Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 06, 2026 1:22 am

Autor
PostNapisane: Śr mar 12, 2014 3:44 pm 

Witam wszystkich serdecznie jestem świeżym pasjonatem modelarstwa posiadam 3 samochody :) wszystkie elektryki pierwszy model to tamiya stadium raider wszystko standardowe i oryginalne silnik 540 27t oraz regulator teu-101bk, model dt-02 super fighter rowniez standard regulator teu-101bk i silnik 540 27t, oraz reely rhino 2, moje pytanie i prośba o pomoc.
Modele służą mi do zabawy przed domem na ogrodzie i czasem pojechac na tor( choc jeszcze nigdy nie było czasu), nie zawodniczo, lecz chce żeby nie dużym nakładem finansowym troszke je przyśpieszyc, planowałem zakup silników tamiya super stock tz rz lub bz( lecz nigdzie w polsce ich nie mogę dostac jedynie zakup na ebay czego sie troche obawiam), moje pytanie gdyż czytałem żę standardowy regulator wytrzyma takie silniki, lecz czy jest to napewno prawda.
Jakie najmocniejsze silniki można włożyć do tych modeli, i jakie silniki warto włożyc do offroad ?
Chce by byly zrywne i prędkość też była odpowiednia,
Co muszę wymienic ewentualnie prócz regulatorów?
Mysłałem nad jakimiś zestawem bezszczotkowym lecz czy ma sens do takich modeli to wkładac?
Co myślicie państwo o reely rhino 2?
Posiadam pakiety nimh 7,2v od 2000-3600
oraz nowy jeszcze nie uzywany lipo 7,4v 3700 20c (nowy gdyż nie mam jeszcze regla pod lipo)
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. Pozdrawiam serdecznie

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz mar 13, 2014 7:44 pm 

Co do rhino to jak każdy pisze na tym forum to jest najniższa półka, miałem ten model trochę czasu, musiałbyś jeszcze dopisać jakie masz w nim bebechy (np. czy dyfer stożkowy czy kulkowy, wieżyczki alu czy plastik, czy są wanienki, odbiór plastik czy stal)
minusy: dyfry kulkowe to porażka przy dobrej bezszczotce (chociaż słyszałem że stożkowe też padają), plastikowe wieżyczki szybko pękają,
plusy: stalowa zębatka nie do zajechania, cvd na przodzie, dobre wanienki na aku
Ogólnie model ten to jeden z najtańszych więc się nie dziwię, ale w porównaniu do innych z tej półki to ma regulowane kąty pochylenia zbieżnośći itp, łożyskowany i alu płyta. W dużej mierze to zależy jeszcze z jakim wyposażeniem (alu/stal vs plastiki)
Jeśli chciałbyś pchać na siłę bezszczotkę do tych modeli to jakąś słabą (30-45Amperów)

Reely Carbon Fighter BL 1:10
inne: Ansmann Carson Jamara Kyosho Reely TeamC Traxxas Tamiya

PostNapisane: So mar 15, 2014 12:13 am 

Ja w TL-01 z regulatorem TEU 101bk jeżdżę na silnikach 19-sto zwojowych: orion element, reedy quad mag, trinity chameleon 2, team scream oraz na 20-sto zwojowym saturnie. Mam dwie TL-ki i obie mają standardowe białe zębatki i zębatkę 19t na silniku. Do regulatorów mam doklejone radiatorki. Zazwyczaj wyjeżdżam trzy pakiety pod rząd z przerwą tylko na ich wymianę i regulator nigdy nie robi się gorący ani nigdy nie doszło do odcięcia termicznego chociaż często schowany jest pod szczelną osłoną gdy śmigam po mokrym lub zakurzonym terenie. Szczególnie Trinity chameleon 2 ma fajne odejście i nawet na gumowych oponkach na asfalcie fajnie bokiem lata. W porównaniu do blaszaka 27t różnica jest kolosalna. Tamiya rz 23t był bardzo prądożerny i strasznie się grzał, podobnie jak Sport Tuned nie miały takiego kopa i regulator przy nich też był gorący.
Podsumowując: TEU 101bk spokojnie obsługuje silniki 19x1 i 19x2. Z łatwiej dostępnych to polecam Saturn 20t ale to jednorazówka.

PostNapisane: So mar 15, 2014 9:57 pm 

Jesli chodzi o reely rhino2 to nawet szczerze mówiac go nie rozbierałem jest nowy nigdy nie używany, kupilem okazyjnie 2 modele rhino i dt02 w dobrych pieniązkach wiec sie nie zastanawialem, to pewnie standardowy model bo to goła baza, s silnikiem szczotkowym, wiec nie wiem czy ma sens go tuningowac dalej,
Jesli chodzi o silniki rz i tz slyszalem ze sie grzeja, ale maja duzo mocy myslalem nad nimi to czy ktos może mi doradzić jakis dobre silniki do tych modeli czyli tl-01 stadium raider, dt-02 super fighter i do rhino,?

pytanie 2 co myślicie o tych regulatorach HOBBYKING X-45A , NOSRAM 93471, Regulator LRP A.I. Runner V2,
lub jaki inny i niedrogi regulator do tych modeli do ok 100zł i jaki silnik do tego aby ladnie jezdzilo moment obrotowy i troszke wieksza prędkość ? pozdrawiam i dziekuje za pomoc

PostNapisane: So mar 15, 2014 10:01 pm 

Ja miałem kiedyś super stock BZ i fajnie chodził.
Jak masz zamiar wydać 100zł na silnik i 100zł na regiel, to może lepiej jakąś budżetową bezszczotkę ?

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: So mar 15, 2014 10:41 pm 

Wlasnie ale czy ma sens ładowac do nich bezszczotke? mysłalem o jakims mocniejszym silniku do tl01 i dt02 i ewentualnie bezszczotke do rhino2 ale sam juz nie wiem, jaki silnik jaki regulator polecacie szczotkowy i bezszczotkowy?
Ile zwojów najlepiej w bezszczotce i szczotce w tego typu modelach i ktory z tych co wymienilem

PostNapisane: N mar 16, 2014 7:51 pm 

Napiszę odnośnie TL-ki bo znam ten model na wylot. Jeżeli chcesz aby pochodziła długo to bezszczotkę do niej odradzam bo się szybko rozklekota. Zresztą nie jest to zbyt precyzyjny i łatwy model w prowadzeniu a przy wyższych prędkościach będzie raczej trudny do opanowania. Na twoim miejscu pozostał bym przy regulatorze TEU-101BK i dokupił jakiś mocniejszy silnik max do 19 zwoi i to w tym modelu w zupełności wystarczy. Po przesiadce z silnika 27t będziesz odczuwał sporą różnicę mocy i szybkości.

PostNapisane: N mar 16, 2014 10:58 pm 

Jaki silnik więć proponujesz tutaj do teu-101bk?tamiya? czy cos innego? zastanawiam sie czy nie kupic prosto z Japonii przez ebay nie sa drogie a przypuszczam że efekt bedzie widziałem kilka filmów na youtube, jak sobie radzą tz rz i bz w modelach off road, tylko boje sie o regulator zebatki juz mam 18 i 19 na wymiane, lecz mysle nad silnikiem jaki która zębatke proponujesz przy zmianie silnika dziekuje za pomoc

PostNapisane: Pn mar 17, 2014 12:43 am 

Zębatka 18t nie podejdzie do TL-ki bez odpowiedniej przekładki, pozostają jedynie 19,21 i 23. Dla mocniejszego silnika proponuję 19t aby bardziej nie obciążać regulatora. Najlepiej kup sobie zębatkę stalową bo aluminiowe to zjada w oczach a moje tl-ki na stalowych chodzą już około trzech lat i praktycznie brak śladów zużycia. Silnik jakiś maksymalnie 19 zwojowy z wymienianymi szczotkami z tych które podałem w pierwszym poście: Epic, Trinity, Team Orion, reedy, Team Scream. Można tanio taki wychaczyć na angielskim ebayu. Ja ostatnio kupiłem cztery silniczki w bdb stanie za 10 funtów. Tamiyowskie silniki tz,rz,bz też są bardzo mocne. Teu-101bk powinien spokojnie je obsłużyć.

PostNapisane: Pn mar 17, 2014 10:06 am 

Dziekuje za pomoc, jeszcze jedno pytanie który z tych regulatorów jest najlepszy i najbardziej wart zapłaty w granicach 100zl
lrp AI Runner Reverse V2.0
NOSRAM 93471 International Power
HobbyKing X-Car 45A