym ruszeniu. De facto oznacza ustąp pierwszeństwa i zatrzymaj się - i nie jedź tak długo, jak ktoś inny jedzie.

Stosując analogię drogową: USTĄP PIERWSZEŃSTWA oznacza NIE JEDŹ, JEŚLI KTOŚ JEDZIE. Jeśli przy znaku ustąp pierwszeństwa zatrzymujesz się (wykonujesz polecenie znaku STOP), to nie oznacza to, że łamiesz polecenie znaku USTĄP PIERWSZEŃSTWA.

W naszym kraju są sądy, które stosują prawo, a w modelarstwie sędzia.
Jeśli sędzia powie mi, że nie mogę jeździć na danym silniku/budzie/cokolwiek to albo się obrażę, albo dostosuję dla świętego spokoju.

Na pewno nie można zarzucić komuś, kto jeździ na Saturnie, że zyskuje przewagę taktyczną.

[Off Topic]
W niektórych religiach kiedyś wprowadzono przepis mycia rąk przed posiłkiem po to, żeby ludzie się nie truli i zachowywali higienę osobistą.

Zwyczaj przetrwał i w tej chwili wyznawcy tej religii maczają opuszki palców w wodzie i są zadowoleni z siebie, że wypełnili przepis.

czy rzeczywiście o to chodzi??? :roll:
[/Off Topic]

zaprawdę powiadam wam: w przepisach jest zapisane
"Modele muszą posiadać takie detale nadwozia, jak: światła, okna, wloty powietrza, itp."
A CO TO ZNACZY ITP??? bez zachowania zdrowego rozsądku brniemy w bagno.

Artur

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 07, 2006 5:23 pm 

absolutnie Artur nie masz racji. Zgadzam sie calkowicie z Panem Zaremba. Przepisy sa wlasnie po to zeby ich przestrzegac a nie interpetwoac jak sie komu podoba. Jezeli w przepisach bedzie napisane ze mamy jezdzic na samochodach jak to ujales koloru rozowego to taki zapis moze sie nie ktorym nie podobac ale jest i trzeba go przestrzegac i kropka. Nic wiecej w tym temacie. Jak jest cos w przepisach to tak ma byc i koniec. Dzialania o ktorych mowisz beda prowadzily do calkowitego balaganu i tzw. kolezenstwa i koneksjom (znam dobrze sedziego to z nim pogadam, dopusci maja bude lub silnik i bedzie ok, przeciez on moze). I wlasnie po to tez sa przepisy zeby sedziowie nie robili co chcieli tylko rowniez ich przestrzegali. W innym przypadku to przepisami mozemy sobie d... podetrzec. Mowia wszyscy ze to jest sport. Zgadzam sie z tym calkowicie. I popatrz sobie nawet na nie dalekie podworko rajdow samochodwych czy wyscigow. Spoznisz sie, twoja sprawa, twoja strata nikt na ciebie nie bedzie czekal. Masz nie przepisowy samochod to juz po rajdzie po kontroli technicznej moga ci anulowac wynik za co? na przyklad ze kolo zamachowe w silniku jest troche za lekkie i mozesz byc przed ostatni i nikogo to nie interesuje, nie zgodne z przepisami i koniec.

II Vice mistrz Polski 2005 na asfalcie w klasie Mikro Open
Sprint 2 plus Xray M18MT

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 07, 2006 5:58 pm 

lżeszje koło zamachowe daje przewagę i się z tym zgadzam. Jeśli gość nie wykorzystał, to jego problem. DQ mu się należy.

doprecyzujcie przepisy, żeby nie można było interpretować.

ale jeśli w przepisach jest 'itp', to takie przepisy nie są wiele warte.
BTW: czy ktoś sprawdza, czy są 'wloty powietrza'? przecież wg przepisów muszą być...

Jeśli chcecie iść regulaminowo, to w przepisach jest i tak napisane, że ostatecznie sędzia podejmuje decyzję. Można się odwołać, ale tylko raz.

przepisy dla przepisów...

Tak się składa, że karoserie DTM nie są wiernymi kopiami samochodów.
Zapiszmy w takim razie, że na podwoziu ma być zamontowana bryła o współczynniku cx nie mniejszym niż X. (albo, jeszcze lepiej - równym dokładnie Y)

maczajcie dalej czubki palców i bądźcie zadowoleni z przestrzegania 'prawa'...

ja jeździłem na 27T, a obrzydliwego Dodge'a mam.
Objechał mnie Tomek na Saturnie i go za to podziwiam.

Artur

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 07, 2006 6:35 pm 
Administrator forum

Artur,
Odwołam sie tutaj do przepisów EFRA. One dopuszczają do zawodów tylko kilka kroserii z tego wiekszośc to DODGE. I mnikt sie nie pyta co i jak tylko jeździ na takich karoseriach.

Przepisy sa stworzone poto żeby ich PRZESTRZEGAĆ. Czy wydaje Ci sie że wielkość np. spojlera jest tylko po to okreżlona w przepisach żeby sobie była? Chociaż w komplecie z karoseria są one z przepisami niezgodne to zawodnicy nie dyskutuja tylko obcinają je po pierwszej kontroli która stwierdzi niezgodność.

Twój kolega objechał Cie na teoretycznie mocniejszym silniku. W przepisach jest jasno napisane 27 zwoi i kropka. Jeżeli masz inny silnik to Twój i tylko Twój problem.

A tak na marginesie: od jak dawna jeździsz? Może Twój brak rozeznania spowodowany jest brakiem doświadczenia i startów na zawodach gdzie jest przeprowadzana kontrola techniczna.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 07, 2006 6:57 pm 

Witam , może wróćmy do tematu bo chyba sie zapomnieliście - a tak pozatym to tylko polska co my od niej chcemy :?: Impreza była udana dywan fajny bo niewkręcały sie przysłowiowe kłaki:) troche widok był w rogach utrudniony ale trudno , obiad był dobry :D , następna impreza z nagrodami i tu brawa dla organizatorów i sponsorów ,troszke mało komentarzy sędziowskich która minuta i kto prowadzi chyba do tego musiałby być osobny komentator :D może wtedy wszyscy byliby zadowoleni - ogólnie fajnie . Artur - silnik saturn ma 20T i koniec w standarcie można śmigać na 27T . pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 07, 2006 7:09 pm 

Kolega ma problem z odróżnieniem znaku STOP i ustąp pierszeństwa to o czym mamy rozmawiać.
Impreza była udana i napewno organizatorom zależało na odpowiednim poziomie sportowum,a nie duchowym (tu proponuję kółko R).
Swobodną interpretację w pewnych przypadkach stosują sędziowie piłkarscy-"drukują"mecze.
Nam chodzi w więkrzości o odpowiedni poziom sportowy,żeby chociaż stanąć w cieniu Europy,a takie podejście skierowuje wasze samochody przodami na podwórko,bo co za współzawodnictwo bez zasad.
Wolna Amerykanka.
Na następnych zawodach ja (nigdy nie jeżdziłem)wystartuję TL-01 w DTM Open,napewno nikomu nie odbiorę 1 miejsca,czy taki jest tok rozumowania Kol.Artura P.
Z zawodów na zawody jest coraz lepiej i dlatego trzeba dążyć do ideału materialnego,a nie duchowego.

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 07, 2006 7:24 pm 

Marku: Zastanawiałem się, kiedy ktoś mi napisze, że nie mam doświadczenia i mam siedzieć Cicho. Gratulacje, i tak długo to trwało.
Nie jestem dzieckiem i mam swoje doświadczenie życiowe.

Starszy Zaremba:
1) Gratuluję kolejnej wypowiedzi nie na temat i ataku ad personam (...).
2) (..) [edit] zostało przeczytane, było niegrzeczne., nie ma potrzeby, żeby było dalej

Zabierzecie mi status zawodnika, to nie będę mógł pisać na tym forum.
Powinniście też dawno temu zabrać Starszemu Zarembie za łamanie netykiety. a przepraszam, zapomniałem, że Starszy Zaremba nie używa swojego loginu.

Ja mogę podyskutować o rzeczywistych zapisach w obowiązująch nas przepisach, jeśli to takie dla Was ważne. Ale niestety zasadniczo nie sprawiacie takiego wrażenia.

Liczy się pokazanie, jacy jesteście wspaniali.
nikt się nie odniósł do moich uwag na temat nieprecyzyjnych przepisów.

dalej maczajcie czubki palców, jesteście boscy.

[edit] jednak będę pisał, ale na temat

Artur

Ostatnio edytowano Wt mar 07, 2006 7:55 pm przez Artur Powałka, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 07, 2006 7:31 pm 
Administrator forum

Artur, przeczytaj mojego posta dokładnie i ze zrozumieniem. Jak znajdziesz tam cokolwiek z tego co piszesz to chyba ja nie umiem czytać.
Post był jasny i grzecznie zapytałem o Twoje doświadczenie ponieważ nie znam Cie jako zawodnika, a jeżdżę od dość dawna. Źle zrozumiałeś moje intencje jak rówież wypowiedzi Leszka Zaremby.

Marek Kusiakiewicz, RC-AUTO

Tytuł:
PostNapisane: Wt mar 07, 2006 7:45 pm 

Dziękuję za pomoc Arturowi P.za szybki kurs komp.i przy okazji witam pod nową postacią.I duchem i ciałem.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona