Poczytałem temat, widze linki do rcasko.pl, to się wypowiem

Jeżdże modelem TeamC TC02 EVO, czyli 2wd buggy. Napędzony jest zestawem SpeedPassion czy już zawodowa elektronika. Startuje w zawodach, w WLKP udaje mi się stawać na najwyższym stopniu podium póki co.
To po kolei, i tak wszystkie nie napisze co bym chciał, jak będziesz miał pytania to pisz PW

2WD jest tańsze od 4wd i 1/8. Prędkość maksymalna jest porównywalna, jednak 4wd jest szybsze na starcie. Kółek w MG wykręciłem ostatnio o jedno więcej niż chłopaki w 4wd więc da sie

Buggy rzeczywiście mają mniejszy prześwit niż truggy czy MT, jednak moim zdaniem łatwość prowadzenia, kontrola w zakręcie, skoki to bajka. Jeździłem HPI, Traxxas, małym Xrayem 1:18 i teraz TeamC i powiem Ci że z tego modelu jestem zadowolony najbardziej. Model jest wytrzymały, podatny na ustawienia i przede wszystkim niezbyt drogi. Obecnie na Rcasko jest promocja na KIT TC02 Evo. Od razu zaznaczam, nie są to modele w ciężki teren. Najlepiej sprawują się na torze, ale po piasku i asfalcie też nim jeżdże.
Ja wybrałem 2wd ze względów finansowych ale nie tylko. Ta klasa BARDZO uczy pokory, niepałowania gazem, płynnego przyspieszania, jazdy w zakręcie. Za 1700 spokjnie złożysz zestaw z 2wd na niezawodnej elektronice. Nie wiem czy jesteś zainteresowany więc nie podaje linków bo to dużo szukania, w razie czego pisz na PW a wszystko Ci opisze, polinkuje i pogadamy na spokojnie

Minion który Ci sie podoba jest 4wd, jednak ma ograniczone możliwości rozwoju dalszego. W 4wd zaczynałbym od T4 ale to już trochę droższa sprawa, 1700 nie starczy.
Stoke to podstawowe Buggy 1:8. Tutaj możliwość rozwoju jest większa. Stopniowo można przekształcać go do podwozia T8E (sam się na takie szykuje

). Nie wiem jak z elektroniką, do 1:8 jeszcze się nie interesowałem. Zalety tej klasy to na pewno większy prześwit, mniejsza awaryjność. Jednym słowem trzeba położyć więcej na start ale potem eksploatacja jest tańsza.
Na Twoim miejscu odpuściłbym sobie Traxxasa, HPI i inne tego typu modele. Miałem małe i duże Revo, Tophy Truggy, HSP i jeszcze Xraya M18T i zdecydowanie twierdze ze z nich wszystkich moje 2wd jest najlepsze

Mało napisałem, bo nie wiem co chcesz wiedzieć

w razie co PW dawaj, ze sklepem RCASKO mam powiedzmy stały kontakt i części zawsze są jeśli o to chodzi

mam nadzieje że coś podpowiedziałem, choć to wszystko troche ogólnie napisane. Tak jak kolega wyżej jeżeli jesteś w stanie dołożyc to 1/8 spoko, ale 2wd sporo uczy na start i ja polecam tą klase każdemu