Witam wszystkich forumowiczów .
Mam na imie Piotrek , mieszkam gdzieś tam w Posce, i od czasu do czasu składam sobie samodzielnie dużę modele autek RC .
Modele sklepowe raczej mnie nie interesują.
Frajdą dla mnie jest właśnie samo składanie,dopieranie cześći ,spasowanie ,przerabianie no i oczywisćie radość końcowa podczas zabawy.
Ostatnim moim projektem , był bezsczotkowy monster truck na sztywnych mostach z napędem 4x4 o wymiarach kapkę wiekszych niż Baja.
Auto sprzedałem.
Kilka tygodni temu zdecydowałem ,że zaczynam nowy projekt.
Tym razem chcę złożyć coś w stylu 4x4 offroad buggy ,który bedzie w stanie pojechać min 50km/h, coś tam skoczyć , i nie bedzie nie przewidywalny w prowadzeniu.
Wiekszość podzespołów mam juz w domu. Pare wciąż w tranzycie z Chin
Dodam jeszcze śe wstepne obliczenia ,wskazują na nastepujące parametry:
Dł: ok. 105-110cm
Szer:ok. 67-70cm
Wys. ok. 40-50cm (najwieksza nie wiadoma .Zależy od klatki jaką zrobie)
Rozstaw kół :75-77cm
Silnik :30 cc (himoto megap) po tuningu. Customowy wydech, przerobiony gażnik ,wydajniejszy filtr itp.
Serwa skrętu: 2x62kg przy 7.2V.
Koła : RC4WD Interco super swampers TLS booger w rozmiarze: 25 x 14,5cm. Waga 1100g.
Dyfry,zawias,amortyzatory itd. Wszystkie części są aluminiowe i pochodzą również z himoto megap mt.
Podwozie: Aluminium 5051 wycinane laserowo. Projekt juz leży. Czekam na materiał.
Drive train: Standart wałek 3 x 170mm . Do przodu podany za pośrednictwem przełączki (nie wiem jak sie to fachowo nazywa,kupionej w usa), takżę żadnego lipnie przedłużanego dogbon'a.
Zasilanie: Prawdopodobnie 2 x 7.2V 5000 mah pakiet Nimh.
Aparatura: FlySky FS-GT2B zasilana Li-Polem ( z tego względu wybrałem).
Wstepne obliczenia wagi ,ostrożnie szacuje na 18 do 20kg w pełni gotowy do jazdy.
Kilka innych ***** ,jak bak paliwa,serwo gazu/hamulca,śrubki ,filtr,itp itd również z dawcy - himoto megap mt.
Jak widać, model bedzie dość spory (chyba nie ma większego na rynku komercyjnym).
Wiekszosć cześci juz mam , jednakżę napotkałem problem ,z którym wiedziałem że bedę musiał sie zmierzyć i nie bedzie to zapewne rzecz prosta .
Mianowice , zamówiłem z premedytacją wymienione wyżej oponki ze sklepu RC4WD,jako ze wiekszych opon do medelu RC na świecie nie uraczycie, wiedząc żę z racji ich szerokośći (przypomne dokłądnie 147mm) ekstremalnie cieżko bedzie znależć odpowiednio wytrzymałe , mocne i mające max 1/2 offset felgi.
To,że bedzie konieczność kupna dwuch takich kompletów ,ciecią ,klejenia i dopasowywania wiedziałem od razu.
Z tym że, nie zdawałem sobie sprawy, że bedzie az tak cieżko znależć felgi 3.8 cala ,z hexem 23-24mm.
Felgi muszą być bardzo wytrzymałe .
Oczywiscie ,RC4WD oferuje felgi aluminiowe do tych opon, z tym że ich cena to 250$.
Doliczając do tego transport i cło wyszłoby zapewne coś koło 400 dolców.
To byłaby juz przesada. Za same opony dałem w sumie 1800 złoty.
Nie wspominając już nawet o tym,że nie które ich produkty mają wątpliwą jakość (o czym sam sie przekonałem pare razy), więc nie jestem pewien ,czy felgi poprostu by sie nie wygieły przy jakimś skoku .
Bezsensownym dla mnie bedzie kupno felg , i ewentualne stwierdzenie ''są za delikatne, nie nadają sie'', ponieważ bedzie to strata kasy. Takich felg nigdzie nie potem nie użyje, i bedą po prostu zalegać u mnie gdzieś w kącie.
Nie ukrywam również , że felgi są dla mnie tematem najmniej zgłębionym .
Wujek google oczywiscie jest jak zawsze bardzo pomocny, ale wolałbym skonsultować swoje spostrzeżenia z Waszą opinią.
I właśnie z prośbą o pomoc odnośnie felg zwracam sie do Was szanowni forumowicze .
Czy ktoś może polecić bardzo wytrzymałe felgi w rozmiarze 3.8 cala ( 97mm, w usa nazywają sie również serią 40 ) z hexem najlepiej 23mm i w miare dużym offsetem?
Ewentualnie ,jakim sposobem moge standardowe felgi (np. z summita) wzmocnić na tyle, żeby wytrzymały przeciązenia i mase kół ?
Jakaś żywica, masy epoksydowe ?
Wszelkie sugestie na temat projektu są oczywiscie również mile widziane
Wkleiłbym kilka fotek przymiarki (na razie z podwoziem z megapa ) ,ale nie widze w tym momencie takiej możliwośći .
Być może ,jestem za świeży na forum?
I dont know
Z góry dzieki za podpowiedzi.