Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 06, 2026 2:53 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor
PostNapisane: Cz mar 27, 2014 10:14 pm 

Jeszcze wrócę do tematu konwersji spalinki na elektryka.

1. Aparatura od spalinówki - do wymiany razem z odbiornikiem czy jest szansa przystosować ją?
2. serwo skrętu może zostać?
3. jak zgrać aparaturę z ESC - możliwe to będzie tylko przy zastosowaniu aparatury z możliwością programowania?
4. jaki silnik szczotkowy i ESC warto rozważyć? Będę wdzięczny za linki :-)

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz mar 27, 2014 10:18 pm 

1. Apka podejdzie ze spaliny do elektryka bez żadnych przeróbek. Tu nie ma podziałów.
2. Tak
3. Nie trzeba nic programować. Jak będziesz miał regulator cyfrowy to możesz ewentualnie sparować regiel z aparaturą (będziesz miał opis jak to zrobić w instrukcji regla)
4. Tutaj już trzeba wiedzieć jaki będziesz miał model.

PostNapisane: Cz mar 27, 2014 10:41 pm 

Autko to HPI MT2 Buggy z silnikiem nitro 3.0.

Próbuję wstępnie ocenić co może zostać z tego modelu, a czego będę potrzebował do konwersji na elektryka.
Nastawiłem się, że w ramach eksperymentu wezmę go i spróbuję odpalić.
Jeśli się uda to super, zdobędę nowe doświadczenie.
Jeżeli zaś nie to wyprzedam co zbędne i spróbuję swoich sił przy konstrukcji elektryka, na początku w ramach ograniczenia kosztów byłby to model oparty o jakiś w miarę mocny silnik szczotkowy i chciałbym zostawić jak najwięcej elementów które już są :-)

Ogólnie już zarys koncepcji mam, jedynie nie czaję do końca jak zgrać aparaturę ze sterownikiem silnika... :-)
W spalinówce jest servo sterujące przepustnicą gaźnika, a więc mechaniczna wajcha :-)
Po konwersji na elektryka servo do przepustnicy nie będzie potrzebne... tylko jak i z czym połączyć ESC żeby tym sterować...

Wiem wiem, laickie pytania - ale brakuje mi wiedzy i wolę podpytać bardziej doświadczonych userów ;-)

PostNapisane: Pt mar 28, 2014 6:46 am 

No ok to wpierw spróbuj odpalić a nuż będzie silnik działał dobrze.

Sama przeróbka nie powinna być trudna. Gorzej może być z dobraniem zębatek na wał 3.17mm z odpowiednim modułem.
Nie wiem czy jest sens wydawać pieniądze na zestaw szczotkowy. Po pierwsze teraz trudno znaleźć coś naprawdę dobrego, po drugie za cenę takiej szczotki pewnie kupisz już w miarę dobry ale za to mocniejszy zestaw bez-szczotkowy.

Co do sprawy serwa od gazu. Wymontowujesz je a jego działanie zastępuje regulator obrotów. Ma on w sobie już wszystko co potrzeba i z niego wychodzi kabelek który wpinasz do odbiornika w miejsce gazu.
Nie ma filozofii .

PostNapisane: Pt mar 28, 2014 10:36 am 

Z pewnością ktoś wcześniej wpadł na ten pomysł, wiec przechodził boje z silnikiem i zębatkami, wiec na cudzych błędach sie nauczy. MOD1, wałek 3mm są zębatki od Bulleta 8T, 10T, 12T, 16T.
Większy problem może być z górnymi wzmocnieniami.

EX Himoto EMXT-1 BL

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2