Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn cze 22, 2026 5:14 am

Autor
PostNapisane: Wt wrz 13, 2005 9:04 pm 

Poszukuję silnika elektrycznego do buggy 4WD Kyosho Lazer Alpha. Buggy posiada niezależne wahacze, olejowe amory, łożyska, dwa paski napędowe, przełożenie przekładni 9:1 i koła 84mm. Regulator do 15T. Przeznaczenie modelu to jazda rekreacyjna głównie po asfalcie lub po kostce i czasami ale raczej rzadko w terenie, na zawody się nie wybieram. Obecnie w modelu jest standardowy Mabuchi 540 do tego jest już lekko zjechany. Pakiet jaki posiadam to NiCd 2400mAh. Poszukuję silnika, który doda modelowi kopa w sensie raczej większej prędkości niż przyspieszenia. O stockowych Trinity słyszałem ale może polecicie coś innego ? Co sądzicie o silnikach Venom Fireball od Rojny albo o silnikach Nosram Tornado od Rcabc ? W grę wchodzą silniki do 19 może 17T ze względu na regulator. Jeśli chodzi cenę to ceny Trinity GP3 czy Horsepower wyznacza jej górny poziom. No i kwestia szczotek oraz komutatora, dobrze byłoby aby komutator przeżył jeden sezon a szczotki byłyby do wymiany nie częściej niż raz w miesiącu (zakładając jazdę co drugi dzień po 0,5h czyli około 15h miesięcznie). Czekam (niecierpliwie :) )na wasze propozycje.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 13, 2005 9:20 pm 

Jeśli jeździsz co drugi dzień po 0.5h to zainwestuj w Trinity 17T (dobry zakup) :wink: Lub tańszy silniczek Venoma 17T :wink:

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 13, 2005 9:22 pm 

Rozważam zakup Venoma, nie ukrywam cena jest dość ciekawa, masz jakieś doświadczenia z tym silnikiem ?

Tytuł:
PostNapisane: Wt wrz 13, 2005 9:26 pm 

NIe mam, ale myślę że Venom też będzie oki, jego plus to niska cena :P

Tytuł:
PostNapisane: Śr wrz 14, 2005 7:46 pm 

No i zmieniłem silnik :-) Po nieprzespanej nocy zdecydowałem się na silnik z zakresu 23-19T. Dlaczego ? Po pierwsze akceptowalny czas jazdy na pakiecie, po drugie rzadkie wymiany szczotek, po trzecie z RC mam do czynienia zaledwie od pół roku i nie chciałbym skończyć jak młodzi chłopcy w szybkich samochodach czyli na latarni :-) Wybór pad na GM Purple Tiger 21T (akurat ten silnik był w sklepie co ułatwiło wybór). Oczywiście odbyłem już pierwszą "ostrą" jazdę i oto moje wrażenia. Samochód dostał niesamowitego kopa w porównaniu do standardowej 540-stki. Znacznej poprawie uległo zarówno przyspieszenie jak i prędkość maks. Po około dwóch minutach jazdy odkręciła się zębatka atakująca (bałem się ją mocno dokręcić aby nie zerwać gwintu). Po kolejnych pięciu minutach odkręciła się śruba przy kole. Po następnych pięciu minutach przesunął się zbyt słabo dokręcony silnik (przesunął się w stronę zębatki odbiorczej co oczywiście natychmiast usłłyszałem :-) ) Po następnych kilku minutach zaczęło brakować prądu. Ogólnie jestem pod wrażeniem, model zmienił się nie do poznania. Kolejnym krokiem będzie zakup opon na asfalt . Aha, przy gwałtownym hamowaniu model fantastycznie nurkuje :-) i staje niemal w miejscu, bez porównania ze starym silnikiem. Z moich teoretycznych (założyłem obroty maks. silnika pod obciążeniem 20tys. obr/min) wyliczeń wynika, że model obecnie uzyskuje około 36-40 km/h i na razie chyba wystarczy, teraz czas na doskonalenie techniki. W niedługim czasie pewnie zmienię zębatkę atakującą z 21T na 25-27T bo w chwili obecnej przełożenie wynosi około 9:1 i nie robi to wrażenia ani na silniku ani na reglu ani na zębatkach.