olowaw napisał(a):
Ponieważ u mnie z angielskim jest krucho, to mam problem z rozgryzieniem funkcji, która do czego służy, poza reversami, geometrią i poziomem baterii nie mogę rozszyfrować, pozostałych funkcji.
Aparaturę, ktoś mi ustawił i obawiam się, że jak zacznę się bawić - to ją "rozkręcę". Która funkcja do czego?????.Pozdro
-D/R zakres wychyleń serwa. W tym menu masz trzy podmenu ST -sterowanie prawo-lewo, TH- gaz-hamulec, AUX- trzeci kanał na. wsteczny w Savage
Każde z tych menu ma swoje podmenu.
--Pierwsze ST ma trzy podmenu.
Pierwsze to sama wartość w %, następne to wartość poprzedzona literą L dla skrętu w lewo, trzecie z literą R dla skrętu w prawo. Pomiędy L a R przechodzisz kręcąc kołem od skrętu w prawo lub lewo.
Tu ustawiasz sobie jak mocno mają skręcać koła, żeby np. po dojściu do ogranicznika serwo dale nie ciągło bo nic to nie da, a jedynie przeciąża serwo i powoduje dodatkowy pobór prądu z akumulatorków. W pierwszej pozycji z % ustawiasz wartość ogólną dla skrętu , a w pozycjach L,R już dokładnie dla skrętu w prawo i lewo. Jest to po to, że czasami po wytrymowaniu modelu kiedy już jedzie prosto okazuje się że z powodu niedokładności wykonania , luzów , bicia opon, wyważenia, niedokładności pracy serwa itp model nie skręca jednakowo w obydwie strony, wtedy ogólne ustawienie zakresu trzeba skorygować jeszcze dokładnymi ustawieniami L,R.
--Następne TH ,to gaz H i hamulec L (przejscie przez poruszanie spustem gaz-hamulec) Tu są dwie pozycje. Ustawiasz zakres ruchu osobno dla gazu i hamulca np. żeby serwo po otwarciu przepustnicy nie ciągło dalej , albo żeby poprawić albo osłabić hamulec (przy odpowiednio mocnym serwie)
--Trzecie to AUX i ustawia się analogicznie jak TH
Kolejne menu to ARC ma dwa podmenu ST i TH.
Tu ustawiasz reakcję serwa na np. dodanie gazu (TH) . Wartości na "+" powodują że reakcja serwa jest bardziej gwałtowna i szybsza niż ruch palca na spuście gazu. Wartości na "-" powodują że reakcja jest spokojniejsza i bardziej łagodna. Wartości na"-" sprawdzają się bardzo dobrze przy jeżdzie po śniegu i lodzie albo w czasie driftu (przynajmniej w moim przypadku) gdzie trzeba łagodnie obchodzić się z gazem i skrętem.
Dalej masz menu MODEL. Są to pamięci ustawień. Możesz zaprogramować 5 pamięci np. dla pięciu modeli. Jak boisz się żeby nie skopać ustawień które masz to ustaw sobie inną pamięć modelu np.2 i możesz śmiało eksperymentować. Potem przełączysz tylko 1 bo pewnie w tej pamięci masz teraz swoje ustawienia i już masz wszystko jak do tej pory
Kolejne menu to trymery ,reversy i stan baterii, ale to pisałeś ,że masz opanowane.
Zmiany wartości dokonujesz przyciskami "+", "-"