Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 06, 2026 2:52 am

Autor
 Tytuł: Lipo Zippy 40C
PostNapisane: Pt cze 29, 2012 10:19 am 

Witam
Kupilem najmocniejsze akumulatory z serii tych Turnigo podobnych czyli Zippy 2s 5000mah 40c. Takie pakiety miały już znieść spokojnie Jammina na Mambie. Przy Bashu owszem jest spoko. Silnik minimalnie ciepły, regiel zimny pakiety takze. Jednak jak misgam po torze silnik ma około 70-80st czyli normalka, w reglu wlacza sie wentylator ale nie przegrzewa sie, jednak wszystki styki (sa to goldy 6mm!!) sa gorace, nie raz ciezko jest odpiac Baterie od Regla bo wszystko parzy. Tak samo wtyki regiel-silnik. Co do Baterii to nie sa gorace, ale sa juz odczuwalnie cieple okolo 30-40st. Ale problem jest taki, ze maja po jezdzie troche strukture galaretki, tzn ten metal w srodku staje sie dosyc plastyczny i mozna je wybrzuszac w jedna i druga strone. Mam takich baterii 4 sztuki, a smigam na dwoch na raz. Z kazdymi dzieje sie to samo. Powiedzcie mi prosze, co sie dzieje. Czy to moze byc wina regla/silnika. Rozumiem, ze taki zestaw jest wymagajacy, ale moje baterie maja 200A ciaglego pradu!!. Juz duzo lepszych pakietow na rynku nie ma, sa jakies 50c, ale to juz majatek.
Pozdrawiam, i czekam na odpowiedz.
P.S jestem teraz w Warszawie, jakby jakis mily modelarz akurat byl w Weekend na miejscu, moze moglby sie ze mna spotkac i wspolnie bysmy doszli w czym problem.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt cze 29, 2012 2:25 pm 

Sam piszesz że najbardziej grzeją się konektory, i tu raczej leży problem a nie po stronie pakietów... To normalne że Lipo robią się ciepłe po jeździe, normalne że trochę bardziej "miękkie".
Lepiej przyjrzyj się tym bulletom i wymień na solidniejsze (lepszej jakości lub np 8mm) albo popraw jakość lutów. Dobre goldy 6mm powinny spokojnie wytrzymać. Ja jeżdżę na EC5 i nigdy nie były nawet ciepłe, z tym że ja nie jeżdżę na torze.

PostNapisane: N lip 15, 2012 12:59 am 

mialem ten sam problem , generalnie jesli czesto jezdzisz i odczepiasz czasami kable miedzy silnikiem a reglem , styk na konektorach sie pogarsza ja adze ci je porządnie wyczyśic .U mie problem rozwiazalem tak ze poprostu wlutowalem troche cyny do konektora żenskiego i włozylem meski tak zeby nei lutowac kabli o po problemie;)

PostNapisane: Cz sie 23, 2012 11:19 pm 

Też kupiłem pakiety zippy 40c, z tym, że 3s, ale to bez znaczenia, i niestety, ale mam złe wieści- możesz zapomnieć, że te pakiety mają taką wydajność, zwyczajne oszustwo, grzeją się jak cholera przy jeździe, a napięcie mocno spada nawet przy niewielkim poborze prądu. Dzisiaj w jednym z tych pakietów jedno ogniwo jest kompletnie martwe.