Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 05, 2026 11:26 pm

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor
PostNapisane: Cz sie 04, 2011 5:27 pm 

łózyska ceramiczne mogłyby dużo dołożyć.

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Cz sie 04, 2011 6:24 pm 

Co prawda Ansmann jest w pełni łożyskowany, ale obecnie na łożyskach są już ogromne luzy. Myślałem o wymianie łożysk na lepsze, ale jest to platforma generalnie tak mało rozwojowa że zastanawiam się nad sensem dalszego inwestowania w usprawnienia.
Producent nie przewidział żadnych części aluminiowych (o karbonowych nawet nie wspomnę...), dostępne są tylko odbiory 62 i 64t, a tylne wahacze mają takie luzy na zawiasach że mowa o ustawianiu geometrii nie ma większego sensu ;)
Zobaczę ile się uda wycisnąć z tego podwozia po czym bogatszy w doświadczenia przesiądę się na inny model (skłaniam się ku TA05 bo dobrze je znam).

PostNapisane: Cz sie 04, 2011 7:57 pm 

a myślałeś nad łosiem xxx s? podwozie naprawde wytrzymałe bo jeżdżę takim już sporo ponad rok na 5.5t i chyba jedyna rzecz która się sypnęła to pasek, ale po roku miał prawo :wink: No i cena ok. 600 zł za nowe podwozie ...

naprawde polecam ten model :wink:

KYOSHO DBX VE / xerun 120A / team orion 2800kv / KYOSHO / 3s life

RC MAFIA TEAM

PostNapisane: Cz sie 04, 2011 11:05 pm 

Przyglądałem się Łosiowi, ale nie chciałbym kupować modelu który ma calowe śruby...
Kupno innego modelu pozostawię i tak do przyszłego sezonu, bo już mocno nadwyrężam cierpliwość mojej lepszej połowy :P

PostNapisane: Pt sie 05, 2011 8:04 am 

też się bałem calowych, potem przesiadłem się na Asso TC4, B44, B4, T4, TC5 (no to ostatnie to calowe raczej już nie jest) i jakoś się przestałem bać. Koszt zakupu kluczy 200zł i masz spokój.

A i tak modelarskie chińskie titan śruby są lepsze niż krajowe utwardzane, czy wanadowe kupowane w sklepach.

Ceramiczne łożyska mają sens w silniku bo mają większy indeks prędkości, w modelu mają sens gdy z wyliczeń wynika, że coś obraca się szybciej niż 27 000 rpm, gdy walczysz z masą, oporami (tutaj pewnie łatwiej włożyć mocniejszy silnik) lub nierównomiernością oporów w funkcji prędkości (powyżej pewnej graniczej model zaczyna sciągać raz w lewo raz w prawo, taki dryft łapie).

W TC4 włożyłem komplet łożysk ceramic i nie było szczególnej poprawy w osiągach Vmax

Robert

PostNapisane: Pt sie 12, 2011 2:05 pm 

Musi byc idealna geometria, idealne wywazenie, ja stworzylem cos w stylu dragstera, z tyłu są duze koła, ostatnio okazało sie ze zebatka atakujaca zaczyna sie rozsypywac, niestety predkosci niemiałem jak zmierzyc, ale niezby idzie kołami skrecac przy przyspieszeniu bo go poprostu podrywa do góry.
Temat mi sie dosc podoba.
Wielkosc kół jest bardzo wazna przy duzych predkosciach.
http://img43.imageshack.us/img43/2753/dsc00593k.jpg
http://img838.imageshack.us/img838/7158/dsc00594yd.jpg
http://img29.imageshack.us/img29/736/dsc00591d.jpg

PostNapisane: Wt sie 16, 2011 2:32 pm 

esaem, model wygląda zawodowo :) Co to jest za podwozie? Napęd tylko na tył?
Szkoda że nie miałeś jak zmierzyć prędkości.
Co do podrywania - u mnie jest tak że przyspieszam na odcinku ponad 100m żeby wyszło to w miarę stabilnie. Orczyk serwa jest skrócony do minimum, promień skrętu mam większy niż w aucie 1:1 ale za to mogę robić małe korekty podczas jazdy bez obawy że stracę przyczepność.

PostNapisane: Śr sie 17, 2011 12:10 am 

Naped (oczywiscie) tylko tył. Podwozie Himoto Nascada, regulator i silnik orginalne, najtanszym kosztem wyciagniete co sie da. U mnie serwo ustawione na max skrętu, mimo wszystko dość precyzyjnie mi sie kieruje, a po drugie koła z przodu nie są z miekkiej gumy ktora ma dużą przyczepność.
Podstawowe zabiegi to:
1. Duże koła z tyłu, srednica 83mm (z przodu około 70mm)
2. Chlodzenie regulatora w postaci dolutowanych drutów miedzianych do tranzystorów mocy.
3. Pakiet 11.1v ktory ma dolaczone dodatkowe zasilanie dla wzmocenienia prądu.
4. Filtr wlotu powietrza do silnika i oslonka wylotu powietrza z silnika (mała polerka silnika), chłodzenie na szczotki.
5. Wloty powietrza w karoserii
Podwozie podwyższone - tak jak pisałem, jest to dragster a nie Saleen S7, ktory mimo wszystko chyba sie klasyfikuje na tą strone.

PostNapisane: Śr sie 17, 2011 10:46 am 

Pewnie że się kwalifikuje :)
Bardzo fajny projekt, jestem ciekaw ile można z niego wyciągnąć

PostNapisane: Śr sie 17, 2011 1:42 pm 

Zaleznie od nawierzchni pewnie bardzo dużo, jesli wstawi sie jeden z najsilniejszych silników beszczotkowych, regulatorów, a zasilania da sie tyle az cos niewytrzyma, duze koła, idealna geometra, koła na dole troche szerzej / \, napęd tylko tył, minimalny luz miedzy zebatkami atakującą i odbierającą.

PostNapisane: N wrz 04, 2011 5:35 pm 

Zostały dokupione opony, ale okazuje sie że zbyt twarda guma i tył 'pływa', silnik sie do niczego nienadaje bo parzy nawet podczas wolnej jazdy i postojów, wiec szykuje sie ostateczna modernizacja. Amortyzatory już 'naprawione' i zebatka atakująca wymieniona na stalową ktora zadziwiła różnicą pracy.

Tak to ma wyglądać:
1.Włożenie mocnego pakietu, cos w stylu turnigy nano około 3200mAh o wydajnosci 45-90c.
2.Opony na tył typowo dragsterowskie o duzej przyczepnosci, srednicy min 85mm.
3. Zestaw bezszczotkowy i to z tych o dużej wydajności

I teraz potrzebna pomoc w wyszukaniu odpowiednich opon i zestawu bezszczotkowego

http://img713.imageshack.us/img713/2049/dsc00618su.jpg

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3