Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest Pn kwi 06, 2026 2:40 am

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor
PostNapisane: Śr lut 24, 2010 8:05 pm 

Michał Abramowicz napisał(a):
...
Być może Anglik docierał palcami i nie pomyślał, że można użyć hubki która się idealnie do tego nadaje.

I dla mnie to jest wykładnia.Jeśli facet nie myśli jak robi to i nie myśli co robi.
M.Abramowicz napisał(a):
Dyfer tak zrobiony dzielnie na treningach służy ...

ale czy dobrze pracuje...
M.Abramowicz napisał(a):
..., a ja ciągle czekam na Twoje tutoriale, narazie piszesz bo piszesz ale jak coś zrobić
nie pokazałeś :(
m.

Nie każdy aktor musi pokazywać tyłek jak Joanna Szczepkowska.Od pokazywania ..... jesteś Ty.

Ostatnio edytowano Śr lut 24, 2010 8:08 pm przez Zaremba Lesław, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 8:06 pm 

O jeszcze fajne miejsce (tylko ze po DE):
http://mcc-konstanz.spaces.live.com/

I szukamy: Das Differential Teil 1/6 do 6/6 ;)

m.

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 8:08 pm 

Zaremba Lesław napisał(a):
Nie każdy aktor musi pokazywać tyłek jak Joanna Szczepkowska.Od pokazywania ..... jesteś Ty.

Być może nie masz co pokazać, tyle doświadczenia, tyle krzyku, a nic młodym o których tak walczysz nie pokażesz,
i weź tu czerp wiedzę od Najlepszego Serwis Ojca.

Na tym mych wypowiedzi koniec w tym temacie, pisz co chcesz.

m.

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 8:22 pm 

Tak ma mój gust to jeden tutorial pokazuje jak się plantować dyferencjał, tak ma marginesie narzędzie pokazane w poradniku nie gwarantuje zachowania równego nacisku na całą powierzchnię, ale przy papierze 1000 nie ma o chyba większego znaczenia.

Zaś druga operacja to docieranie bieżni i kulek na paście polerskiej (ile zbiera pasta i jaka jest po niej granulacja powierzchni a jaka po papierze 1000, chyba nie trzeba wyjaśniać).

Obie są używane nie zamiennie ale jako dwie fazy. IMHO bieżnie Asso nie znoszą dobrze traktowania papierem ściernym, za miękkie są do tej operacji.

I co do zasady nie dociera się na ceramicznych kulkach. Dlaczego to już niech ktoś z zacięciem ślusarskim wyjaśni.

Ale chyba nie o to Grzegorz pytał.

Robert

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 8:45 pm 

Człowiek tu tylko zapytał jakie kulki lepsze i dyskusja na dwie strony się zrobiła, ale może to dobrze. Kupię ceramiczne skoro lepsze i do tego dwukrotnie tańsze. Życzę dalszej dyskusji w przyjaznej atmosferze :wink:

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 9:29 pm 

R.PawłowsKit napisał(a):
Dlaczego to już niech ktoś z zacięciem ślusarskim wyjaśni.

Po Robercie Pawłowskim można się tyle spodziewać co po Michale Abramowiczu.
KiT przygadałeś mi o ślusarstwie,czy do pracowników służb komunalnych ,którzy wywożą śmieci,też masz taką pogardę? Czytaj ze zrozumieniem ,podałem wady kulek stalowych,których nie posiadają kulki ceramiczne.Jeszcze zapomniałem o wadze.I to daje im przewagę.
R.PwałowsKiT napisał(a):
Tak ma mój gust to jeden tutorial pokazuje jak się plantować dyferencjał

KiT co to znaczy plantować? Ja znam pojęcie planowania-planować.Jest jeszcze słowo podobne palantować i to by pasowało do filmu Abrama.
chociaż ja słowa "plantować' używam w kontekście grządki.
Papier ścierny nawet 1000 położony na szmacie,czy na psiej kupie na pewno nie zda egzaminu tak jak położony na szybie.Kładzie się 1000 potem 2000 potem pasta np.zielona do polerowania w galwanotechnice chromów i tarczka jest jak lustro.Nie robi się tego na skręconym dyferencjale bo kulki toczą się po paście ,a pasta utrudnia toczenie....Jeśli ziarno pasty przyblokuje kulkę to ta przesunie się po paście i już powstaje mini spłaszczenie lub twarde ziarno korundowe wbije się w bieżnię lub kulkę.Kupując kulki stalowe wiesz jaką granulacją były polerowane?
Czekam na odpowiedż Abramowicza czy dociera łożysko oporowe w sprzęgle spalinówki....Może pokaże to na filmie ,bo ma takie parcie na szkło...

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 9:57 pm 

Michał Abramowicz napisał(a):
Być może nie masz co pokazać, tyle doświadczenia, tyle krzyku, a nic młodym o których tak walczysz nie pokażesz,
i weź tu czerp wiedzę od Najlepszego Serwis Ojca.

Na tym mych wypowiedzi koniec w tym temacie, pisz co chcesz.

m.

Jeżeli ktokolwiek podejdzie na zawodach i zapyta,dostanie zawsze odpowiedż i pomoc.
Natomiast Tobie jako niedoświadczonemu muszę powiedzieć,że jak odsłonisz płaszczyk i coś tam pokażesz ,nie zawsze jest to dobre dla młodego obserwatora,choć może być śmieszne...
Tak było z wyważaniem modelu na nitce....Nabrałeś na to nawet dużego modelarza ,Swojego imiennika,ale jak spróbował to.....nie nie cytuję bo cenzura patrzy....
Dla mnie to wręcz zakrawa na nieuczciwość,robienie takiej wody z mózgu.Gdybyś widział naocznie jak robią to zawodnicy to jeszcze....
A te informacje z netu to tak jak z setup-ami.80% to fikcja.
Dyfer dobrze zrobiony , pracuje tak długo jak mu warunki pozwolą.Brudna wykładzina,kłaki ,czy brudny asfalt skracają jego żywotność.I nie ma to nic wspólnego z docieraniem.Stara wykładzina z Tarnowa potrafiła uszkodzić kulki,a to przecież szmata....Można się ratować naklejkami ,ale niewielu je stosuje.

Ostatnio edytowano Śr lut 24, 2010 10:04 pm przez Zaremba Lesław, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 10:00 pm 

Czekam na odpowiedż Abramowicza czy dociera łożysko oporowe w sprzęgle spalinówki....Może pokaże to na filmie ,bo ma takie parcie na szkło...

Miałem nie pisać, zmieniam zdanie:

nie, nie docieram, myję w benzynie, czarny smar asso i starcza.

Najlepsze w dyskusji jest to, że można wybrać wiele dróg po przeczytaniu, można:
- nic nie robić z dyfrem, złożyć z pudełka,
- można coś zrobić ala Groskamp,
- można coś zrobić ala Zaremba (ale nie podał co, tylko jakieś ogólniki),
- można coś zrobić z tego co Ja podałem (urle do stron, filmów itp).

Wybór należy do czytających, i cobyś nie napisał o podkładzie pod papier ścierny każdy zrobi to co uważa za stosowne.

m.

ps: dziwne podkłady wymieniłeś, sprawdzałeś wszystkie??? może na tym psim jest lepszy efekt :D musze to sprawdzić!

ps1: słowo plantować jest słowem całkiem poprawnym, chodzi o wyrównanie powierzchni terenu, np jakiejś połaci ziemi pod tor
asfaltowy, poszukaj w internecie pod hasłem "plantować powierzchnię", Robert niefortunnie użył tego słowa, pewnie mając na myśli
planowanie (czyli docieranie, szlifowanie powierzchni, np głowicy samochodowej (zabieg dla głowic), ten kto robił to wie).
( odniesienie do obróbki mechanicznej metali: http://www.metrob.com.pl/?topic=regener ... planowanie , a to do gruntu np ziemnego: http://portalwiedzy.onet.pl/101568,,,,p ... haslo.html , mógł też użyć splantować, co w przypadku naszego hobby
powinno brzmieć splanować, tu nie jestem dobry z polskiego, 2 na maturze (zdana w skali od 1-6) więc chyba chodzi o czasownik,
jaki powstał od słowa planować (planowanie, nazwa procesu obróbki)).

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 10:01 pm 

Tak było z wyważaniem modelu na nitce....Nabrałeś na to nawet dużego modelarza ,Swojego imiennika,ale jak spróbował to.....nie nie cytuję bo cenzura patrzy....

Te twoje niedomówienia, Woszcza masz na myśli, traktujesz mnie jak gówniarza czy coś, pisz prosto z mostu, nie zachowuj się jak Jaro.

Eh, akurat mam poskładane nowe asso, jutro spodziewaj się filmiku.

m.

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 10:07 pm 

Wiesz co Zaremba, dyskusje z Tobą zawsze czegoś uczą nowego, rzucają nowe światło na zagadnienie.

I to jest dobre, b.dobre. Będę miał problem z asso (chyba teraz tam jesteście na DŚ specami) to podejdziemy w parę osób
z pytaniami, na 100% :D

:-)

m.

PostNapisane: Śr lut 24, 2010 10:29 pm 

Ale sypnąłeś postami.
1.W mechanice mówi się o planowaniu...a to że PawłowsKiT napisał plantować świadczy,że słyszał,ale nie wie gdzie i o co chodzi (przypowiednia o kościele),ty natomiast wykazujesz zmęczenie albo brak umiejętności czytania ze zrozumieniem.Ja w swoim poście napisałem kiedy używam słowa plantować w kontekście grządki.Co do podkładu pod papier to skoro PawłowsKiT plantuje jak piszesz grunty to i trafić może na psie fekalia.Nie można mówić tu o niefortunnym użyciu słowa tylko o niewiedzy...
2.Zaremba (młody)tak samo robi jak Groskamp i MooR.W Łodzi Andy robił dyfer Filipowi.Wytłumaczył wszystko dokładnie i odpowiadał na pytania.Był czas ,że polscy zawodnicy mieli problem ze zrywaniem śruby,ale to potem stało się przeszłością...
3.Nie używam nazwisk.Myślę,że jak będzie okazja to ten ktoś sam Ci powie....Swoich kolegów szanuję...
4.Po co mi filmik o Asso skoro mam w domu i to pewnie lepiej poskładane,bo jeździ...
5.Te filmiki ,linki jesteś jak dziecko neostrady....
6.Dyfer wyjęty z pudełka,dobrze złożony i ułożony będzie na pewno dla Ciebie wystarczający,no chyba,że chcesz sobie poprawić ego.To szlifuj,docieraj,zadzieraj ,ładuj,programuj,tuninguj i co tam jeszcze wyczytasz w necie,ale i tak będziesz stał w tym samym miejscu.
W filmikach daj tylko podpis jak Mac-Donalds na kubkach,że nie bierzesz odpowiedzialności...
Ps.czy Twoja pasta polerska do docierania to odpowiednik tej ze zdjęcia ? Podaj jakiś namiar...na nią.Nazwę albo linka.
p.s.2 Ty nic się nie dowiesz bo nie jesteś już chłopcem, a poza tym Swój rozum modelarski masz ....

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 7:18 am 

Ad ps: pastę kupiłem w tzw OBI, t-cut, czerwona tubka, do polerowania powierzchni metalowych, jest jeszcze taka do szkła,
cena około 12zł, jak nie znajdziesz to mogę wysłać, mam dwie.

Co do reszty podpunktów, zgadzam się, masz klasę samą w sobie., nigdy nie dorównam, ale zdążyłem to już zaakceptować.

m.

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 8:00 am 

Widzę,że dalej nie rozumiesz tego co robisz.Wyłożę Ci więc prosto jak chłopu na rowie....
Jak Twoja teściowa będzie kiedyś robić kluchy i będzie walcować ciasto wałkiem po stolnicy, to wsadź palec i opisz wrażenia,bo w tym doświadczeniu wałek będzie odpowiednikiem kulki,ciasto, bieżni a Twój palec to nic innego jak właśnie ziarno korundowe lub diamentowe pasty polerskiej.Twój palec uszkodzi ciasto,ale wałek jest twardszy to się nie da.A jak byś miał palec z żelaza to wałek by się poddał.
Możesz jeszcze zrobić eksperyment z plasteliną bo pewnie jeszcze została Ci po podstawówce.Zrób kulkę i potocz ją po czystej szybie.W takim układzie kulka toczy się swobodnie.Daj na szybę błota z piasku (pasty polerskiej) i puść naszą kulkę.Wynik zapisz i podziel się wnioskami.
Prościej się nie da....
Teraz Twoje pole do popisu co i na jakiej zasadzie fizyki się dociera w czasie toczenia.I nie pisz cynicznie o mnie ślusarz,najlepszy Ojciec i tak dalej.Mnie to nie rusza.
Ps.Twój kolega na filmie używał tego http://www.autokosmetyki.pl/carplan_tcu ... ,p782.html
Nawet zdjęć nie potrafisz oglądać ze zrozumieniem.To jest pasta woskowa do miękkich lakierów .Poczytaj o niej.Na Twoim filmiku nie widziałem czerwonego końca tubki.

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 9:40 am 

Widzę,że dalej nie rozumiesz tego co robisz.Wyłożę Ci więc prosto jak chłopu na rowie....
.

Dziękuję Lesławie za wyjaśnienie, rowy za młodu też kopałem.

A ty zrozum, że z moją metodą nie musisz się zgadzać, nie musisz się zgadzać z tym, że mam inną tubkę,
fakt, jest biała, pomyliłem się, czerwona jest do szkła, a taka jasnoszarobiała do metalu.

Jeżeli mi mój efekt pracy odpowiada i jestem zadowolony z tego w E12/GT10 + tc5 to mam do tego prawo, ty też masz prawo
skrytykować (szanuję to), ale nie masz prawa narzucać jedynie słusznej swojej teorii ;)

Nie muszę robić eksperymentów z plasteliną czy palcem i wałkiem.
Po prostu w tej kwestii mam odmienne zdanie i choćbyś tłumaczył nie tylko na rowie to i tak mam swoje zdanie, dotarło?

Co do ślusarza, nie użyłem tego słowa w stosunku do Ciebie, więc się znów zagalopowałeś :) za dużo emocji ?
Powinieneś przeprosić za pisanie nieprawdy w stosunku do mnie, umiesz?

m.

ps: Panie admin, temat się wyczerpał, za/przeciw itp zostały przedstawione z każdej strony, pora zamknąć temat (inne zamykałeś,
więc potrafisz).

PostNapisane: Cz lut 25, 2010 9:45 am 

Dobrze złożony dyfer "układa"się ręcznie i już więcej nie rozbiera....

Tak jeszcze pisałeś o moich wypocinach, to młody człowiek jak przeczyta twoją wypowiedź (pogrubione) to może
wyciągnąć wniosek, że jak kupi model, złoży dyfer w lutym 2010, to go już więcej nie rozbierze, choćby pracował jak
koła graniaste?

Zastanów się czasem co wypisujesz ;-)

Bo ja mam zamiar nowy dyfer złożyć, i tak długo używać jak napisałeś, no przecież się "już więcej nie rozbiera...(C) Lesław Zaremba"

:-)

Jak dobrze mieć dobrą pocieszną lekturę na trudny poranek :(

m.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona