Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest So cze 06, 2026 7:38 pm

Autor
PostNapisane: Pt mar 29, 2013 9:25 pm 

Witam Serdecznie

Od jakiegoś czasu zabieram się do budowy modelu w skali 1:5, zafascynowała mnie ta skala bo w szkole posiadamy cztery Baje 5b i 5t. Z jazdy jest mnóstwo satysfakcji.

Jako że posiadam co tydzień dostęp na obrabiarki typu:

-tokarka CNC
-frezarka CNC
-tokarka tradycyjna
-frezarka tradycyjna
I mnóstwo akcesoriów do nich.

Postanowiłem że zbuduje własny model jednak całkowicie na metalach lekkich typu Aluminium i Duralumnium.
Nic nie będzie kupne oprócz opon, projekt powstaje by się doszkolić w dziedzinach projektowania 3D, obróbki skrawaniem jak i w sprawie obliczeń.

Długość modelu oscylować będzie w granicach 100cm i szerokości ok 45cm.

Tak więc zaczynam od projektów dziennie będę coś dodawał i miło było by słyszeć uwagi co poprawić a co zostawić.

Posiadam już piasty kół z 5 nagwintowanymi otworami M5. Piasta siedzi na 2 łożyskach 21mm 12mm 5mm.

Założenia:
Wysoki prześwit, ciężka mocna konstrukcja, 2 biegi (2 choinki skrzyni biegów z jakiegoś motorowera typu komar), zawieszenie tłumione pneumatycznie, silnik elektryczny 3fazowy który też chce sam wykonać w celu doszkolenia się.
Jako że projekt powstaje dosłownie z odpadów (odlewanie aluminium w własnym zakresie) i jego dalsza obróbka trwa długimi dniami więc nie będzie dziennie nowych części ;( Wałki napędowe i wszystkie inne części przeniesienia napędu będą hartowane na głębokość ok 2/3mm.

Zapraszam do komentowania.

Zdjęcia:
Zwrotnica tylna koła:
Obrazek

Wahacz dolny tyłu:
Obrazek

Wahacz górny tyłu:
Obrazek

Amortyzator:
Obrazek

Złożenie wahacza, zwrotnicy i kawałek tyłu ramy:
Obrazek

Nowe felgi:
Obrazek

Oto gotowe piasty koła i osie łożyska 21/12/5 obustronnie kryte gumą.

Projekt:
Obrazek
Obrazek
Wyrób:
Obrazek

Otwory wykonane na podzielnicy i wiertarce kadłubowej.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt mar 29, 2013 9:31 pm 

Wszystko ładnie, pięknie ale co to za szkoła, w której macie 4 baje ? :)
Poza kołami, to chyba jeszcze warto kupić amortyzatory :) Dyfer też będziesz sam robił ?

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt mar 29, 2013 9:37 pm 

Zespół Szkół Mechaniczno Elektrycznych w Rybniku ;)

Amortyzatory będą własnej produkcji ze względu na wagę modelu. Będą też całkowicie inaczej działać bo będą zamontowane na ramie do ramienia a od ramienia do wahacza.

Felgi będę sam robił z aluminium te badziewiaste plastiki z baji nie są zbyt mocne... Opony z Baji 5T.

Postawiłem jeden warunek - minimum plastiku.

PostNapisane: Pt mar 29, 2013 10:51 pm 

W tym hobby niektóre elementy powinny być z plastiku (nylonu), żeby przejąć energię przy uderzeniu. Mam na myśli wahacze, bo przy aluminiowych podczas uderzenia wahacz się wygnie i prawdopodobnie wyrwie mocowanie z obudowy dyfra, a plastikowy pęknie, ale mocowania nie powinien naruszyć. Polecam z RPM. Bywały już takie przypadki.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Pt mar 29, 2013 10:56 pm 

Wahacz nie będzie mocowany do dyfra, jest jedno zdjęcia które to przedstawia.

Między wahaczem a mocowaniem będą gumowo-stalowe tulejki które przejmą część uderzenia. Rama i mocowania będą tak skonstruowane aby nic nie uleciało. Strasznie jestem zrażony do plastiku, co chwile gdzieś się łamie albo robią się luzy przez które koło lata po kilka mm na stronę.

PostNapisane: So mar 30, 2013 4:26 am 

Ciezka kontrukcja nie rowna sie kontrukcji wytrzymalej w przypadku modeli rc ;) to raczej lekkie kompozyty sa najwytrzymalsze wiem cos o tym ,zrobilem odlewy alumiowych wachaczy do mojego modelu ktore sie wogole nie sprawdzily w uzytkowaniu... po pierwsze byly 3 krotnie ciezsze - 8 wachaczy 1,3kg gram w modelu ktory wazy 5 kg to spora roznica ... do tego udalo mi siepolamac ich mocowaniawykonane z aluminium ... bardo szybko powyrabialy sie w ich otworach mocujacych ( 20 -30 jazd)takze poprostu za miekkie jest alu niskiej klasy na wachacze.Moze uzyj jakiegos gatunkowego materialu?

Piasty ktore narysowales maja ramiona prawie pod katem 45 stopi wiec gorzej beda przenoscic uderzenia lepiej zrobje proste , sa strasznie wysokie do tego :/ rama jesli chceszzeby byla mocna zrob ja w ksztalcie Ceownika skierowanego brzuchem do dolu pokaze CI o co mi chodzi

viewtopic.php?f=3&t=60534&start=300

tez cos tam dlubalem i wybralem do tego moim zdaniem najlepsza platforme , zrob podobna rame skoro masz frezaki bedzie Ci latwiec zrobic to z aluminiowych profili

powiedz mi jaki typ silnika zamierzasz uzyc do tak duzego wozu zrobionego z aluminium?:) do tego alu kola :D ten model bezdie wazyc z 15 kg to zeby to ladnie jezdzilo bedziesz potrzbowal 10 kw mocy , znasz sie na produkcji silnikow? ciezko bedzie CI nawinac uzwojenie jesli tego nie robiles nigdy . wlepszych silnikach nawiniete uzwojenie jest prasowane..... outrunnera jeszcze moze i da sie zrobic .. zalezy czego oczekuejsz :)

PostNapisane: So mar 30, 2013 7:31 am 

Wahacze nie będą odlewane a spawane z rur aluminiowych w kształcie kratownicy która bardzo dobrze znosi uderzenia. Przy mocowaniach będą tulejki gumowo stalowe które nie pozwolą na wyrobienie się otworów. Dodatkowo tulejki przy ramie mają długość 8cm a nie jak w modelach wb2 miejscach po np 1cm. Akurat u mnie wahacze są ciut cięższe od plastików nie widzę zbytnio różnicy, zwrotnice są zaprojektowane z wymiarami zgadzającymi się z wymiarami zwrotnicy HPI Baja. (odległości mocować itd).

Rama to oddzielny temat i nie wiem czy będzie to kilka zgiętych płyt aluminiowych jak w przypadku Baji czy kratownica własnej produkcji, to się jeszcze zobaczy, muszę coś zaprojektować i zobaczyć jak znosi obciążenia w SE.

Silnik, chciałbym go wykonać sam, ale wiadomo jak jest z tymi elementami nie są zbyt łatwe do wykonania. Chce silnik 3 fazowy obudowa silnika i wirnik z magnesami to nie problem, problem pojawia się przy stojanie. Jak go wykonać nie mam pomysłu. Jakieś podpowiedzi? Mam dostęp do warsztatu przezwajającego silniki (teściu ;D ).

Dzisiaj trochę udoskonalę te projekty.

Co do outrunner'a jest sporo łatwiejszy w budowie bo jest lepszy dostęp do stojana ale i tak dalej mam problem jak go wykonać.