Forum serwisu RC AUTO
  * RC AUTO    * e-mail do ADMINA    * FAQ    * Szukaj   * Użytkownicy
* Zaloguj   * Zarejestruj
Teraz jest N kwi 05, 2026 11:26 pm

Autor
PostNapisane: Wt gru 29, 2009 5:28 pm 

witam. właśnie kupiłem Łośka XXX-S i chciałbym sie dowiedzieć jak mógłbym go przerobić na rally ? wystarczy zmienić sprężyny amortyzatorów na takie w miare miękkie czy całe amorki muszą byc dłuższe ? bo z mojego punktu widzenia lepiej całe amorki dłuższe ale może sie myle. wdzięczny bym był jakby mi ktos opisał z najmniejszymi szczegółami co i jak gdyż ja dopiero zaczynam przygode z RC i jest to mój pierwszy model...

Zobacz profil Wyślij prywatną wiadomość  

PostNapisane: Wt gru 29, 2009 10:01 pm 

dzięki pomocy Michała W. od którego mam model udało mi sie wydłużyć amortyzatory poprzez wyjęcie z nich podkładek i przez to model podniósł sie o jakieś 2-3mm... i mam prześwit 16-17mm a chciałbym osiągnąć najlepiej ok.20 albo i 25mm o ile jest to wogóle możliwe... i mam jeszcze takie pytanie czy jak kupiłbym amortyzatory o dł. 75mm lub 80mm to będzie dobrze ?

PostNapisane: Wt gru 29, 2009 10:52 pm 

Jak zmieniać amorki w lośku to na coś dobrego w gre wchodzą albo losiego gwinty z dlugimi koncówkami albo trf tez z długimi końcówkami. Poszukaj pozatym te 20+mm przeswitu tylko na szutrowe rajdy na asfalt i tak max 8-10 a i na 5 smigają i wygrywają. Poszukaj info o Kajmana losi który zrobił mistrza w rajdach i crosie właśnie na xxx-s.

Ostatnio edytowano Śr sty 13, 2010 4:31 pm przez Kamil Walczak, łącznie edytowano 2 razy
Poprawiłem polskie znaki

PostNapisane: Wt gru 29, 2009 11:16 pm 

Na początek amory ci wystarczą zwykłe, zmień dolne końcówki na dłuższe. Z tyłu zwrotnice z offsetem 5mm, przydadzą się jak podniesiesz auto. Overdrive wskazany. Innerbody może być, nie musi, napęd jest dość szczelny, na sypki piasek możesz dolną klapkę dostępu do paska uszczelnić lepiej. Sprężyny 14lbs przód i ok. 11-12lbs tył, wystarczy. Z wysokością nie przesadzaj, to nie buggy, 20mm wystarcza na 90% przypadkó, a stabilność spada z każdym mm.
Zerknij na toruńskim forum na mój setup ewentualnie, ale najwięcej znaczenie mają opony i palce, zwłaszcza to ostatni ćwicz ile się da :)

PostNapisane: Śr gru 30, 2009 3:35 pm 

ok rozumiem czyli ok 20mm prześwitu mi wystarczy ? a teraz reszta pytań:

1. o co chodzi z Tymi dolnymi końcówkami na dłuższe ? ( chodzi o ten sam "teleskop z uchem do śrubki ?)
2. które to są te zwrotnice z tyłu, jak wygladaja i czy trzeba kupić te co maja 5mm czy jakos przerobic ?
3. inner body mam 2 sztuki jedna 2 częściowe i drugie jedno tylko te dwuczęściowe nie lkeży zbyt dobrze...
4. i ostatnie gdzie dostane te sprężyny przednie 14LBS i Tylnie 11-12LBS ?

z góry dzieki za wszysko.... oczywiście będe szukał samemu ale wiadomo z pomocą innych jeszcze łatwiej... więc dzieki za wszystkie odpowiedzi i życzę Szczęśliwego nowego roku i duuużo wygranych na zawodach :))

PostNapisane: Śr gru 30, 2009 3:54 pm 

http://modele.sklep.pl/index.php?cPath=2_311_343_345 sprężyny
http://www.scorpio-polska.pl/podrobnost ... &kat_typ=1 zwrotnice tylne z ofsetem
Słabo szukasz
Dolne końcówki to dolne końcówki wymienić na dłuższe przez to cały amortyzator sie wydłuży i auto sie podniesie. Nieprzesadzaj z prześwitem imo jako rtr 15-20mm wystarczy , pamiętaj że zawieszenie musi pracowac w obie strony.

PostNapisane: Śr gru 30, 2009 4:04 pm 

zawieszenie musi pracować w obie str tzn ?

PostNapisane: Śr gru 30, 2009 4:11 pm 

dziudz09 napisał(a):
ok rozumiem czyli ok 20mm prześwitu mi wystarczy ? a teraz reszta pytań:

1. o co chodzi z Tymi dolnymi końcówkami na dłuższe ? ( chodzi o ten sam "teleskop z uchem do śrubki ?)
2. które to są te zwrotnice z tyłu, jak wygladaja i czy trzeba kupić te co maja 5mm czy jakos przerobic ?
3. inner body mam 2 sztuki jedna 2 częściowe i drugie jedno tylko te dwuczęściowe nie lkeży zbyt dobrze...
4. i ostatnie gdzie dostane te sprężyny przednie 14LBS i Tylnie 11-12LBS ?

z góry dzieki za wszysko.... oczywiście będe szukał samemu ale wiadomo z pomocą innych jeszcze łatwiej... więc dzieki za wszystkie odpowiedzi i życzę Szczęśliwego nowego roku i duuużo wygranych na zawodach :))

Wystarczy.
1. Takie jak są tylo dłuższe. Ew możesz w wahacze wkręcić takie jabłka jak masz do drążkó regulacyjnych i wtedy sobie założyć dowolnej długości snapy.
2. http://www.losipartshouse.com/servlet/t ... ier/Detail
3. No to je dopasuj :) To są części aftermarketowe, więc czasem opalarka/zapalniczka/suszarka i dopasowujemy :)
4. Luke ci podał, ew. http://www.losipartshouse.com/servlet/t ... Categories . Pamiętaj że tylnie amory są dłuższe.
Powodzenia w modyfikacjach, daj znać jak zrobisz.

PostNapisane: Śr gru 30, 2009 4:24 pm 

dziudz09 napisał(a):
zawieszenie musi pracować w obie str tzn ?

To znaczy ze musi pracowac w gore i w dol. Czyli wypuszczac zawieszenie na nierownosciach.
Jak zrobisz sobie duzy przeswit to ustaw sprezyny tak zeby przy podnoszeniu modelu wypuszczal jeszcze zawieszenie w dol.

PostNapisane: Śr gru 30, 2009 4:30 pm 

ok juz rozumiem :) wielkie dzieki
jak narazie zrobiłem na tych częściach co dostałem przy zakupie prześwit ok 17mm no i w miare miękkie sprężyny tez tam były w woreczku no i je zamontowałem i jest tak jak mówisz "Luke" że jak podnosze model w góre to zawieszenie/koła ida w dół tzn opuszczają sie... i myśle że jak narazie zostawie tak jk mam tylko uzbieram kase kupie apke i ładowarke i zobaczymy jak bedzie śmigał :) ale te części co mi podaliście (sprężyny itp) kupie w między czasie żeby był jeszcze wyższy do tych 22mm cciałbym dojść :P

PostNapisane: Śr sty 06, 2010 1:50 pm 

Generalnie w większości sytuacji w rajdach mój XXXS w rajdach jechał na 15 mm z przodu 17 z tyłu.
Taka wysokość w zupełności wystarczy by model przejechał wszystko nie podwieszając się a zarazem nie przewracając przy ostrych zakrętach
Miękkie (srebrne z zestawu lossi) sprężyny by model wybierał nierówności.
Zadbaj o to, żeby przy podnoszeniu modelu koła opadały kilka mm w dół.
Z przodu podpiłuj podłogę 1mm w okolicy wkrętu downstopu (przyjrzyj się o co wahacz się opiera przy opuszczaniu się w dół)