Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 06, 2026 2:31 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor
PostNapisane: Pt sie 24, 2012 11:21 am 

Witam. Za dwa tygodnie mam zamiar kupić HPI Trophy Truggy 4.6 RTR :)
Z modelem biorę Zestaw startowy HPI RACING i oczywiście Akumulatorki do nadajnik i odbiornika i tu teraz moje pytanie.
Jakie kupić akumulatorki i jaką ładowarkę do nich? Chciałbym dodać że za jakiś miesiąc zamierzam się także stać posiadaczem HPI Sprint 2 Flux więc fajnie by był kupić jakiś dobry zestaw akumulatorków żeby mieć już na dwa zestawy:)

Jestem w stanie wydać więcej na akumulatorki i ładowarkę bo wiadomo, że jest to niezbędne a jest to raczej zakup jednorazowy.

A więc do Truggy potrzebuję Kostkę do odbiornika np. PLAZMA 6V 1600mAh Ni-Mh HPI. Czy jest sens kupować coś lepszego? Na ile starcza taka kostka w pełni naładowana? I oczywiście jaką ładowarkę do niej kupić?

Drugie co muszę kupić to AA do nadajnika i teraz moje pytanie czy do aparatur HPI lub też w przyszłości lepszych (bo zamierzam taką nabyć) można włożyć cały pakiet czy trzeba kupować te pojedyncze AA? No i oczywiście jaką ładowarkę do tego?

Wiadomo, że jak kupię HPI Sprint 2 i będę posiadał dwa modele to potrzebny mi będzie tylko jeden zestaw akumulatorków do aparatury ale będę musiał kupić dobry pakiet do auta. Tym pakietem zajmiemy się za miesiąc ale przy kupnie Truggy mogę od razu kupić Dobrą Ładowarkę dzięki której będę mógł podładować Pakiet ze Sprinta:)

A więc Czy kupując taką porządną ładowarkę za 200/300zł będę mógł podładować Wszystkie Akumulatorki, Pakiety, Kostki które wymieniłem wyżej?
Jeśli nie to napiszcie jakich ładowarek potrzebuję i jakie najlepiej akumulatorki kupić (pomijając te główne do Sprinta).

Z góry dzięki za odpowiedź :)

http://www.youtube.com/Dantekasumi

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 11:45 am 

Wystarczy Ci jedna ładowarka. Ja do ładowania wszystkich pakietów używam Imax B6. Jeśli chodzi o aparaturę to ja przerobiłem swoją tak, żeby dało się używać pakietu lipo 3S zamiast 8 "paluszków".

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 12:16 pm 

Lipo w nadajniku warto używać bo jest lżejsze, ale jeśli nadajnik nie ma monitorowania napięcia to robi się to dość kłopotliwe.
Ja jeśli już używam aku AA to Eneloop 2000mah a ładowarka do nich to BC-700 - z tym że nie jest to konieczne, accucel-6/imax b6 naładuje wszystkie akumulatory nicd/nimh/lipo/life a nawet kwasowe.

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 12:27 pm 

Do pakietów dedykowanych do modeli nitro, jak i do podwozi elektrycznych zasilanych pakietami nimh 7,2V lub LiPo 2S 7,4 spokojnie wystarczy Ci łądowarka 50W z wbudowanym balanserem pokroju Imax B6 lub Accucel. Te ładowarki sa w cenach ok 150zł.
Pakiety do nitro jak i do elektryka taka ładowarka naładuje Ci w ciagu godziny. Chodzi o toi, że pakietów nimh raczej nie powinno się łądowac prądami wyższymi niż 1C, co w przypadku pakietu 1600mah daje prąd 1,6A. Jeśli do sprinta będziesz miał pakiet ok 5000mah, tez spokojnie naładujesz go prądem 5A za pomocą takich ładowarek.
Lepsze, szybsze ładowarki 200W z prądem ładowania np 10A przydadza się w momencie kiedy będziemy ładować pakiety 4S, których uzywamy w elektrykach 1/8.
Ja do apartury uzywam tylko i wyłącznie baterii Duraccel, apartaura ciagnie dośc mało prądu, tym bardziej jesli to aparatura bez wysietlacza, wiec wymineiac ich za często nie trzeba, 1/2x na sezon

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 2:14 pm 

Marek Kiełbusiewicz

Do Sprinta chciałbym coś takiego PLAZMA 7.4V 5300mAh Li-Pol 30C HPI. A z czasem kupić nawet ze dwa czy 3:)
Piszesz że przy większych modelach elektrycznych dobra jest 200W ładowarka a jakbym taką kupił i ładował w/w akumulator? Bo chyba takie ładowarki mają regulację napięcia to taki akumulator nie naładuje się szybciej?
Piszesz o pakietach nimh a lipo nie są lepsze? Które lepiej wybrać? Do Truggy i Sprinta?

tmielcarz
MasterB

Dzięki za info:)

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 2:48 pm 

Poczytaj o technologii LiPo. Pakiety ładują się stałym prądem do osiągnięcia 4.2v na celę a następnie stałym napięciem i malejącym prądem.
Standardową praktyką jest ładowanie prądem 1C, co pozwala na naładowanie akumulatora w nieco ponad godzinę. Możesz kupić najlepszą ładowarkę na jaką Cię stać, będzie bardziej przyszłościowa. Ale nie przyspieszy to ładowania akumulatorów 2s, no chyba że będziesz ładował prądem większym niż zalecany.
Do sprinta wziąłbym raczej Turnigy 40c w twardej obudowie. Na HK możesz kupić 3 razem przesyłką w cenie jednego od HPI i jeszcze zostanie reszta na browar...
Do truggy chyba piramidka nimh (albo life) będzie najlepsza, ale lepiej niech się wypowie ktoś jeszcze bo dawno się nie bawiłem spalinkami

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 3:09 pm 

współczynnik C odnosi się do pojemności pakietu i określa nam dozwolony prąd ładowania lub maksymalny prąd rozładowania pakietu.
Na pakiecie masz, a zasadzie powinno być określone, jakim maksymalnie prądem możesz pakiet ładować (ile C)
Jeśli masz pakiet 4000mah 30C, oznacza, że jest w stanie oddać 120A
Jeśli na tym samym pakiecie masz określony maksymalny prąd ładowania 1C to znaczy, że możesz go ładować maksymalnie prądem 4A.

Standardowe pakiety LiPo można ładować prądem 1C, lepsze 2C, najlepsze kosztujące po 600zł/szt można ładować prądami 5C/10C.
Pakiety Nimh powinniśmy ładować prądami 0.5C/1C, więc jeśli kupisz piramidkę nimh 1600 i choćbyś miał ładowarkę, która ładuje prądem 20A, to i tak nie naładujesz tego pakietu większym prądem niż 1c, czyli 1,6A. Oczywiście w awaryjnych sytuacjach możesz taki pakiet naładować nawet w 15 min, ale jest to nie wskazane, a do takiego szybkiego ładowania starczy ci nawet Imax B6. Wrzucisz mu 4,5A i w 20 min naładujesz pakiet, tylko, czy przeżyje takie ładowanie to już inna kwestia.

W droższych ładowarkach jest duży wybór, jeśli chcesz ładować szeregowo np. 3 pakiety 2S jednocześnie to jak najbardziej przyda się ładowarka 200W i odpowiedni zasilacz do tego, no i adapter do balansera, żeby móc takie trzy pakiety podpiąć.

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 3:24 pm 

Chodzi Ci o taki pakiet tak? Turnigy 5000mAh 40C 7.4V Lipo Hard Case - pakiet akumulator LiPo
A jak to się ma do pakietów HPI? Czy w HPI płaci się za naklejkę że są takie drogie czy są po prostu lepsze?
Porównywał ktoś kiedyś Turnigy 5000mAh 40C z PLAZMA 7.4V 5300mAh Li-Pol 30C ?

"wydajność prądowa - oznaczona literą C. Określa ona maksymalne natężenia prądu, który można pobierać z akumulatora" To znaczy że z 40C można pobrać więcej niż z 30C no ale co to znaczy że pobrać więcej? Model dłużej jeździ?

Znalazłem też coś takiego http://www.rc-team.pl/model-drivers-lip ... 20062.html 4S 50C to chyba dobry pakiet?

Marek Kiełbusiewicz

No rozumiem:) Wiadomo na zawody nie śmigam więc jakaś Mega Ładowara nie jest mi potrzebna i 3pakietów na raz ładować nie muszę:)
Teraz tak czytam i do ładowarki trzeba zakupić zasilacz myślałem że to 300zł za ładowarkę to będzie już komplet:P
Może doradzilibyście mi jakąś ładowarkę kompletną z okablowanie i zasilaczem to 300zł? Albo chociaż firmy jakiej mam szukać.
No i jeszcze pytanie czy w takich ładowarkach naładuję AA? Bo w żądnej z ładowarek nie ma takiego wejścia...

Czemu np Pakiet Turnigy 5000mAh 20C 7.4V Lipo Hard Case kosztuje 160zł a Turnigy 5200mAh 30C 7.4V Lipo Hard Case kosztuje 150zł? hehe nie do końca kapuję....

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 3:41 pm 

Prąd z pakietu pobiera napęd. Silnik wraz z regulator maja określny prąd jaki pobierają np., 30/40/60/90/120A itd.
Różnica między nimh, a Lipo jest taka, że te pierwsze oddają w porywach 5/10C, Lipo 30/40/50c wzwyż.
Jeśli nie zapewni odpowiedniego pakietu do napędu jaki mamy w podwoziu, to
Pakiet będzie się grzać
Szybko nam napuchnie
No i napęd będzie nam przerywać gdy dodamy np. dużo gazu, albo będziemy hamować

Co do Plazmy, to jeszcze nie widziałem u nikogo tych pakietów. Zadecydowana większość jeździ na Turnigy, Orion, Polyquest, Tornado i jeszcze parę innych firm.

Na czas jazdy głównie ma wpływ pojemnośc pakietu. Oczywiście Lipo działa duzo dłużej i sprawniej od nimh, a wydajnośc prądowa jest prawie niezmieniona do momentu odcięcia.

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 3:45 pm 

Marek Kiełbusiewicz napisał(a):
a wydajnośc prądowa jest prawie niezmieniona do momentu odcięcia.

Co to oznacza? Bo nie rozumiem tego sformułowania...

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 3:56 pm 

Masz power w modelu do konca a na nimha caly czas spada napiecie i model z min na min jezdzi slabiej :(

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 4:59 pm 

Aha no czyli tylko i wyłącznie lipo:):P

A więc na razie wiem Tyle że do Truggy Nitro starczy mi HPI Plazma 6.0V 1600mAh Nimh Receiver Pack innych niestety nie mogę znaleźć.
Do nadajnika wystarczą chyba PLAZMA 1.2V 2700mAh NiMh AA HPI.

Na stronie HPI Sprint 2 Flux pisze "6-7 celowe baterie NiMH/NiCd lub 2S/3S LiPo" Czyli mogę wziąć 40C czy 50C skąd to mam wywnioskować? Bo już wiem że im większa wydajność prądowa C tym lepiej ale czy jak jest np. akumulator 5200mAh 40C to 50C czym się będzie różnił? Jak to będzie wpływało na model?

http://turborc.pl/index.php?products=pr ... od_id=1885 Coś takiego dobry wybór?
No i lepszy Turnigy 5000mAh 40C 7.4V Lipo Hard Case czy Turnigy 5200mAh 30C 7.4V Lipo Hard Case Bo niby jeden ma 5200mAh ale jak się ma to C do jazdy modelu?

Ostatnio edytowano Pt sie 24, 2012 5:32 pm przez danteforum, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 5:31 pm 

Możesz kupić akumulatorki plazma albo inne (np eneloop) za pół ceny... HPI sobie drogo liczy za takie rzeczy.

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 5:36 pm 

MasterB

Piszesz o AA tak? czy o aku do odbiornika?

Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/ladowarka-mqn06-4x-sa ... 67481.html
Ale czy to będzie lepsze niże te od HPI?

PostNapisane: Pt sie 24, 2012 6:53 pm 

Między pakietami 30C a 40C odczujesz róznice w napędach do skali 1/8 gdzie napędy pobierają 80/120A
W 1/10 prądy będą duzo mniejsze więc pakiet 5200 30C będzie aż nadto wystarczający, taki pakiet i tak ma prąd chwilowy wynoszący 40C.
Jeśli chcesz mieć wiecej modeli, bardziej opłacalny byłby zakup aparatury z pamięcią kilku modeli, najlepiej zasilanej 4x AA. taka apartura to 35/40$, dodatkowy odbiornik to ok 10$
Jeśli bedziesz chciał kupić akumulatory do rtr-owych aparatur, które są zasilane najczęściej 8 akumulatorami, to łatwo policzyć co wychodzi taniej :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona