Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 06, 2026 2:51 am

Autor
PostNapisane: Wt lis 01, 2011 11:06 am 

Noszę się z zamiarem zakupu Summita, chciałbym od razu zakupić jakieś lepsze akumulatorki. Sprzedawca polecił mi Tornado Power 7,4V 5700mAh 50C gdyż ponoć to górna półka. Przejrzałem ebay i ich nie znalazłem, na Allegro tylko jeden sprzedawca sprzedaje akumulatory Tornado. Na forum znalazłem tylko jedną wypowiedź odnośnie problemu z doładowaniem do 5700. Czy jest więcej użytkowników tych aku ? Czy warto dać za nie 280zł/szt ?? Czy może jest jakaś lepsza opcja w tej cenie ?

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt lis 01, 2011 11:39 am 

Do summita w zupełności wystarczą pakiety o wydajności 30C. Te 50C może zabić silnik, albo regiel. Znacznie tańsze i dobre są pakiety turnigy lub zippy, poszukaj takich.

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt lis 01, 2011 12:02 pm 

Ralf2107 napisał(a):
Do summita w zupełności wystarczą pakiety o wydajności 30C. Te 50C może zabić silnik, albo regiel. Znacznie tańsze i dobre są pakiety turnigy lub zippy, poszukaj takich.

Czy mógłbyś mnie oświecić i wytłumaczyć dlaczego akumulator 50C w porównaniu do 30C może zabić silnik albo regiel? :shock:

PostNapisane: Wt lis 01, 2011 12:06 pm 

najlepiej kup 2 pakiety turnigy 5200 lub 6000 (jezeli masz kase) 20-30C lub 30-40C nie wiecej!! do tego od razu jakis wentylator na silnik i regiel zeby nie przegrzać. Pamiętaj jeszcze o buzzerach zeby nie zepsuc lipo i o ladwaniu z balancerem. aaa i jeszcze musisz dokupic przejsciowki traxxas-goldy i tyle i model bedzie smigal jak zloto na lipo w porownaniu z nimh :) razem wyjedzie za
pakiety 2x130zł(150zł)
wentylator na silnik 40zł
przejsciowka 2x15zł
buzzery 2x15zl

do tego wszystkiego musisz doliczyc przesylke ok 50zł bo nie wszystko znajdziesz u 1 sprzedawcy

pozdr

http://www.e-poeci.pl

PostNapisane: Wt lis 01, 2011 12:07 pm 

Lucky Loser napisał(a):
Ralf2107 napisał(a):

Czy mógłbyś mnie oświecić i wytłumaczyć dlaczego akumulator 50C w porównaniu do 30C może zabić silnik albo regiel? :shock:

bedzie za duza wydajnosc pradowa musisz znalezc sobie kalkulator tego i zobaczyc ze bedzie za duzo 30 w zupelnosci wystarczy

PostNapisane: Wt lis 01, 2011 12:26 pm 

piotrekrcc napisał(a):
Lucky Loser napisał(a):
Ralf2107 napisał(a):

bedzie za duza wydajnosc pradowa musisz znalezc sobie kalkulator tego i zobaczyc ze bedzie za duzo 30 w zupelnosci wystarczy

Bzdury, ponieważ to regulator określa jakiego zapotrzepowania na prąd potrzebuje a nie pakiet mu sam wysyła. Jeśli regiel ma wydajność 60-80A ciągłego to nawet pakiet o wydajności 150A ciągłego prądu nic tu nie zmieni ponieważ regiel maksymalnie będzie pobierał 60-80A.

PostNapisane: Wt lis 01, 2011 12:30 pm 

bardzo dobrze ale zauwaz ze max regla wynosi 60A i przepuszczasz przez niego non stop 60A to zaczyna sie grzac zawsze jest troche mniej a co do silnika nie mozesz dac wecej bo go przegrzejesz...

PostNapisane: Wt lis 01, 2011 12:34 pm 

Lucky Loser napisał(a):
Ralf2107 napisał(a):

Z autopsji wiem, że silniki szczotkowe palą się na lipo nawet 30C przy 5Ah, więc po co kupować 50C ? Zwróć też uwagę na słowo "może" nie oznacza ono "zawsze".

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt lis 01, 2011 1:01 pm 

piotrekrcc napisał(a):
bardzo dobrze ale zauwaz ze max regla wynosi 60A i przepuszczasz przez niego non stop 60A to zaczyna sie grzac zawsze jest troche mniej a co do silnika nie mozesz dac wecej bo go przegrzejesz...

To czy przepuszczasz przez niego 60A ciągle nie zależy od pakietu.
Ręce opadają... Sugerujesz właśnie że należy ograniczać grzanie regulatora i silnika poprzez stosowanie pakietów o zbyt małej wydajności? Rewelacja, w następnym odcinku: "rozładowywanie lipo poprzez przebijanie cel śrubokrętem"

PostNapisane: Wt lis 01, 2011 2:38 pm 

Widzę że opinie są zróżnicowane.

Zapytam inaczej, czy jest na forum ktoś kto posiada Summita i przetestował na silniku 775 w/w akumulatory ??

Z drugiej strony skoro sprzedawca poleca te Tornado Power 7,4V 5700mAh 50C do Summita którego u niego kupuję to chyba wie co robi ? Przecież jeśli coś się stanie z silnikiem lub reglem to odeślę do niego model z reklamacją.

Może jednak wsiąść ten akumulator od niego i dodać tylko chłodzenie. A jeśli tak to czy będzie potrzebna chłodzenie na silnik i na regiel osobno ??

PostNapisane: Wt lis 01, 2011 3:38 pm 

pamietaj ze sprzedawca wciska tb to co nie idzie po to zeby zarobic skoro te pakiety kosztuja tyle kasy ja tez bym ich nie bral mowie powaznie kup turnigy bedzie taniej

PostNapisane: Wt lis 01, 2011 3:55 pm 

piotrekrcc napisał(a):
pamietaj ze sprzedawca wciska tb to co nie idzie po to zeby zarobic skoro te pakiety kosztuja tyle kasy ja tez bym ich nie bral mowie powaznie kup turnigy bedzie taniej

Ja bym brał ten, ponieważ jak kiedyś zapragniesz zmienić napęd np. na bezszczotkę która bedzie miała 120A ciągłego i 160A chwilowego to Ci ten pakiet wystarczy (250A )a jak będziesz miał mniej C to już niekoniecznie. A co do grzania silnika to zmiejszasz temperature poprzez dobór odpowiednich przełożeń (zębatek)
cytat "Wydajność prądową dobiera się do elektroniki jaką mamy w modelu. W skali 1:10 w zupełności wystarczą pakiety 20-30C przy pojemności 5000mah ponieważ większość (o ile nie wszystkie) regulatory mają wydajność poniżej 100A (co w zupełności wystarcza) tak samo jak silniki, przeważnie to 60-80A. W skali 1:8 już minimalna wydajność to 30-40C przy pojemności 5000mah, ponieważ regulatory są przystosowane do ok 150A ciągłego. Silniki też są większe, mocniejsze i z większym zapotrzebowaniem prądowym ok 120A. Przy wyborze pakietu trzeba pamiętać, że wydajność jest uzależniona od pojemności i nawet pakiet z wydajnością 50C przy pojemności 1000mah to tylko 50A." więcej na http://rcnolimit.pl/lipo.html

Edit: Sprawdziłem dane regulatora, który jest zamontowany w modelu summit. Regiel ma wydajność 180A ciągłego. Więc brałbym pakiet z jak najwyższym C lepiej mieć zapas niż niedobór.

Ostatnio edytowano Wt lis 01, 2011 6:58 pm przez Lucky Loser, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Wt lis 01, 2011 6:22 pm 

Lucky Loser napisał(a):
Wydajność prądową dobiera się do elektroniki jaką mamy w modelu. W skali 1:10 w zupełności wystarczą pakiety 20-30C przy pojemności 5000mah ponieważ większość (o ile nie wszystkie) regulatory mają wydajność poniżej 100A (co w zupełności wystarcza) tak samo jak silniki, przeważnie to 60-80A. W skali 1:8 już minimalna wydajność to 30-40C przy pojemności 5000mah, ponieważ regulatory są przystosowane do ok 150A ciągłego. Silniki też są większe, mocniejsze i z większym zapotrzebowaniem prądowym ok 120A. Przy wyborze pakietu trzeba pamiętać, że wydajność jest uzależniona od pojemności i nawet pakiet z wydajnością 50C przy pojemności 1000mah to tylko 50A.

Ten tekst jest mojego autorstwa, co prawda nie zastrzegłem sobie praw autorskich, ale nieładnie tak kopiować czyjeś wypowiedzi z innych portali przynajmniej bez cudzysłowa i jeszcze się przy tym wymądrzać... :?

I nie sądzę, żeby silnik szczotkowy potrzebował ciągłego prądu 285A...

Marui Big Bear
Tamiya:
-GT-01 BL
-TXT-1
Kyosho:
-959 BL
-The Boss
-Rally Sports
-Gallop MkII

PostNapisane: Wt lis 01, 2011 7:04 pm 

Ralf2107 napisał(a):
Lucky Loser napisał(a):
Wydajność prądową dobiera się do elektroniki jaką mamy w modelu. W skali 1:10 w zupełności wystarczą pakiety 20-30C przy pojemności 5000mah ponieważ większość (o ile nie wszystkie) regulatory mają wydajność poniżej 100A (co w zupełności wystarcza) tak samo jak silniki, przeważnie to 60-80A. W skali 1:8 już minimalna wydajność to 30-40C przy pojemności 5000mah, ponieważ regulatory są przystosowane do ok 150A ciągłego. Silniki też są większe, mocniejsze i z większym zapotrzebowaniem prądowym ok 120A. Przy wyborze pakietu trzeba pamiętać, że wydajność jest uzależniona od pojemności i nawet pakiet z wydajnością 50C przy pojemności 1000mah to tylko 50A.

Ten tekst jest mojego autorstwa, co prawda nie zastrzegłem sobie praw autorskich, ale nieładnie tak kopiować czyjeś wypowiedzi z innych portali przynajmniej bez cudzysłowa i jeszcze się przy tym wymądrzać... :?

I nie sądzę, żeby silnik szczotkowy potrzebował ciągłego prądu 285A...

Poprawione, nie wymądrzam sie tylko radzę. Też uważam, że nie potrzebuje aż 285A ale lepiej mieć zapas niż niedobór i jesli padnie regiel albo silnik to napewno nie z tego powodu, że pakiet miał wydajność 285A (bo ten regiel i tak będzie ciągnął z pakietu max 180A)