Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N cze 07, 2026 2:08 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor
PostNapisane: Cz sty 24, 2013 11:30 am 

Edit.
W zwiazku z tym, ze juz przynajmniej wiem jaki typ modelu chce kupic to zmienilem troche temat watku (zeby nie smiecic i nie zakladac nowego) :)

Witam.
To moj pierwszy post na tym forum, wiec witam wszystkich serdecznie.
Jakis czas temu naszlo mnie na kupno spalinowego modelu rc. Nie wiem czy nie za stary juz jestem na takie zabawki bo 37 roczek leci (zona oczywiscie ma ze mnie straszna beke i mowi ze mi jeszcze smoczek kupi), ale uwazam ze kazdy facet musi miec jakies swoje zabawki.
Duzo czytalem, ogladalem filmow na yt itp i wydaje mi sie ze jak dla mnie to odpowiednie bedzie auto wlasnie typu truggy w skali 1/8.
Najbardziej wizualnie podobaja mi sie wlasnie modele wymienione w tytule postu czyli http://www.hpieurope.com/kit-info.php?l ... tNo=101705 i http://www.hpieurope.com/kit-info.php?l ... tNo=106118 . Roznica w cenie to co prawda 400pln i tu wlasnie moje pytanie - czy warto?
Mam oczywiscie swiadomosc ze zaden z nich nie jest jakims super modelem, ale ktory z nich bedzie lepszy na poczatek?
Wybor taki a nie inny ze wzgledu na dostepnosc czesci do hpi i mozliwosci zmian i przerobek - co chyba najbardziej mnie interesuje bo lubie "poprawiac po fabryce" (kiedys bawilem sie troche w tuning samochodowy, car audio itp).
Napiszcie mi prosze czy sa to modele rozwojowe, czy faktycznie da sie w nich troche pogrzebac i pozmieniac, startowac w przyszlosci w jakis zawodach amatorskich (bo jezdzenie wkolo slupa pewnie szybko mi sie znudzi) i co najwazniejsze ktory z nich wybrac.
Prosze o konstruktywne odpowiedzi :)
Pozdrawiam - Tomek z Gdyni

ps. A moze jest ktos z Gdyni lub okolicy na forum kto mialby czas i ochote spotkac sie na piwko i pogadac chwile ze mna o modelach zanim kupie?

edit:
Zastanawiam sie tez nad http://www.hpieurope.com/kit-info.php?p ... 50&lang=pl bo niby jest regulacja zawieszenia i mozna troche terenu zaliczyc, ale czy ktos sie orientuje na ile wysoko mozna go podniesc? Moze byl by to model bardziej uniwersalny asfalt / lekki teren ?

Losi Micro SCT 1:24 BL
Sakura D3 BL
Vaterra Ascender - żółw błotny

chcialem dobrze - wyszlo jak zawsze :)

Ostatnio edytowano Cz lut 21, 2013 9:12 am przez siwytd, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sty 24, 2013 7:54 pm 

Witam, ciesze się, że kolejna osoba zainteresowała się tym pięknym hobby, nie pożałujesz :D
siwytd napisał(a):
Jakis czas temu naszlo mnie na kupno spalinowego modelu rc. Nie wiem czy nie za stary juz jestem na takie zabawki bo 37 roczek leci (zona oczywiscie ma ze mnie straszna beke i mowi ze mi jeszcze smoczek kupi), ale uwazam ze kazdy facet musi miec jakies swoje zabawki.

heheheh, to widzisz już plus, przynajmniej poprawia to jej humor. Zobacz konto tego gościa na YT > http://www.youtube.com/user/djmedic2008
Pokazuje on jak świetnie można się bawić dzięki temu hobby i wciągnął w to swoją rodzine, w tym i żone, a jest myśle, że w podobnym wieku, i nawet nie myśli o takich głupotach czy nie jest na to za stary, ale w stanach ludzie maja troche inne myślenie. Pokaż jej jakieś filmy w których jest jego żona to na pewno zmieni podejście do tego hobby i może ją nawet też wciągniesz ;)

siwytd napisał(a):
Duzo czytalem, ogladalem filmow na yt itp i wydaje mi sie ze jak dla mnie to odpowiednie bedzie auto wlasnie typu truggy w skali 1/8.

Lepszej decyzji nie mogłeś podjąć -to nie sarkazm
siwytd napisał(a):
Najbardziej wizualnie podobaja mi sie wlasnie modele wymienione w tytule postu czyli http://www.hpieurope.com/kit-info.php?l ... tNo=101705 i http://www.hpieurope.com/kit-info.php?l ... tNo=106118 .

HPI robi produkty w miare dobre, ale głównie do zabawy niż niezawodne modele na zawody i zarabiają podobnie jak traxxas- głównie na częściach(co to oznacza sam zapewne domyślasz )
siwytd napisał(a):
Roznica w cenie to co prawda 400pln i tu wlasnie moje pytanie - czy warto?
Mam oczywiscie swiadomosc ze zaden z nich nie jest jakims super modelem, ale ktory z nich bedzie lepszy na poczatek?

W 150% warto 8)
No i tu się akurat mylisz, HB robi modele zawodnicze, czyli te z wyższej półki(dobra jakość materiałów, wysoka niezawodność i bardzo wytrzymałe modele)
Polecam jednak kupić oddzielnie podwozie, i całą reszte samemu dobrać. Modele rtr mogą wydawać się najtańszą opcją, ale mają najtańszą elektryke, którą i tak będziesz chciał jak najszybciej wymienić. RTR to taki "półśrodek" czyli dostajesz niby wszystko co trzeba, ale jak chcesz mieć porządny i niezawodny model lepiej od razu kupić dobre serwo, silnik, aparature.
siwytd napisał(a):
Wybor taki a nie inny ze wzgledu na dostepnosc czesci do hpi i mozliwosci zmian i przerobek - co chyba najbardziej mnie interesuje bo lubie "poprawiac po fabryce" (kiedys bawilem sie troche w tuning samochodowy, car audio itp).

poprawiać po fabryce można akurat każdy model, więc tu nie masz się co martwić :)

siwytd napisał(a):
Napiszcie mi prosze czy sa to modele rozwojowe, czy faktycznie da sie w nich troche pogrzebac i pozmieniac, startowac w przyszlosci w jakis zawodach amatorskich (bo jezdzenie wkolo slupa pewnie szybko mi sie znudzi) i co najwazniejsze ktory z nich wybrac.

W sumie oba nie są złe, oba są "rozwojowe" ale HB D8T to delikatnie mówiąc model z wyższej półki w porównaniu do trophy.
Również obydwa nadają się na zawody, ale w trophy będziesz musiał "troche" zainwestować żeby był odpowiednio wytrzymały i niezawodny
(znany jest z pękających zwrotnic i sworzni)

I nie daj się omamić debilnymi opisami producentów, czy filmikami, prawdziwa wartość modelu to jakość materiałów z jakich jest zrobiony.
Więc np co z tego że model himoto ma aluminiowe wieżyczki a np. rustler vxl traxxasa plastikowe skoro te plastikowe traxxasa są wytrzymalsze? :D
Pozdro, jak masz jeszcze jakieś pyttania to pisz dowoli :P
ps i sorry za z deka długi post x)

PostNapisane: Cz sty 24, 2013 10:47 pm 

Dzieki za odpowiedz.
Tak mi sie wlasnie wydawalo ze te 400zl nie jest tak za nic :)
Nie skomentowales mojej ostatniej opcji branej pod uwage czyli tego wrc i nie wiem czy to z powodu ze nie warto go wogole brac pod uwage, czy tez moze nie masz zdania w tym temacie?
Co do truggy to niby ten trophy ma wiekszy silnik, a co za tym idzie na moj rozum powinien byc mocniejszy, a jednak polecasz mi d8s. Najgorsze ze z wygladu trophy bardziej mi sie widzi :(
Na zakup modelu w czesciach to chyba na moim etapie wiedzy w temacie rc ( a wlasciwie niewiedzy) to sie raczej niestety nie zdecyduje - a szkoda bo moze byloby warto. Ale skladanie modelu bez instrukcji i wiedzy to juz chyba za duze wyzwanie jak na poczatek. Najlepiej byloby znalezc kogos blisko mieszkajacego i zorientowanego w temacie i wtedy to faktycznie mozna sobie majac doradce usiasc przy piwie i osobno podwozie, osobno serwa itp kupowac.
Czekam na dalsze pomocne odpowiedzi i pozdrawiam

Sakura D3 BL

PostNapisane: Pt sty 25, 2013 12:07 am 

Hej.
Kupiłem 2 tygodnie temu swój pierwszy model - właśnie HPI Trophy Truggy 4.6. Jeździ super i wygląda świetnie. Owszem, serwa ma słabe i będę je wymieniał, przynajmniej serwo skrętu. Poza tym puki co trudno się do czegoś przyczepić.
I właśnie korzystając z tematu chciałbym żeby ktoś merytorycznie wyjaśnił mi kilka kwestii.
Roni92 napisał, że HPI Truggy to raczej do zabawy, a HB robi już modele zawodnicze. Dziwi mnie to trochę, ponieważ np: http://www.hotbodiesonline.com/kit.php?partNo=66785&lang=en to dokładnie to samo co Trophy Truggy, tylko że stuningowany. Wszystkie te części można dostać oddzielnie do HPI więc Siwytd możesz sobie zrobić dokładnie taki model stopniowo go polepszając.
Teraz kwestia druga - czy te HB (stuningowany HPI Trophy Truggy 4.6) to dobry model na zawody. Jeśli nie, to dlaczego???

Mówienie o wytrzymałości to często rzecz subiektywna, wydaje mi się że modele z wyższej półki są przede wszystkim lżejsze. Dlaczego jednak tak rzadko podaje się dokładne wagi poszczególnych części zamiennych czy całych modeli? Części do tak topowych modeli jak Mugen MBX6T są w sklepach praktycznie nie opisywane wagowo.
Im więcej czytam, to zaczyna mi się wydawać, że wiele opinii o modelach to marketing i powtarzane z ust do ust stereotypy. Ktoś zdobędzie mistrza polski na Losi 8th, ludzie go kupują, wydając 2000zł na samo podwozie i nikomu nie przejdzie przez gardło, że kupił coś podobnego jak Trophy Truggy tylko 2 razy drożej.

Upraszczając główne pytanie: Czy mając HPI Trophy Truggy 4.6 warto żebym go tuningował na HB Lightning Stadium 2 Pro (link wyżej)??? Będzie to dobry model zawodniczy czy nie? Proszę o konkretne odpowiedzi.
Pozdrawiam!

PostNapisane: Pt sty 25, 2013 7:45 am 

W Trophy faktycznie pierwsze co musisz wymienić, to serwo na hamulcu bo oryginalnie nie robi :( Ale cała reszta jest super. Osobiście uważam, że skoro to Twoje pierwsze auto i to nitro, to lepiej się z nim oswoić niż pakować się w koszty z doborem i składaniem modelu z części. Nasi pracownicy jeżdżą właśnie http://www.rctrax.pl/product/HPI-Trophy ... z/?id=4767 więc widzę co wymieniają - prócz serwa nic :)

PostNapisane: Pt sty 25, 2013 9:55 am 

Hmmm - to teraz to ja juz nic nie wiem.
A odnosnie tego wrc to naprawde nikt sie nie wypowie?
Cos czuje ze chyba stanie jednak na trophy, bo za te 400zl roznicy do d8s to sobie troche osprzetu kupie na poczatek. A skoro i tak mam wymieniac jakies czesci to co za roznica czy w tym czy w innym modelu? Poprawcie mnie jak sie myle :)

Sakura D3 BL

PostNapisane: Pt sty 25, 2013 10:03 am 

Tak jak pisałem ja i DenisOne, to na początek warto kupić dobre serwo http://www.rctrax.pl/product/Serwo-analogowe-z-metalowymi-trybami-58g-12-8kg-0-20s/?id=7992 i cieszyć się z modelu bo jest fajny.

PostNapisane: Pt sty 25, 2013 10:07 am 

Musisz kupić grzałkę z ładowarką, klucz do świec i butelkę do paliwa - generalnie "zestaw startowy". Potem piramidkę PLASMA, daje ona większe napięcie na serwa, przez co działają one jakieś 20-30% szybciej i mają większy uciąg. Do piramidki ładowarka. Do tego paliwo, olej After Run i akumulatorki do aparatury. Wszystko jakieś 500zł.

PostNapisane: Pt sty 25, 2013 10:26 am 

Odnosnie dodatkowych zakupow to sie juz orientowalem i tez mi tak kolo 5-6 stowek wyszlo w zaleznosci od marki paliwa, a czytajac opinie to raczej bigbang odpada :)
A co do serwa to czy odrazu je zmieniac czy najpierw troche sie poduczyc jezdzic? Bo na poczatku pewnie i tak bedzie mi sie wydawalo ze wszystko jest ok.
Tak jak pisalem - trophy bardziej mi sie podoba od d8s bo chociazby ma schowane przednie zawieszenie pod karoseria no i wiekszy silnik - a wydaje mi sie ze nie jest to bez znaczenia?
Dziekuje za odpowiedzi i jesli jeszcze was nie zameczylem to piszcie dalej bo przyswajam ta wiedze i wyciagam wnioski - a czy dobre to sie zobaczy :)

edit: Kolejne pytanie - czy takim np trophy da sie tez jezdzic zima po sniegu, czy moze ze wzgledu na niskie temperatury nie jest to wskazane dla silnika czy elektroniki?

Sakura D3 BL

PostNapisane: Pt sty 25, 2013 10:38 am 

Ja osobiście od razu nie zmieniam. Najpierw trochę pojeżdżę, to przynajmniej będę miał porównanie. Później zmienię serwo skrętu, a stare przełożę na gaz, bo jest lepsze od tego obecnego.
Szkoda, że nikt nie odnosi się szczegółowo do mojego wcześniejszego posta.

Co do śniegu - kupiłem, dotarłem wstępnie i katałem po śniegu. Dobra zabawa, model się nie zepsuje, ale szybko rdzą zachodzą niektóre elementy więc ogólnie nie polecam, bo szybko ta jego "nowość" przemija. Jeśli jednak się zdecydujesz, to pryśnij chociaż jakimś WD-40 na widoczne zębatki i końcówki wałków żeby lekko natłuścić, a po jeździe jak najszybciej wytrzyj do sucha.

PostNapisane: Pt sty 25, 2013 4:22 pm 

Dzieki za szybka odpowiedz.
Moze ktos jeszcze wypowie sie na zadane przeze mnie w tym watku pytania?
Wiadomo ile ludzi tyle opinii i lepiej wysluchac ich za duzo jak za malo :)
No i co z tymi silnikami w trophy i d8s? Nigdzie nie moge znalezc porownania parametrow a jeden to 4,6 a drugi 3,5 - pytanie tylko czy ten 3,5 w d8s nie jest lepszy i mocniejszy niz ten 4,6 w trophy skoro jak piszecie d8s jest modelem z wyzszej polki?

Sakura D3 BL

PostNapisane: Pt sty 25, 2013 5:11 pm 

siwytd napisał(a):
No i co z tymi silnikami w trophy i d8s? Nigdzie nie moge znalezc porownania parametrow a jeden to 4,6 a drugi 3,5 - pytanie tylko czy ten 3,5 w d8s nie jest lepszy i mocniejszy niz ten 4,6 w trophy skoro jak piszecie d8s jest modelem z wyzszej polki?

Zacznijmy od tego, że ten HPI to truggy, a HB to buggy, więc znacznie różnią się rozmiarami. W większym modelu masz większy silnik, ale to nie znaczy, że będzie on szybszy, bo nie liczy się moc tylko stosunek mocy do masy. Poza tym zawodnicy do truggy również wkładają silniki .21, czyli (3,5cm3), ponieważ mniej palą, a jeźdzą bardzo szybko - ilość tankowań podczas wyścigu też się liczy.

PostNapisane: Pt sty 25, 2013 5:24 pm 

Cytuj:
że ten HPI to truggy, a HB to buggy
- to chyba czegos nie rozumiem? Wydawalo mi sie ze buggy maja naped tylko na tyl a truggy 4x4? A d8s z tego co jest napisane w specyfikacji ma 4wd wlasnie - czyli to chyba jest truggy. Czy moze te nazwy zalezy od czegos innego a ja jestem w bledzie?
Gdzies tez doczytalem ze wazne sa obroty max silnika a nie tylko jego pojemnosc. Trophy ma 32000 a ten 3,5 z d8s nie moge znalesc niestety :(
Jesli pisze glupoty to mnie smialo wyprostujcie, bo po to zadaje pytania aby sie czegos dowiedziec i za konstruktywna krytyke na pewno nie "walne focha" :)
A tak w ogole to widze ze faktycznie fajnie byloby kupic cos w wersji kit i dokupic sobie silnik, serwa i aparature jaka by sie chcialo - tylko przy moim poziomie wiedzy o rc to ani nie wiedzial bym co kupic, ani jak to potem poskladac bez instrukcji. Jeszcze by mi z tego jakas maszynka do miesa wyszla :)

Sakura D3 BL

PostNapisane: Pt sty 25, 2013 5:30 pm 

Truggy to połączenie Monster TRUcka i buGGY. Jest bardziej uniwersalny i większy.
Napęd 4WD mają obydwa.

PostNapisane: Pt sty 25, 2013 6:04 pm 

siwytd napisał(a):
Cytuj:
że ten HPI to truggy, a HB to buggy
- to chyba czegos nie rozumiem? Wydawalo mi sie ze buggy maja naped tylko na tyl a truggy 4x4?

Naped nie ma znaczenia. Różnica jest w budowie. Buggy jest mniejsze, szybsze i bardziej zwinne, ale wymaga w miarę płaskiej nawierzchni (nie chodzi o asfalt, tylko o tor dla aut terenowych, ale bez dziur, tylko ze skoczniami), a truggy jest większe i pojedzie w prawie każdym terenie. Mam w domu HB D8 oraz HB Lightning Stadium (czyli pierwowzór HPI Trophy Truggy) to zrobię zdjęcie, żebyś zobaczył różnicę w rozmiarach.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 74 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna strona