Temat dotyczy Mini Recona.
Wymieniłem regiel ostatnio, gdy coś źle podłączyłem wcześniejszy pod kartę , jako zasilanie do programowania regla w Savku Xs. Ale do rzeczy...
Regiel wymieniłem na jakąś używkę i od tamtej pory , same problemy.
1) Aby silnik kręcił w dobra stronę, musialem podpiąć się czarnym z silnika z czerwonym w reglu - dziwne...ale nieby działa teraz.
2) Serwo zaczęło szwankować, bzyczało, zacinalo sie i strasznie sie grzało. Myślę - uszkodzone- rozkręcilem, ale nic nie dalem rady zrobić. Kupiłem więc nowe - takie samo. Podłączyłem i najpierw było oki.
Skręciłem wszystko i ...znów to samo. serwo sie grzeje tak mocno, że aż płyta podłogowa piecze w łapy!

Co jakiś czas sie blokuje , tzn pozostaje w pozycji wyhylonej do końca w lewo i ani rusz. Najciekawsze jest dziwna reakcja serwa. Np, samo sie wychyla w lewo, ja dociskam palcami obudowe serw, to wraca do neutrum (WTF??)
Tak posiedziałem wczoraj, pokminiłem, ocb i w sumie nie bardzo wiem , do końca. Później zacząłem szukać innych przyczyn niż problem z serwem (bo przeca nowe, a i wcześniejsze, niby dobre było, a objaw podobny - przypadek?? nie mozliwe , że to problem z serwem).
Zacząłem przełączać wtyki na odbiorniku i , co ciekawe, gdy dalem serwo tam gdzie regiel wchodził, wówczas wiadomo, sterowanie kołami robił cyngiel, ale SERWO DZIAŁA DOBRZE! . jak dałem regiel tam gdzie serwo, to koło robiło za gaz, ale w sumie , nie zauważyłem problemu na gazie.
O co może chodzić??
Otworzyłem odbiornik, w środku troszkę piasku było, wysypałem, podłaczyłem na "otwartym sercu" i niestety, gdy serwo wchodzi we właściwy kanał - głupieje
Jak myślicie, co siadło? IMO jakis problem z odbiornikiem , ale pewności nie mam. Rozważam 2 opcje, by miec pewność:
1) Podłłączyć sie zerwem pod odbiornik w savku lub RC8T i zobacze jak tam chodzi, ew. inne serwo podpiąć pod odbiornik w Reconie i zobaczę, czy kazde głupieje.
2) pomiar napięcia na trefnym kanale w odbiorniku Recona, by zobaczyć , co tam się dzieje - choć wątpię , że pomoze.
BO raczej inna przyczyna nie wchodzi w grę , nie?